ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνελήφθη Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών - Από τους πλέον καταζητούμενος παγκοσμίως

Η Ουάσιγκτον είχε επικηρύξει τον 69χρονο ναρκέμπορο έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων - Ζητά «άμεσα» την έκδοσή του

Στα χέρια της μεξικανικής αστυνομίας βρίσκεται από χθες ο πλέον καταζητούμενος ναρκέμπορος του FBI, Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο.

Η Ουάσιγκτον τον είχε επικηρύξει έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Τον 69χρονο Κιντέρο εντόπισε κρυμμένο σε θάμνους ο εκπαιδευμένος σκύλος «Μαξ» στην πόλη Σαν Σιμόν της πολιτείας Σιναλόα κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Πολεμικού Ναυτικού και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού. Συνελήφθη από άνδρες του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολιτεία Τσιουάουα, όπως αναφέρει το BBC.

Πηγή προσκείμενη στις μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη του ιδρυτικού μέλους του καρτέλ της πολιτείας Γουαδαλαχάρα (νότια) στα τέλη των χρόνων του 1970, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Ο Μεξικανός ναρκέμπορος, γνωστός ως ένας από τους συνιδρυτές του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα, έκανε «χρυσές δουλειές» με την ομάδα του στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν διακινούσε κυρίως κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, καθώς και αίτημα έκδοσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε ένα σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Κιντέρο εμφανίζεται με το πρόσωπό του θολό, ντυμένος με τζιν, φορώντας ένα μπλε πουκάμισο και ένα χακί μπουφάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Κιντέρο, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ενός πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών το 1985, συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές, σχεδόν, μια δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του. Είχε μπει στο στόχαστρο του FBI μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης Ενρίκε «Kίκε» Καμαρένα ,όπως αναφέρει το CNN.

Ο Κιντέρο είχε συλληφθεί για πρώτη πρώτη φορά φορά το 1985 και καταδικάστηκε από τις μεξικανικές αρχές σε 40 χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο, το 2013, δικαστής διέταξε να αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας διαδικαστικού ζητήματος. Λίγο καιρό αργότερα, η μεξικανική Δικαιοσύνη διέταξε ξανά τη σύλληψή του.

Αλλά και οι ΗΠΑ ζητούσαν επίσης να συλληφθεί ξανά και να εκδοθεί για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ενρίκε. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.

«Ούτε τον απήγαγα, ούτε τον βασάνισα, ούτε τον σκότωσα», δήλωνε ο ενδιαφερόμενος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει από την παρανομία στο εβδομαδιαίο περιοδικό Proceso τον Ιούλιο του 2016. «Ήμουν στον τόπο του εγκλήματος, αυτή ήταν η μόνη μου συμμετοχή».

Ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο είναι μια από τις βασικές προσωπικότητες της τηλεοπτικής σειράς «Narcos», που καταπιάνεται λεπτομερώς με την ίδρυση του καρτέλ στη Γουαδαλαχάρα, με τον μυστικό πόλεμο της DEA στο Μεξικό και την απαγωγή, τον βασανισμό και τον φόνο του πράκτορα Καμαρένα. Ο αρχηγός του καρτέλ της Γουαδαλαχάρας, ο Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, βρίσκεται στη φυλακή από το 1989 για τη δολοφονία του Κίκι Καμαρένα. Είχε αρνηθεί πως ενεχόταν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μέρικ Γκάρλαντ, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα ζητήσει να εκδοθεί άμεσα ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο.

Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν. Πέρυσι, αποφασίστηκε τελεσιδίκως η έκδοσή του στη γειτονική χώρα, μετά την απόρριψη της έσχατης έφεσής του. Η απροθυμία των μεξικανικών αρχών να προχωρήσουν στην έκδοσή του είχε προκαλέσει τριβές στο παρελθόν.

Ο βαρόνος των ναρκωτικών, πανίσχυρος τα χρόνια του 1980, συνελήφθη την εβδομάδα που συναντήθηκαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η σύλληψή του, αν και δεν θεωρείται πλέον τόσο σημαντικός στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχει μεγάλη συμβολική αξία. Ο πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων της DEA στο εξωτερικό, ο Μάικ Βίτζιλ, τη χαρακτήρισε «πιθανόν μια από τις σημαντικότερες της τελευταίας δεκαετίας».

Το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε επίσης χθες ότι 14 μέλη του σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίστηκε όταν συνετρίβη ελικόπτερο Μπλακ Χοκ στη Σιναλόα (βόρεια). Για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος διενεργείται έρευνα, πάντως, μέχρι στιγμής, τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η συντριβή συνδεόταν με την επιχείρηση που απέβη στη σύλληψη του Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο, κατά το ΠΝ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X