ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον ανθυποσμηναγό Στεφανίδη

Σε δύο μήνες το πόρισμα για τη συντριβή του Canadair

Δίπλα στους πιλότους και το τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, βρέθηκε χθες η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό αλλά και να εξάρει τη συνεισφορά των ανθρώπων που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της δασοπυρόσβεσης. Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ κ. Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 112 Π.Μ στην Ελευσίνα και συνομίλησαν επί αρκετή ώρα, ιδιαίτερα με το προσωπικό που υπηρετεί στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, στη δύναμη της οποίας είναι ενταγμένα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215. Πρόκειται για τη Μοίρα στην οποία υπηρετούσαν οι δύο χειριστές, ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την προχθεσινή συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους που επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην Κάρυστο Ευβοίας.

Τόσο ο ΑΓΕΕΘΑ, όσο και ο ΑΓΕΑ, επιχείρησαν να αναπτερώσουν το ηθικό και να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στο προσωπικό της Μοίρας, το οποίο παραμένει συγκλονισμένο από τον ξαφνικό χαμό, δύο νέων, όσο και εξαιρετικά έμπειρων στελεχών που εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετούσαν με αυταπάρνηση στην 112 ΠΜ της Ελευσίνας, συμμετέχοντας ενεργά σχεδόν σε όλες τις εναέριες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια. Η 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών αποτελεί άλλωστε την καρδιά της εναέριας δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας και το προσωπικό της -όπως και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες μονάδες των Ε.Δ- καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου τα ιπτάμενα πυροσβεστικά μέσα να είναι σε θέση να επιχειρούν στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια.

Σε 2 μήνες το πόρισμα

Την ίδια στιγμή που τα στελέχη της 112 Π.Μ προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ για τον αδόκητο χαμό των δύο χειριστών του μοιραίου CL-215 που βύθισε στο πένθος τις Ε.Δ, οι εμπειρογνώμονες του ΓΕΑ έχουν ήδη θέσει στο μικροσκόπιό τους το βίντεο που δείχνει την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εξετάζοντας ταυτόχρονα ένα ένα τα κομμάτια από τα συντρίμμια που έχουν συλλεχθεί, προκειμένου να εκδώσουν το σχετικό πόρισμα. Πρόκειται για μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, οπότε και θα απαντηθούν και επίσημα πλέον τα κρίσιμα ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες και συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση του Canadair. Να σημειώσουμε πως οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν ότι το χτύπημα του CL-215 πάνω σε δέντρο επηρέασε την ευστάθειά του και ήταν καθοριστικό για την πτώση του, καθώς η απώλειά του πλωτήρα του φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει το πηδάλιο κλίσης προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιά και στα συρματόσχοινα ελέγχου.

Η στιγμή της συντριβής:

Εξόδιος ακολουθία

Παράλληλα, ειδικό κλιμάκιο ψυχολόγων της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται δίπλα στους οικείους των δύο πιλότων του μοιραίου Canadair προκειμένου να τους συμπαρασταθούν και να τους παράξουν στήριξη, καθώς το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ. Σήμερα και αύριο εξάλλου αναμένεται να παιχτεί και η τελευταία πράξη του δράματος για τους δύο πιλότους, καθώς πρόκειται να ταφούν στους τόπους καταγωγής τους. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, 27 Ιουλίου, πρόκειται να τελεσθεί, στις 17:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου στο Κιλκίς, η κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη. Το παρών στην εξόδιο ακολουθία θα δώσει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Να σημειώσουμε πως από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί φίλοι και συγγενείς επισκέπτονταν το σπίτι του ανθυποσμηναγού στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συλλυπηθούν την οικογένειά του.

Αύριο Παρασκευή 26/7 στο Γαβαλοχώρι, του Αποκόρωνα Χανίων, πρόκειται να τελεστεί και η κηδεία του σμηναγού Χρήστου Μουλά, ο οποίος επίσης έχασε ηρωικά τη ζωή του κατά τη συντριβή του πυροσβεστικού Canadair, επιχειρώντας στις φωτιές στην Κάρυστο. Πιο συγκεκριμένα, η εξόδιος ακολουθία του σμηναγού, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Σεργίου και Βάκχου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κα Κατερίνας Σακελαροπούλου και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Το τελευταίο αντίο στον σμηναγό θα πουν επίσης συγγενείς, φίλοι αλλά και αρκετός κόσμος. Ξεχωριστή αναμένετε επίσης να είναι και στις δύο κηδείες, η παρουσία πολλών συναδέλφων τους από την Πολεμική Αεροπορία, δεδομένου ότι και οι δύο νέοι ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί στη μονάδα που υπηρετούσαν, αφού ξεχώριζαν για την αυταπάρνησή τους και για την αίσθηση του καθήκοντος που τους διέκρινε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Να επισημάνουμε πως οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό των Ε.Δ καταβάλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διατηρεί ετοιμοπόλεμο και σε καλή πτητική κατάσταση το στόλο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που διαθέτουμε, αρκετά εκ των οποίων, όπως είναι τα CL-215 θεωρούνται σχετικά πεπαλαιωμένα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, φέτος ο αριθμός των ιπτάμενων πυροσβεστικών μέσων στη χώρα μας εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον 10 Canadair CL-215, 7 Canadair CL-415 και 19, ελαφρύτερου τύπου αεροσκάφη, Petzetel καθώς επίσης και τα νεοαποκτηθέντα Air Tractor. Διαθέτει επίσης δύο ελικόπτερα Super Puma, τρία BK της Πυροσβεστικής, καθώς και τρία Chinook του Στρατού. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα έχει μισθώσει 49 επίσης αεροσκάφη και ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων 8 ελικόπτερα Sikorsky/Erickson S-64 Skycrane, γνωστά και ως «ακρίδες».

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση