ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν μπήκαν ποτέ σε lockdown - Τα κατάφεραν τρεις χώρες στην Ευρώπη

Εφάρμοσαν και από τους πιο χαλαρούς συνδυασμούς μέτρων

Η πανδημία μπορεί να σαρώνει όλο τον κόσμο με την Ευρώπη να έχει την πρωτοκαθεδρία στα κρούσματα, εντούτοις υπάρχουν τρεις χώρες που το πρόβλημα δεν τους «χτύπησε την πόρτα» σε βαθμό που να χρειαστεί να επιβάλουν lockdown.

Σε αντίθεση με τη Σουηδία που αρχικά υποτίμησε τον κορωνοϊό και πλήρωσε βαρύ τίμημα, οι τρεις άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία κατόρθωσαν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο με τη «γειτόνισσά» τους, αλλά και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ποσοστό κάτω από 0,0001%, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ημερήσια θνησιμότητα οι χώρες αυτές με βάση τα δεδομένα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και του Johns Hopkins. Ποτέ δεν μπήκαν σε lockdown και εφάρμοσαν μερικούς από τους πιο χαλαρούς συνδυασμούς περιορισμών.

Η Φινλανδία
Η Φινλανδία είχε το χαμηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και κατάφερε να τα συγκρατήσει με τους πιο χαλαρούς περιορισμούς στην Ευρώπη. Η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική στη χώρα των «1000 λιμνών» και η κυκλοφορία δεν περιορίστηκε.

Όσοι έπρεπε να πάνε στο σχολείο, ή στη δουλειά το έκαναν.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι με τον ημερήσιο όγκο των τεστ να τετραπλασιάζεται και να πηγαίνει από 2.900 δείγματα τον Μάιο, σε 11.300 τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα τέλη Νοεμβρίου, στα 23.000 τεστ την ημέρα.

Παράλληλα, ο περιορισμός των διεθνών ταξιδιών για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ήρθε να συμπληρώσει την επιτυχία της Φινλανδίας και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες!

Παράλληλα η κυβέρνηση πρόσφερε οικονομική υποστήριξη για το χαμένο εισόδημα στους πολίτες που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα για να μείνουν σπίτι, προσφέροντας αποζημίωση για το χαμένο εισόδημά τους.

Ο τρόπος της Νορβηγίας
Η Νορβηγία απ την πλευρά της έριξε το βάρος και εστίασαν στον εντοπισμό των πιο ευάλωτων πολιτών.

Στο πρώτο κύμα του ιού, το lockdown που εφάρμοσε ήταν το αυστηρότερο στη Σκανδιναβία. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μπόρεσε να παράσχει μια μεγάλη οικονομική έκπτωση, για να μειώσει τις επιδράσεις στα «πορτοφόλια» των νοικοκυριών, αλλά η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση ψυχικής υγείας και έτσι τροποποίησαν τους περιορισμούς.

Στα τέλη του καλοκαιριού, οι αρχές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων Covid-19 που αναφέρθηκαν τον Ιούλιο, ήταν Νορβηγοί. Που σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος ήταν αλλοδαποί. Έδωσε λοιπόν 770.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης Covid-19 για τον πληθυσμό των μεταναστών που ζουν εκεί.

Στη Δανία
Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κατοίκων και κυβέρνησης ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της Δανίας.

Με βάση τις μελέτες δύο παράγοντες καθορίζουν αν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι ώστε να αποφύγουν τη μόλυνση. Το ένα είναι αν ανησυχούν μήπως μολυνθούν. Το άλλο είναι αν ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν για να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου, η οποία εξαρτάται από την επικοινωνία από τις αρχές υγείας και τους πολιτικούς.

Οι κοινωνικές αποστάσεις κι όχι ένα φάρμακο, ή ένα εμβόλιο, είναι η ιατρική μαγική συνταγή κατά τον Σόρεν Μπρόστρομ, γενικό διευθυντή της δανέζικης αρχής υγείας...

Πηγή: Gazzetta.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X