ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε άθλια κατάσταση ο Τζούλιαν Ασάνζ

Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος του για την απομόνωση

Σοβαρά προβλήματα υγείας έχει προκαλέσει στον Τζούλιαν Ασάνζ η διαρκής απομόνωση στη φυλακή, όπου κρατείται στη Βρετανία, καταγγέλλει ο δικηγόρος του.

«Βρίσκεται σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα και έχει μόλις μία ώρα για διαπροσωπικές επαφές στη διάθεσή του. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει χάσει βάρος και είναι εντελώς αποκομμένος από τον κόσμο. Αυτό επηρεάζει την υγεία του», δήλωσε χθες στο πρακτορείο Sputnik ο Κάρλος Ποβέδα συνήγορος του ιδρυτή της Wikileaks, την έκδοση του οποίου ζητεί μετ' επιτάσεως η Ουάσιγκτον.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον Απρίλιο και καταδικάστηκε να εκτίσει 50 εβδομάδες φυλάκιση διότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση το 2012, όταν είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης, και τη δυνητική έκδοσή τους στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία. Η ακροαματική διαδικασία για το αμερικανικό αίτημα έκδοσης του Ασάνζ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 25 Φεβρουαρίου 2020, μεταδίδει το ΑΠΕ. Ο Αυστραλός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών σε περίπτωση που εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ με βάση το κατηγορητήριο το οποίο έχει καταρτιστεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ισπανική εταιρεία security κατασκόπευε τον Ασάνζ για λογαριασμό της CIA

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα ρεπορτάζ της El Pais, σύμφωνα με το οποίο η ισπανική ιδιωτική εταιρεία security Undercover Global Ltd κατασκόπευε τον Ασάνζ, στο διάστημα που διέμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και παρέδιδε τα σχετικά βίντεο και αρχεία ήχου στη CIA. Οι αποκαλύψεις της El Pais ώθησαν τις δικαστικές Αρχές της Ισπανίας να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για το θέμα. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της Undercover Global, Ντέιβιντ Μοράλες έκανε τη συμφωνία με τη CIA και ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την επιχείρηση παρακολούθησης.

Η εταιρεία φέρεται να τοποθέτησε μικρόφωνα σε διάφορα σημεία του χώρου, όπου διέμενε ο Ασάνζ, ακόμη και σε πυροσβεστήρες καθώς και συστήματα παρακολούθησης που αναμετέδιδαν live εικόνες από τις γυναικείες τουαλέτες της πρεσβείας, όπου συναντιόντουσαν ο Ασάνζ με τους δικηγόρους του φοβούμενοι ότι είχαν τοποθετηθεί κοριοί σε άλλους χώρας. Σε μια απ’ αυτές τις συναντήσεις ο Ασάνζ είχε συζητήσει με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισημερινού, Ρόμι Βαλέχο, την πιθανότητα να αποδράσει κρυφά ο ιδρυτής της Wikileaks από το κτίριο της πρεσβείας και να διευκολυνθεί με διπλωματικό διαβατήριο η φυγή του σε άλλη χώρα. H El Pais ανέφερε ότι δεν είχαν τοποθετηθεί κοριοί στο υπνοδωμάτιο του Ασάνζ, από το φόβο μήπως ανακαλυφθούν. Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει πότε έλαβε χώρα η παρακολούθηση του Ασάνζ, αλλά επιτάθηκε, όπως ισχυρίστηκε, μετά την ανάρρηση στην εξουσία του νυν προέδρου του Ισημερινού, Λένιν Μορένο.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση