ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συναρπαστικές εικόνες: Γιγάντιο καλαμάρι επιτίθεται στη λεία του

Δείτε το βίντεο που κατέγραψαν επιστήμονες στον Κόλπο του Μεξικού

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες που κατέγραψαν επιστήμονες από τα βάθη των ωκεανών με ένα γιγάντιο καλαμάρι που κυνηγά την τροφή του.

Πρόκειται για πλάσματα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφούν καθώς ζουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε σημεία όπου επικρατεί σκοτάδι. Οι επιστήμονες χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για αυτόν τον σκοπό.

Παρόλο που κάποια έχουν ξεβραστεί νεκρά σε ακτές, οι πρώτες εικόνες ενός ζωντανού γιγάντιου καλαμαριού στο φυσικό του περιβάλλον δεν είχαν καταγραφεί πριν από το 2004 και το πρώτο βίντεο εξασφαλίστηκε το 2012, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Θαλάσσιοι βιολόγοι κατέγραψαν, για πρώτη φορά, εικόνες του Architeuthis dux, την ώρα που κυνηγά την τροφή του στο φυσικό του περιβάλλον. Το βίντεο τραβήχτηκε το 2019 αλλά οι ερευνητές έχουν δώσει τώρα στη δημοσιότητα την ανάλυση της συμπεριφοράς του εντυπωσιακού θαλάσσιου πλάσματος.

Μια ειδική πλατφόρμα με μια ενσωματωμένη κάμερα το κατέγραψε να επιτίθεται στο δόλωμα που είχε τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 760 μέτρων στον Κόλπο του Μεξικού. Το δόλωμα, που αποκαλείται E-Jelly, σχεδιάστηκε για να προσελκύσει το γιγάντιο καλαμάρι.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το καλαμάρι περίμενε να αιφνιδιάσει το E-Jelly, στο βίντεο όμως φαίνεται να το παρακολουθούσε προτού επιτεθεί για να το σκοτώσει.

Το γιγάντιο καλαμάρι, γνωστό επίσημα ως Architeuthis dux, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 12 μέτρα και έχει μάτια στο μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ.

Η ύπαρξή του έχει αποτελέσει έμπνευση για θρύλους και θαλάσσια τέρατα επί αιώνες. «Ωστόσο, η γνώση μας για τα μεγάλα κεφαλόποδα βαθέων υδάτων που ενέπνευσαν αυτόν τον μύθο παραμένει περιορισμένη», έγραψαν οι επιστήμονες σε μια νέα αναφορά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X