ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σκάνδαλο Στρος Καν: «Ηρθε γυμνός, με έσπρωξε, με χούφτωσε, με βίασε»

Η ανατριχιαστική περιγραφή της καμαριέρας

Τα γεγονότα της 14ης Μαΐου του 2011, όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σεξουαλικό σκάνδαλο που τον έθεσε εκτός πολιτικής σκηνής περιγράφει ένα νέο ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε στο Netflix.

Η σουίτα 2806, η προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel, είναι το μέρος όπου ο Ντομινίκ Στρος Καν φέρεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα μιας καμαριέρας, να επιτίθεται σεξουαλικά και να βιάζει την εν λόγω γυναίκα από τη Γουινέα της Αφρικής. Το ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων επιστρέφει στα γεγονότα εκείνα που συντάραξαν τον πλανήτη πριν από εννέα χρόνια, σε μια υπόθεση που κατέληξε τελικά στο αρχείο.

Βίντεο: Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Σουίτα 2806: Η κατηγορία»
Βιασμός και σιχαμερή επίδειξη ισχύος από έναν άνδρα με μεγάλη εξουσία στα χέρια του ή ένα καλοστημένο σχέδιο προκειμένου να αμαυρωθεί η εικόνα ενός πολιτικού σε τροχιά για το Ελιζέ; Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ του Netflix παρουσιάζει και τις δύο πλευρές της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα τις εικόνες δύο εργαζομένων στο ξενοδοχείο να πανηγυρίζουν μετά το περιστατικό.

Από τον Γάλλο Ζαλίλ Λεσπέρ, το ντοκιμαντέρ του Netflix δεν προσφέρει ίσως πολλά στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για την υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν. Περιλαμβάνει όμως την μαρτυρία της βασικής πρωταγωνίστριας του πολιτικού και σεξουαλικού εκείνου θρίλερ, της καμαριέρας που κατηγόρησε τον Ντομινίκ Στρος Καν για την επίθεση και τον βιασμό.

Ο ίδιος ο Γάλλος πολιτικός δεν δέχτηκε να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ενώ έχει προαναγγείλει αντίθετα πως θα μιλήσει για το θέμα σε άλλο ντοκιμαντέρ.

Η συγκλονιστική περιγραφή της καμαριέρας, στην υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν


Γεννημένη το 1978 στο Κονακρί της Γουινέας, μητέρα ενός κοριτσιού, η Ναφισάτου Ντιάλο, μετανάστης στις ΗΠΑ από το 2003, εργαζόταν στο ξενοδοχείο Sofitel ως καμαριέρα. Όπως λέει μάλιστα, εκείνη η περίοδος, υπήρξε από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής της. «Πληρωνόμουν καλά, ήμουν ασφαλισμένη και είχα πολλά προνόμια» λέει σήμερα η καμαριέρα.

«Όπως κάθε Σάββατο, φόρεσα τη στολή μου, πήρα τον καφέ μου και ξεκίνησα τη δουλειά» θυμάται η καμαριέρα που βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα στην υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν. «Πριν ακόμη φτάσω στο δωμάτιο, είδα έναν υπάλληλο να βγαίνει με έναν δίσκο. Του είπα: “Ο πελάτης βγήκε από το δωμάτιο;”. Μου είπε πως ναι» συνεχίζει η Ναφισάτου Ντιάλο, η οποία συνέχισε να περιγράφει πως χτύπησε την πόρτα της προεδρικής σουίτας στο ξενοδοχείο Sofitel, όπου διέμενε ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

«Ο Ντομινίκ Στρος Καν ήταν γυμνός»


«Επανέλαβα: “υπηρεσία δωματίου, υπηρεσία δωματίου” τρεις φορές. Κανείς δεν μου αποκρίθηκε. Χρησιμοποίησα το κλειδί μου. Άνοιξα την πόρτα» περιγράφει η πρώην καμαριέρα στο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Στο σημείο αυτό, η καμαριέρα αδυνατεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, προσπαθώντας να περιγράψει τα 9 λεπτά που άλλαξαν τη ζωή της για πάντα.

Αυτός ο άνδρας ήρθε προς το μέρος μου. Γυμνός και έβαλε το “πράμα” του στο στόμα μου»

«Η Σουίτα ήταν τεράστια. Μπήκα και δεν παρατήρησα ούτε βαλίτσες, ούτε τίποτα. Στο γραφείο δεν υπήρχε υπολογιστής. Τίποτα. […] Αυτός ο άνδρας ήρθε προς το μέρος μου. Γυμνός» περιγράφει με εμφανή την συναισθηματική φόρτιση παρότι έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε, για την πρώτη συνάντηση με τον Ντομινίκ Στρος Καν. «Του είπα: “Ω, Θεέ μου, λυπάμαι πολύ κύριε, λυπάμαι”» θυμάται να του λέει αισθανόμενη άβολα μπροστά στο θέαμα.

«Επιχείρησε να κατεβάσει το εσώρουχό μου»


Η καμαριέρα υποστηρίζει πως ο Γάλλος πολιτικός δεν πτοήθηκε και έβαλε τα χέρια του στο στήθος της, ενώ της είπε καθώς την ακουμπούσε: «Μη λυπάστε». Ο Ντομινίκ Στρος Καν στη συνέχεια την έριξε στο πάτωμα, με την καμαριέρα να αντιστέκεται, προσπαθώντας να σταθεί πάλι στα πόδια της. Παράλληλα θυμάται να του λέει πως θα ενημερώσει τον εργοδότη της και πως η υπεύθυνη βρισκόταν δίπλα. «Του είπα ψέματα, δεν ήταν εκεί, αλλά ήθελα να σταματήσει», σημειώνει.

«Με έσπρωξε στο εσωτερικό της σουίτας, κοντά στο μπάνιο. Επιχείρησε να κατεβάσει το εσώρουχό μου, αλλά τον σταμάτησα. Κρατούσα τη φούστα μου και εκείνος με… με χούφτωσε (στα γεννητικά όργανα). Είχα τρομοκρατηθεί. Του είπα να σταματήσει. Ήθελα να τον απωθήσω και να το βάλω στα πόδια, όταν με έσπρωξε δυνατά στο πάτωμα. Έπεσα με το αριστερό χέρι και τον ώμο. Και εκεί έβαλε το “πράμα” του στο στόμα μου» ακούγεται να λέει η Ναφισάτου, περιγράφοντας με ανατριχιαστική λεπτομέρεια την επίθεση που δέχτηκε από τον Ντομινίκ Στρος Καν.

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Περίμενα να κάνει ό,τι ήθελε. Μετά από όλα αυτά ήμουν συντετριμμένη. Ένιωθα βρόμικη. Όλα ήταν λερωμένα. Τράπηκα σε φυγή» περιγράφει στο ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε στο Netflix σήμερα, Δευτέρα.

Όσα ακολούθησαν της συνάντησης της καμαριέρας με τον Ντομινίκ Στρος Καν

Η καμαριέρα όμως δίνει τη δική της εξήγηση για όσα συνέβησαν μετά τη συνάντηση με τον Ντομινίκ Στρος Καν, εκείνη την ημέρα. Περιγράφει πως αποκάλυψε στην προϊσταμένη της, την σεξουαλική παρενόχληση που είχε μόλις βιώσει. «Δεν μπορούσα να το κρατήσω μέσα μου. Ήμουν θυμωμένη! Δεν της διηγήθηκα τι συνέβη, τις είπα απλά: “Αν κάποιος προσπαθούσε να σε βιάσει, τι θα έκανες;”» συνεχίζει η γυναίκα από την Γουινέα.

Όπως περιγράφει, παρότι ήθελε να ξεπλύνει το στόμα της μετά τον βιασμό, τη συμβούλεψαν να μην το κάνει. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση πανικού. «Δεν ήθελα να πάω στο νοσοκομείο, δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά μου. Τα όνειρά μου έκαναν φτερά. Δεν πίστευα ποτέ πως εκείνη θα ήταν η τελευταία μου μέρα σε εκείνη τη δουλειά» περιγράφει σήμερα.

Όπως παρακολουθούμε στο ντοκιμαντέρ του Netflix, οι αρχικές κατηγορίες της καμαριέρες θεωρήθηκαν λογικές και αξιόπιστες από τους αστυνομικούς. Ακολούθησε η εξέταση στο νοσοκομείο. «Πήραν ακόμη και φωτογραφίες από τα απόκρυφα σημεία μου. Είχα ερεθισμό στο σημείο, με είχε χουφτώσει δυνατά όταν προσπάθησε να με γδύσει» λέει σήμερα η καμαριέρα.

Όταν η καμαριέρα συνειδητοποίησε πως βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ντομινίκ Στρος Καν
Έπειτα από μια εφιαλτική ημέρα, η Ναφισάτου Ντιάλο βρέθηκε σπίτι της, να πλένει τα δόντια της και να παρακολουθεί την υπόθεση, που είχε ήδη διαρρεύσει στα ΜΜΕ, από την τηλεόραση.

 

H καμαριέρα Ναφισάτου Ντιαλο στο δικαστήριο

Όπως θυμάται σήμερα, ο ανακριτής αμφισβήτησε τα λεγόμενά της, όταν, παρότι εκείνη είχε ζητήσει διερμηνέα, φάνηκε να διορθώνει τον μεταφραστή σε κάποια από τις απαντήσεις της. «Εκείνη την εποχή δεν μιλούσε ούτε λέξη αγγλικά. Δεν είχα πάει στο σχολείο. Δεν ήξερα ούτε να διαβάζω, ούτε να γράφω» λέει η καμαριέρα.

Οι αντιφάσεις για τις οποίες μιλούν οι ανακριτές
Ο ανακριτικής, ονόματι Ρόμπερτ Μούνεϊ, που μιλά επίσης στο ντοκιμαντέρ θυμίζει πως οι αρχές είχαν εντοπίσει την κατάθεση 60.000 δολαρίων στον λογαριασμό της εκείνες τις ημέρες. Η ίδια υποστήριξε πως επρόκειτο για χρήματα του αρραβωνιαστικού της, ο οποίος και δεν διέθετε τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα.

Ο ίδιος ανακριτής σημειώνει πως η καμαριέρα έπεσε συχνά σε αντιφάσεις. Εκείνο όμως που προβλημάτισε περισσότερο τις αρχές ήταν το γεγονός πως είχε δηλώσει θύμα βιασμού στην πατρίδα της, στη Γουινέα, πριν αποκτήσει δικαίωμα ασύλου στις ΗΠΑ. «Για εμάς, αυτό την κατέστησε απολύτως αναξιόπιστη. Ομολόγησε πως είχε επινοήσει τις υποθέσεις εκείνες», λέει ο Αμερικανός.

«Δεν έκαναν τίποτα επειδή είμαι φτωχή»
«Ήθελα να είμαι ειλικρινής στο 100%. Τους τα διηγήθηκα όλα. Είναι απαίσιο όταν λες την αλήθεια και κάποιοι αδιαφορούν. Δεν θέλουν να την γνωρίζουν» λέει η ίδια η καμαριέρα. Κάπως έτσι, στα τέλη Αυγούστου του 2011, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και οι κατηγορίες σε βάρος του Ντομινίκ Στρος Καν, εξέπεσαν. «Δεν έκαναν τίποτα επειδή είμαι φτωχή. Επειδή είμαι ένα τίποτα. Γι’ αυτό δεν απέδωσαν δικαιοσύνη» λέει σήμερα η καμαριέρα.

Ωστόσο, η ίδια σημειώνει πως βρήκε στη διαδρομή της αυτή δεκάδες άλλες γυναίκες που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες. «Είμαι περήφανη, δεν μετανιώνω για τίποτα, είμαι ευτυχής» λέει κλείνοντας η Ναφισάτου Ντιάλο. Η υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν θεωρείται από πολλούς το σημείο μηδέν για το κίνημα #MeToo που φούσκωσε τα επόμενα χρόνια.


Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X