ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

11 εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη

Οι φρικιαστικές δολοφονίες που έμειναν στην Ιστορία

Δολοφονίες, ανεξιχνίαστα εγκλήματα, θεωρίες συνωμοσίας τα κινηματογραφικά θρίλερ είναι πολύ πιο light όταν μιλάμε για αληθινά εγκλήματα, ειδεχθή εγκλήματα, υποθέσεις τρέλας κάποιες από τις οποίες δεν λύθηκαν ποτέ και κάποιες από τις οποίες οδήγησαν σε αλλαγές στην νομοθεσία, αλλάζοντας ταυτόχρονα τη ροή της ιστορίας…

1. «Αγαπητό αφεντικό»

Ήταν 31 Αυγούστου 1888 όταν η ιερόδουλη Μαίρη Αν Πόλυ Νίκολς έπεφτε νεκρή από το μαχαίρι του Τζακ του Αντεροβγάλτη στο Γουάιτσαπελ του Λονδίνου. Ένας αιμοσταγής, κατά συρροή δολοφόνος, κάθε εβδομάδα δολοφονούσε από μία γυναίκα κοντά στα 40 που εργαζόταν ως πόρνη της εποχής αφού πρώτα είχε μαρτυρήσει στα χέρια του. Η Σκότλαντ Γιάρντ στάθηκε ανίκανη να τον πιάσει όσο κοντά κι αν βρέθηκε. Εκατοντάδες γράμματα εστάλησαν στην αστυνομία για βοήθεια, με ένα να ξεχωρίζει. «Αγαπητό αφεντικό» ήταν οι πρώτες λέξεις του συγγραφέα ο οποίος βεβαίωνε ότι λίγες ημέρες μετά θα έκοβε το «αυτί της κυρίας». Το γράμμα δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά τρεις ημέρες μετά η 43χρονη Κάθριν Ήντοους βρέθηκε άγρια δολοφονημένη με το ένα αυτί να λείπει. Ο Αντεροβγάλτης ώθησε τις αρχές να δημιουργήσουν το λεγόμενο «προφίλ του δολοφόνου» το οποίο πλέον έχει κεντρικό ρόλο στις έρευνες δολοφονίας. Το 2014, ο συγγραφέας Ράσελ Έντουαρντς ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα ματωμένο σάλι της Ήντοους όπου μαζί με τις αρχές έκαναν ταυτοποίηση DNA και το αίμα αντιστοιχήθηκε με έναν 23χρονο Πολωνό μετανάστη ονόματι Άαρον Κοσμίνσκι που εργαζόταν στην περιοχή ως κουρέας. Δεν τον έπιασαν ποτέ, ενώ ο αριθμός των θυμάτων του παραμένει άγνωστος.

2. Η Λίζι Μπόρντεν τους θέρισε

Ήταν 4 Αυγούστου 1892, η Άμπι και ο Άντριου Μπόρντεν βρίσκονταν σπίτι τους στη Μασαχουσέτη ώσπου κάποια στιγμή, κάποιος πλησίασε την Άμπι και τη χτύπησε άπειρες φορές με ένα τσεκούρι. Αμέσως μετά περιέλαβε τον Άντριου ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Οι δύο κόρες της οικογένειας ήταν σπίτι αλλά για κάποιο λόγο δεν κατάλαβαν τίποτα. Από τις 9 το πρωί ως τις 10.30, ο δολοφόνος με το τσεκούρι σκότωνε τον πατέρα και τη μητριά τους. Εκείνη που κατηγορήθηκε ήταν η μεγάλη αδελφή, η Λίζι Μπόρντεν. Έπεσε σε αντιφάσεις κατά την ανάκριση, έκαψε ένα φόρεμά της λίγες ημέρες μετά, παρόλα αυτά, οι ένορκοι την αθώωσαν λόγω αμφιβολιών. Δεν υπήρχαν τότε διαδικασίες για συλλογή αποδείξεων σε ένα έγκλημα. Η βασική θεωρία θέλει την Λίζι να υπέστη θύμα κατ’ εξακολούθηση βιασμού από τον πατέρα της με αποτέλεσμα να σχεδιάζει πολύ καιρό το φόνο. Τα δύο πτώματα βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση μέσα στο σπίτι και από τότε η περιοχή του Fall River όπου έμεναν θεωρείται στοιχειωμένη. Στις ΗΠΑ από τότε είχε βγει ένα… παιδικό τραγουδάκι που λέει Lizzie Borden took an axe/ And gave her mother forty whacks/ When she saw what she had done/ She gave her father forty one (Η Λίζι Μπόρντεν πήρε ένα τσεκούρι και έριξε στη μάνα της 40 φορές. Μόλις είδε τι έκανε έριξε και στον πατέρα της άλλες 41).

3. Η απαγωγή του μωρού Λίντμπεργκ

Πρόκειται για το έγκλημα του αιώνα που συγκλόνισε τον κόσμο. Συνέβη τον Μάρτιο του 1932 και όλες οι εφημερίδες του κόσμου έγραφαν γι’ αυτό. Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ ήταν μόλις 20 μηνών. Ο πατέρας του ήταν ο περίφημος και πάμπλουτος αεροπόρος Λίντμπεργκ. Η οικογένεια έμενε στο Νιου Τζέρσι σε ένα τεράστιο υπερπολυτελές σπίτι. Το βράδυ της απαγωγής, η νταντά του μικρού Τσαρλς, τον έβαλε για ύπνο. Κατά τις 10 το βράδυ, πήγε να ελέγξει αν κοιμάται το μωρό και δεν το βρήκε στην κούνια του. Μέσα στο σπίτι ήταν και η μητέρα και ο πατέρας και όλο το υπηρετικό προσωπικό. Κανείς δεν άκουσε τίποτα. Έξω από το παράθυρο του δωματίου βρέθηκε μία σκάλα, ο απαγωγέας το άρπαξε μέσα από την κούνια του. Η υπόθεση αυτή συγκλόνισε στην κυριολεξία τις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο πρόεδρος Χούβερ ασχολήθηκε προσωπικά γεγονός που άσκησε πίεση στην αστυνομία η οποία έψαχνε απεγνωσμένα να δώσει τέλος στην υπόθεση και όχι να βρει την αλήθεια. Υπήρξαν πολλά σημειώματα για λύτρα που εστάλησαν στην οικογένεια, ωστόσο το μωρό δεν βρέθηκε ποτέ. Ήταν 2 περίπου μήνες μετά την απαγωγή του που ένας περαστικός σταμάτησε να ουρήσει λίγα μέτρα μακριά από των κήπο του μεγάρου των Λίντμπεργκ, εκεί ανακάλυψε τη σωρό ενός μικρού παιδιού. Ήταν ο Τσαρλς. Δολοφονήθηκε από ένα χτύπημα στο κεφάλι και αφέθηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού του. Η αγωνία και η λύπη του κόσμου ήταν τέτοια που έκαναν πορείες προς το σπίτι των Λίντμπεργκ κρατώντας κεριά και κλαίγοντας. Δύο χρόνια μετά, οι αρχές καταδίκασαν τον Γερμανό Ρίτσαρντ Χάουπτμαν για τη δολοφονία. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε θάνατο και μέχρι το τέλος ισχυριζόταν ότι ήταν αθώος. Υπάρχει μία θεωρία που θέλει τον πατέρα του Τσαρλς, να βάζει να σκοτώσουν το παιδί επειδή νόμιζε ότι είχε ειδικές ανάγκες. Το έγκλημα παραμένει μυστήριο.

4. Μάνσον ο ηθικός αυτουργός

Στις 12 Νοεμβρίου 1934 γεννήθηκε κατά λάθος από μία ανύπαντρη και αλκοολική μητέρα ένα αγόρι που πήρε το όνομα Τσαρλς Μάνσον. Η μητέρα του όταν ήταν μωρό τον πούλησε για μία μπύρα σε μια άγνωστη γυναίκα. Ο αδελφός της έπρεπε να προσπαθήσει πολύ να τη βρει για να πάρει πίσω το μωρό. Ο Μάνσον πέρασε την εφηβεία του στη φυλακή, το 1967 όταν έπρεπε να βγει δεν ήθελε, προειδοποιούσε τους αστυνομικούς ότι δεν είναι καλά στο μυαλό του. Από το 1967 άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και για κάποιο περίεργο λόγο κατόρθωσε να γνωρίσει μερικά στελέχη της μουσικής βιομηχανίας του Λος Άντζελες. Συνεργάζεται με μουσικούς και προσελκύει μία ομάδα διαταρραγμένων ανθρώπων την «οικογένεια του Μάνσον» οι οποίοι τον ακολουθούν. Στις 8 Αυγούστου 1969, υπό τις διαταγές του Μάνσον 4 από τους ακολούθους του εισβάλλουν στο σπίτι του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στο Λος Άντζελες και δολοφονούν με μανία, χρησιμοποιώντας μαχαίρια και ρόπαλα την 9 μηνών έγκυο σύζυγό του και ηθοποιό Σάρον Τέιτ και άλλους 4 φίλους της που ήταν σπίτι. Την επόμενη ημέρα εισβάλλουν σε ένα ακόμη σπίτι και δολοφονούν την οικογένεια ΛαΜπιάνκα. Συλλαμβάνονται στις 10 Αυγούστου. Η εποχή της αθωότητας όμως έχει τελειώσει στις ΗΠΑ, κείτεται ακριβώς δίπλα στο πτώμα της πεντάμορφης Σάρον Τέιτ και του αγέννητου παιδιού της. Ο Μάνσον και η ομάδα του, όσοι εξακολουθούν να ζουν, παραμένουν στις φυλακές της Καλιφόρνια, οι αρχές λένε ότι δεν έχουν μετανοήσει και δεν πρόκειται ποτέ να βγουν έξω με αναστολή.

5. Η απαγωγή της Πάτυ Χιρστ

Εγγονή του μεγιστάνα Γουίλιαμ Χιρστ, απήχθη τον Φεβρουάριο του 1974 από μία τρομοκρατική οργάνωση. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους κάμερες κατέγραψαν την Χιρστ να συμμετέχει στη ληστεία τράπεζας κρατώντας ένα ημιαυτόματο όπλο. Η ληστεία είχε ως αποτέλεσμα 2 δολοφονίες. Η ίδια συνελήφθη αλλά ισχυριζόταν πως ό,τι έκανε, το έκανε επειδή την υποχρέωναν. Ήταν εγκληματίας; Είχε το Σύνδρομο της Στοκχόλμης; Κανείς δεν κατάλαβε ποτέ. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ώσπου πήρε χάρη από τον Μπιλ Κλίντον το 2001. Κανείς δεν έχει μάθει την αλήθεια.

6. Imagine all the people

Ήταν 8 Δεκεμβρίου 1980, όταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο επέστρεφαν από μία φωτογράφιση με την Άνι Λίμποβιτς στο σπίτι τους. Ο Λένον προωθούσε τότε το Imagine, η επιρροή του ήταν τεράστια και συμμετείχε σε δράσεις για την ειρήνη. Λίγο πριν μπουν στο σπίτι τους, ο Τζον δέχτηκε 4 σφαίρες στην πλάτη από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Ο καλλιτέχνης πέθανε ακαριαία ενώ ο δολοφόνος του κάθισε πάνω από το πτώμα διαβάζοντας τον «Φύλακα στη σίκαλη» προς έκπληξη των αστυνομικών. Ο Λένον ήταν μόλις 40 ετών και είχε ακόμα άπειρα να δώσει στη μουσική σκηνή.

7. Έπιασε 1200 δολοφόνους όχι όμως του γιου του

Το καλοκαίρι του 1981 στη Φλόριντα, ο 6χρονος Άνταμ Γουολς διέφυγε της προσοχής των γονιών του σε ένα εμπορικό κέντρο και εξαφανίστηκε. 16 ημέρες μετά βρέθηκε βάναυσα δολοφονημένος. Η αστυνομία βρήκε μόνο το κεφάλι του ενώ το υπόλοιπο σώμα δεν βρέθηκε ποτέ. Ο πατέρας του αγοριού Τζον Γουολς αφιέρωσε τη ζωή του να βρει τον δολοφόνο. Το 1988 συνεργάστηκε με το κανάλι CBS παρουσιάζοντας την εκπομπή «America’s most wanted» όπου με μαρτυρίες τηλεθεατών και στοιχεία που συλλέγονταν προσπαθούσε να εξιχνιάσει δολοφονίες, απαγωγές και εγκλήματα. Ο Γουολς έγινε τόσο διάσημος, κατόρθωσε μάλιστα μέσα από την εκπομπή του να συλληφθούν περισσότεροι από 1200 δολοφόνοι. Κανείς όμως δεν ήταν ο δολοφόνος του γιου του. Το 2008, ο κατά συρροή δολοφόνος Ότις Τουλ ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της δολοφονίας του μικρού Άνταμ. Είχε ήδη πεθάνει στη φυλακή από το 1996. Ο πατέρας παρά την επιθυμία του δεν κατάφερε ποτέ να τον συναντήσει και να μάθει πού κρύβει το υπόλοιπο πτώμα του.

8. Μια τηλεοπτική δολοφονία

Το καλοκαίρι του 1994, η πρώην σύζυγος του διάσημου αθλητή Ο Τζέι Σίμπσον, Νικόλ Μπράουν βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μαζί με τον σύντροφό της στο σπίτι της. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ως δράστη τον Ο Τζέι αλλά ο ίδιος είναι ήρωας για τις ΗΠΑ και του φέρονται διακριτικά. Οι μαρτυρίες των φίλων τους είναι σαφείς. Η Νικόλ είχε πέσει πολλές φορές θύμα ενδοοικογενειακής βίας και φοβόταν το σύζυγό της. Όλα τα στοιχεία είναι εναντίον του, αίμα στο αυτοκίνητό του, μαρτυρίες που τον έθεταν κοντά στο σπίτι της Νικόλ, βίαιο παρελθόν, προσπάθεια να αποφύγει τις αρχές. Η οικονομική του επιφάνεια ωστόσο του επιτρέπει να προσλάβει το καλύτερο team δικηγόρων οι οποίοι ορίζουν το αφήγημα της δίκης λέγοντας ότι πρόκειται για ρατσισμό. Η δίκη καταλήγει σε μία υπόθεση λευκών εναντίον μαύρων και κάπου ξεχνιέται το γεγονός ότι χάθηκαν δύο ανθρώπινες ζωές. Ο Σίμπσον αθωώνεται και μετά από ένα χρόνο εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο «Και αν το έκανα…». Μπήκε φυλακή χρόνια μετά για άλλες εγκληματικές ενέργειες. Η Νικόλ δεν δικαιώθηκε ποτέ.

9. Βασίλισσα του… θανάτου ετών 6

Στις 26 Δεκεμβρίου 1997, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα η Πάτσι Ράμσεϊ ξύπνησε να πιει νερό και βρήκε στις 05.30 ένα σημείωμα για λύτρα. Κάποιος είχε απαγάγει την 6χρονη κόρη της την ΤζονΜπένετ. Οκτώ ώρες αργότερα ο πατέρας της μικρής, τη βρήκε άγρια δολοφονημένη στο υπόγειο. Τι είχε συμβεί; Το κοριτσάκι συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς ομορφιάς, ήταν μονίμως μακιγιαρισμένο και η μητέρα του το έτρεχε σε διαγωνισμούς ταλέντου. Η οικογένεια επικρίθηκε έντονα για την εκμετάλλευση της 6χρονης. Πολλοί είπαν πως ο φόνος έγινε από τους ίδιους, άλλοι είπαν ότι μπορεί να ήταν κάποια ανταγωνίστριά της. Το γεγονός είναι ότι η ΤζονΜπένετ Ράμσεϊ δολοφονήθηκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι και ποτέ κανείς δεν έμαθε τι έγινε. Η μητέρα πέθανε από στενοχώρια το 2006.

10. Κόλουμπαϊν

Στις 20 Απριλίου 1999 βιώσαμε live τις πρώτες δολοφονίες μαθητών σε σχολείο από συμμαθητές τους. Ο Έρικ Χάρις και ο Ντίλαν Κλέμπολντ δολοφόνησαν 12 συμμαθητές του και έναν καθηγητή στο γυμνάσιο Κόλουμπαϊν. Η υπόθεση αυτή άνοιξε τη συζήτηση για το νόμο περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ χωρίς ωστόσο να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έκτοτε συχνά πυκνά μαθητές βουτάνε ένα όπλο και πυροβολούν αδιακρίτως στο σχολείο τους. Όλα τα σχολεία στις ΗΠΑ διαθέτουν ανιχνευτή μετάλλων σε περίπτωση που κάποιος έχει όπλο.

11. Το ματωμένο νησί

Στις 22 Ιουλίου 2011, ένας τρελός εθνικιστής από τη Νορβηγία, ο Μπρέιβικ, προκαλεί εκρήξεις στο κέντρο του Όσλο για αντιπερισπασμό και στις 17.30 εμφανίζεται ντυμένος αστυνομικός στο νησί Ουτόγια όπου βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Ο Μπρέιβικ αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως μαθητές, νέους που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από το νησί και προσποιούνταν τους νεκρούς μπας και γλιτώσουν. Ο τραγικός απολογισμός ήταν ο φόνος 77 νέων ανθρώπων σε μία χώρα της οποίας τα ποσοστά εγκλημάτων είναι ελάχιστα. Πρόκειται για το πιο μελανό σημείο στην ιστορία της Νορβηγίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X