ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι είναι το Phubbing και πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις

Επηρεάζουν τελικά τα social media την πραγματική μας ζωή;

Προωθητική Ενέργεια

Οι ανθρώπινες σχέσεις, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με την αιτία αυτού να αποτελεί η ανεξέλεγκτη χρήση των social media και των κινητών τηλεφώνων γενικότερα. Και αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, απλά σκεφτείτε το πόσες φορές έχει τύχει να βρισκόμαστε με παρέα κάπου και οι άνθρωποι γύρω μας, να είναι κυριολεκτικά όλη την ώρα πάνω από την οθόνη του κινητού.

Περί αυτού πρόκειται όταν αναφερόμαστε στο φαινόμενο «Phubbing». Ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, όπου η τεχνολογία και τα social media κυριαρχούν, αποσπώντας την προσοχή των ανθρώπων από οτιδήποτε κι αν κάνουν. Ουσιαστικά το «Phubbing» αναφέρεται στη συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι να αγνοούν κάποιον δίπλα τους για να ασχοληθούν με το κινητό τους τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή. Επίπτωση αυτού αποτελεί ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει το φαινόμενο στις ανθρώπινες σχέσεις, αποστασιοποιώντας τους ανθρώπους μεταξύ τους. Από πού προκύπτει ο όρος «Phubbing»; Από τις λέξεις «phone» και «snubbing», μιας και η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Περνώντας το χρόνο μας στα κινητά μας και αγνοώντας με αυτόν τον τρόπο τους γύρω μας, είναι σαν να δίνουμε προτεραιότητα στην ψηφιακή μας ζωή, αφήνοντας στο περιθώριο το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε και που αποτελεί την πραγματική ζωή. Οι σχέσεις ως εκ τούτου επηρεάζονται αρνητικά και η επικοινωνία βρίσκει τοίχους. Κάθε ανθρώπινη σχέση χρειάζεται την κατάλληλη προσοχή, ώστε να χτιστεί και να αναπτυχθεί. Οι στιγμές που δημιουργούμε με τους άλλους είναι αυτές που στο τέλος μετράνε πραγματικά, αυτές που θα μείνουν και θα θυμόμαστε σαν γλυκιές αναμνήσεις, κάνοντας πιο «πλούσια» και όμορφη τη ζωή μας.

Βλέποντας το συνομιλητή μας -το χαμόγελό του, τον τρόπο που εκφράζεται- αντικρίζοντας τις εικόνες που υπάρχουν γύρω μας, δίνοντας την προσοχή μας στις στιγμές που βιώνουμε, δημιουργούμε το «μαζί», αυτό που πραγματικά μετράει στο τέλος της ημέρας. Κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή και ως έτσι θα πρέπει να τη βιώνουμε. Αυτό θέλει να μας υπενθυμίσει και η καμπάνια της μπύρας Άλφα. Αφιερώνοντας το χρόνο μας και την προσοχή μας εκεί που πραγματικά μετράει και έχει αξία για εμάς, δημιουργούμε πολύτιμες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χαρίζοντας και σε αυτά αλλά και σε εμάς αναμνήσεις που θα συντροφεύουν τη ζωή μας.

Όταν αποφασίσουμε να βάλουμε τα κινητά μας στην άκρη, μια απλή αλλά ταυτόχρονα τόσο μεγάλη κίνηση, τότε μπορούμε να είμαστε πραγματικά μαζί με τους ανθρώπους μας. Γιατί όταν είμαστε μαζί, ας είμαστε πραγματικά μαζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Media: Τελευταία Ενημέρωση

Κλιματική Δράση

Κλιματική Δράση

Ο Wopke Hoekstra, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική Δράση, στο Green Agenda Cyprus Summit
24news team
 |  MEDIA
Hydrogen, why Cyprus has the edge

Hydrogen, why Cyprus has the edge

Ο Δρ Γιώργος Πεχλιβάνογλου, ειδικός σε θέματα αιολικής ενέργειας, στο Green Agenda Cyprus Summit
24news team
 |  MEDIA
X