ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ιράν «ξαναχτίζει» το οπλοστάσιό του με τη βοήθεια της Κίνας

Τι αναφέρουν ξένες μυστικές υπηρεσίες

Το Ιράν φαίνεται να επιταχύνει την ανασυγκρότηση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, παρά την επανεισαγωγή τον περασμένο μήνα των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα και τη κατασκευή τους.

Ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι αρκετές αποστολές υπερχλωρικού νατρίου, του κύριου προδρόμου στην παραγωγή του στερεού προωθητικού που τροφοδοτεί τους συμβατικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν, έχουν φτάσει από την Κίνα στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς από τότε που ενεργοποιήθηκε ο λεγόμενος μηχανισμός «snapback» στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το CNNi.

Αυτές οι πηγές αναφέρουν ότι οι αποστολές, οι οποίες άρχισαν να φτάνουν στις 29 Σεπτεμβρίου, περιέχουν 2.000 τόνους υπερχλωρικού νατρίου που αγόρασε το Ιράν από Κινέζους προμηθευτές μετά τη 12ήμερη σύγκρουσή του με το Ισραήλ τον Ιούνιο. Οι αγορές πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος μιας αποφασιστικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των εξαντλημένων αποθεμάτων πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αρκετά από τα εμπλεκόμενα φορτηγά πλοία και οι κινεζικές οντότητες υπόκεινται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι παραδόσεις έρχονται μετά την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες ίσχυαν για περισσότερο από μια δεκαετία, μέσω του μηχανισμού επαναφοράς - μια διάταξη για τις ιρανικές παραβιάσεις της συμφωνίας του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) του 2015 για την παρακολούθηση του πυρηνικού του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα, το Ιράν δεν θα αναλάβει καμία δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ πρέπει επίσης να αποτρέψουν την παροχή στο Ιράν υλικών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός συστήματος μεταφοράς πυρηνικών όπλων από τη χώρα, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα κράτη υποχρεούνται επίσης να αποτρέψουν την παροχή βοήθειας στο Ιράν για την κατασκευή όπλων. Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, αντιτάχθηκε στην επαναφορά των κυρώσεων, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για μια «διπλωματική διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος».

Ενώ η ουσία που μεταφέρθηκε - υπερχλωρικό νάτριο - δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα έγγραφα του ΟΗΕ σχετικά με τα υλικά που απαγορεύονται για εξαγωγή στο Ιράν, είναι άμεσος πρόδρομος του υπερχλωρικού αμμωνίου, ενός καταχωρημένου και απαγορευμένου οξειδωτικού που χρησιμοποιείται σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η αδυναμία των κυρώσεων να απαγορεύσουν ρητά τη χημική ουσία μπορεί να αφήσει στην Κίνα περιθώριο να υποστηρίξει ότι δεν παραβιάζει καμία απαγόρευση του ΟΗΕ.

Το CNNi παρακολούθησε τα ταξίδια αρκετών φορτηγών πλοίων που εντοπίστηκαν από τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών ως εμπλεκόμενα στις τελευταίες παραδόσεις υπερχλωρικού νατρίου από κινεζικά λιμάνια στο Ιράν, χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των πληρώματών τους. Πολλά από αυτά τα πλοία φαίνεται να έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές μεταξύ Κίνας και Ιράν από τα τέλη Απριλίου. Οι πηγές αναφέρουν ότι το πλήρωμά τους φαίνεται να απασχολείται από τις ναυτιλιακές εταιρείες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και οι τακτικές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μια εικόνα των στάσεων τους στο ταξίδι από την Κίνα στο Ιράν.

Δεν είναι σαφές εάν η κινεζική κυβέρνηση γνωρίζει τις αποστολές. Απαντώντας σε ερώτηση του CNNi σχετικά με τις συναλλαγές, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι, ενώ «δεν ήταν εξοικειωμένος με τη συγκεκριμένη κατάσταση», η Κίνα «εφάρμοζε με συνέπεια ελέγχους εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τους εσωτερικούς νόμους και κανονισμούς».

Παρόμοιες αποστολές είχαν αναφερθεί και στο παρελθόν, αλλά η εντατικοποίησή τους από τον 12ήμερο πόλεμο - όταν ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκτοξευτών εδάφους - εδάφους που εκτοξεύουν τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν - υποδηλώνει μια ανανεωμένη προθυμία εκ μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας να εξοπλιστεί.

«Το Ιράν χρειάζεται πολύ περισσότερο υπερχλωρικό νάτριο τώρα για να αντικαταστήσει τους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο και να αυξήσει την παραγωγή. Θα περίμενα μεγάλες αποστολές προς το Ιράν καθώς προσπαθεί να επανεξοπλιστεί, όπως ακριβώς θα περίμενα το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να αγωνιστούν για να αντικαταστήσουν τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, διευθυντής του Σχεδίου Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury.

Η Κίνα αποτελεί εδώ και καιρό διπλωματικό και οικονομικό σύμμαχο του Ιράν που έχει πληγεί από κυρώσεις, καταδικάζοντας τις «μονομερείς» κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας και αγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναφέρει αγορές ιρανικού πετρελαίου εδώ και αρκετά χρόνια.

Πηγή: Cnn

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση