ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταϊβάν: Η στιγμή που 10ώροφο κτίριο καταρρέει μπροστά σε έντρομους κατοίκους

Ο τρομακτικός σεισμός στην Ταϊβάν προκάλεσε σκηνικά «Αποκάλυψης», τα οποία κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι Αρχές πασχίζουν να σώσουν εγκλωβισμένους.

Μια ομάδα πολιτών της Ταϊβάν φαινόταν να κατευθύνεται προς βέβαιο θάνατο, καθώς ο τεράστιος σεισμός σχεδόν γκρέμισε μπροστά στα μάτια τους ένα 10ώροφο κτίριο.

Συγκλονιστικά πλάνα που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας έδειξαν τη στιγμή που το κτίριο άρχισε να καταρρέει, εκτοξεύοντας σκόνη και συντρίμμια στον δρόμο, καθώς οι άνθρωποι από κάτω έτρεχαν για να σωθούν.

Η στιγμή της κατάρρευσης 10ώροφου κτιρίου την ώρα του σεισμού

Για ένα δευτερόλεπτο φάνηκε ότι οι παρόντες κάτοικοι ήταν καταδικασμένοι να συνθλιβούν από τόνους τούβλων, αλλά χάρη στους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς της Ταϊβάν το αντισεισμικής θωράκισης κτίριο παρέμεινε ως εκ θαύματος όρθιο με μια πολύ μικρή κλίση από το έδαφος, παρά την πτώση του, σώζοντας δεκάδες ζωές.

Ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα, με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USGS) να τοποθετεί το επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν της Ταϊβάν, σε βάθος 34,8 χιλιομέτρων.

Εννέα άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί - αρκετοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση σε ορεινό δρόμο έξω από το Χουαλιέν, δίπλα στην είσοδο μιας σήραγγας.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα έδειξαν πώς ο δρόμος που πλησίαζε στη σήραγγα καταστράφηκε εντελώς από την κατολίσθηση, με ογκόλιθους που έσπασαν την άσφαλτο σε κομμάτια.

Οι Αρχές της Ταϊβάν επιχειρούν μεγάλης κλίμακας διάσωση

Τώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης μεγάλης κλίμακας, καθώς οι εργάτες σπεύδουν να απελευθερώσουν δεκάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Φωτογραφίες έχουν δείξει ομάδες με ειδικό εξοπλισμό να στριμώχνονται σε μικρά κενά για να ανασύρουν τραυματισμένους πολίτες.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι αναφέρθηκαν από την Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι έχουν τραυματιστεί, ενώ 127 πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί.

Η κυκλοφορία κατά μήκος της ανατολικής ακτής είχε σχεδόν σταματήσει, με τις κατολισθήσεις και την πτώση συντριμμιών να πλήττουν σήραγγες και δρόμους στην ορεινή περιοχή. Αυτά προκάλεσαν ζημιές στα οχήματα.

Περίπου 80 από αυτούς είναι εγκλωβισμένοι σε σήραγγες αυτοκινητοδρόμων γύρω από το Χουαλιέν -μια παραθαλάσσια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων που βρίσκεται στα βουνά και έχει αποκοπεί από τον σεισμό, αναφέρει η Daily Mail.

Οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η ευαισθητοποίηση σε θέματα καταστροφών φαίνεται ότι απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή για το νησί, το οποίο πλήττεται τακτικά από σεισμούς, καθώς βρίσκεται κοντά στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πολλοί αγνοούνται.

Ο ισχυρότερος σεισμός στη χώρα από το 1999

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος από τον Σεπτέμβριο του 1999, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,6 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων στην πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία του νησιού.

Δραματικές εικόνες προβλήθηκαν στην τοπική τηλεόραση από πολυώροφες κατασκευές στο Χουαλιέν και αλλού να γέρνουν μετά το τέλος του, ενώ μια αποθήκη στην πόλη της Νέας Ταϊπέι κατέρρευσε.

Ο δήμαρχος εκεί δήλωσε ότι περισσότεροι από 50 επιζώντες είχαν ανασυρθεί επιτυχώς από τα ερείπια της κατασκευής.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση