ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τιτανικός: Οι τέσσερις Έλληνες που «έσβησαν» στο ναυάγιο

Η τραγική ιστορία

«Μετά από μια μακρά μάχη, ο Δίας νικάει και ρίχνει στον Τάρταρο πολλούς από τους Τιτάνες». Η εκδοχή αυτή ανήκει στον Ησίοδο, αφορά φυσικά την αρχαία ελληνική μυθολογία από την οποία εμπνεύστηκαν και το όνομα του «Τιτανικού».

Του Τιτάνα των ωκεανών, του «αβύθιστου» μεγαλύτερου πλοίου της εποχής, το οποίο «τιμωρήθηκε» από το Θεό εξαιτίας της αλαζονείας των… ανθρώπων και βυθίστηκε στον Τάρταρο.

Στις 14 Απριλίου το 1912, ο επιβλητικός Τιτανικός, που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 10 Απριλίου από το Σαουθάμπτον, προσκρούει στις 23:40 σε παγόβουνο και στις 15 Απριλίου, στις 2:20 βυθίζεται στον παγωμένο ωκεανό παίρνοντας μαζί του 1.571 ψυχές από τις συνολικά 2.224 που μετέφερε. Από το ναυάγιο του Τιτανικού βρέθηκαν μόνο οι 306 σοροί.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και τέσσερις Έλληνες που κατάγονταν από τον Άγιο Σώστη της Μεσσηνίας.

Οι τέσσερις Έλληνες

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά στον Τιτανικό επέβαιναν, στο κατάστρωμα της Γ΄ θέσης και τέσσερις Έλληνες που δυστυχώς δεν τα κατάφερε κανείς από αυτούς, αν και ο ένας πρόλαβε να μπει σε σωσίβια λέμβο. Και οι τέσσερις κατάγονταν από τον Άγιο Σώστη της Μεσσηνίας.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, 30 ετών και ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για τη βάπτιση του γιου του. Μαζί του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και οι δύο άλλοι συμπατριώτες του, οι αδελφοί Χρονόπουλοι. Ο Απόστολος Χρονόπουλος 26 ετών μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ, σε αντίθεση με αυτό του Παναγιώτη Λυμπεροπούλου που εντοπίστηκε από τους ναύτες του πλοίου «Mackay Bennet» και αναγνωρίστηκε. Είχε προλάβει να επιβιβαστεί σε λέμβο, καθώς γνώριζε αγγλικά, αλλά τους βρήκαν πολύ αργά με αποτέλεσμα να έχουν ήδη πεθάνει από ασιτία.

Ο τέταρτος Έλληνας ήταν ο Βασίλης Καταβέλης 19 ετών. Η σορός του εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία και πάνω της βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου από τη Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέφτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί.

Η τραγική ειρωνεία της μοίρας είναι ότι τόσο ο Λυμπερόπουλος όσο και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήριά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί με τους δύο αδελφούς Χρονόπουλους.

Στο χωριό τους, στον Άγιο Σώστη στη Μεσσηνία υπάρχει ένα μικρό μνημείο από το 2001 που αναγράφει: «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι΄ευατούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου-Παναγιώτου Κ. Λυμπεροπούλου-Δημητρίου Μ. Χρονοπούλου»!

Πληροφορίες: Gazzetta.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση