ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάος στο Κόσοβο – Άγριες συμπλοκές στους δρόμους (Βίντεο)

Δεκάδες οι τραυματίες

Η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει τεταμένη καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στις Αρχές και τους διαδηλωτές.

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, από τις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 25 αστυνομικοί.

Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν χθες με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Τραυματίες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης

Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν χθες σε κυβερνητικό κτίριο στο Ζβέκαν αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στρατιώτες του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιό ασφαλείας γύρω από δύο δημαρχεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στρατιωτικοί από την Ιταλία και την Ουγγαρία ήταν μεταξύ των τραυματιών στα βίαια επεισόδια της Δευτέρας. Τρεις από τους τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση ενώ πέντε άτομα έχουν συλληφθεί.

Πέταξαν πέτρες και μολότοφ -Τραυματίες σε νοσοκομεία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι περισσότεροι από 50 Σέρβοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν.

Τα στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Ζβέκαν προσπάθησαν αρχικά να διαχωρίσουν τους διαδηλωτές από την αστυνομία. Αναπόφευκτα όμως χρησιμοποίησαν ασπίδες και γκλομπ και διέλυσαν το πλήθος σύμφωνα με το AFP.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αρκετοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών.

Περιπολικό τυλίχθηκε στις φλόγες

Ένα από τα αυτοκίνητά της αστυνομίας πυρπολήθηκε και γράφτηκαν «προκλητικές λεζάντες με σερβικά και ρωσικά σύμβολα» σε άλλα οχήματα, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εντελώς απαράδεκτες», προσθέτοντας ότι κάλεσε όλες τις πλευρές να «απέχουν από ενέργειες που πυροδοτούν περαιτέρω τις εντάσεις και να εμπλακούν σε διάλογο».

Η αρχή της κρίσης στο Κόσοβο

Η κρίση ξέσπασε τον Απρίλιο όταν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές, επιτρέποντας στους Αλβανούς να αναλάβουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 4%.

Τις κοσοβάρικες Αρχές επέκριναν ΕΕ και ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προειδοποιώντας για πυροδότηση εθνικών εντάσεων.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X