ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σουδάν: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ

Στο κενό ακόμη μια απόπειρα επιβολής εκεχειρίας

Οι φονικές μάχες, που φέρνουν αντιμέτωπους παραστρατιωτικούς με τις ένοπλες δυνάμεις, εισήλθαν σήμερα στην 13η ημέρα τους στο Σουδάν, καθώς χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην περιφέρεια του Νταρφούρ όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός.

Πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, όπου τα στρατεύματα των δύο αντίπαλων στρατηγών, που δίνουν μάχη για την εξουσία, ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων και βαρέων όπλων, αναφέρουν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, παρά την εκεχειρία των 72 ωρών που συνήφθη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας και τέθηκε σε εφαρμογή προχθές, Τρίτη.

Οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών.

Πολυάριθμες προσπάθειες για να σιωπήσουν τα όπλα έχουν αποτύχει από την αρχή της σύγκρουσης, στις 15 Απριλίου, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως «Χεμέντι».

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ο στρατός ανακοίνωσε πως δέχθηκε να στείλει έναν αντιπρόσωπο στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του γειτονικού Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες με τις ΔΤΥ «με πρωτοβουλία του IGAD», του περιφερειακού συνασπισμού της Ανατολικής Αφρικής.

Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε πως δέχθηκε να συζητήσει μια παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών, η οποία πρόκειται να λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα και συνολικά δεν έγινε πολύ σεβαστή.

Οι παραστρατιωτικοί, από την πλευρά τους, δεν σχολίασαν αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.193 έχουν τραυματισθεί από την αρχή της σύγκρουσης, όμως ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι «εξαιρετικά κακή», αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σααμπάν, ένας σύρος υπήκοος που περιμένει στο Πορτ Σουδάν για να αναχωρήσει από τη χώρα: «Το μόνο που θέλουμε είναι να φθάσουμε ασφαλείς στην Τζέντα (στη Σαουδική Αραβία) ή στη Συρία. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε από το Σουδάν».

Πέρα από την πρωτεύουσα, βιαιότητες σημειώνονται από την αρχή της σύγκρουσης και σε άλλες περιφέρειες, κυρίως στο Δυτικό Νταρφούρ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λεηλασίες, φόνοι και πυρπολήσεις κατοικιών έχουν σημειωθεί στην Ελ-Γκενέινα, τη μεγαλύτερη πόλη αυτής της περιφέρειας η οποία συνορεύει με το Τσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X