ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς η πανδημία «έφαγε» 500 εκατ. θέσεις εργασίας

Στο δεύτερο τρίμηνο, οι ώρες εργασίας ήταν 17% λιγότερες σε σύγκριση με τα τέλη του 2019

Μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων είναι η η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19 στην παγκόσμια αγορά εργασίας, με την επιστροφή στα επίπεδα προ κρίσης να προβλέπεται με πολύ πιο αργά βήματα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας(ILO), οι απώλειες ωρών εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι από τις αρχές του έτους «σημαντικά περισσότερες» έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων. Στο δεύτερο τρίμηνο, οι ώρες εργασίας ήταν 17% λιγότερες σε σύγκριση με τα τέλη του 2019, γεγονός που ισοδυναμεί με σχεδόν 500 εκατ. θέσεις εργασίας, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 400 εκατ. θέσεις που προέβλεπε ο ILO τον Ιούνιο.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ILO, οι απώλειες εργασιακού εισοδήματος ανά τον κόσμο -με εξαίρεση τα κρατικά προγράμματα στήριξης- ανέρχονται έως τώρα στα 3,5 τρισ. δολάρια. Παρότι αναμένει βελτίωση της κατάσταση στο δεύτερο τρίμηνο, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Ιούνιο, εν μέρει εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως που συνεπάγεται μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο στο δεύτερο ήμισυ του έτους. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι απώλειες στο τέταρτο τρίμηνο ισοδυναμούν με 245 εκατ. θέσεις εργασίας, από 140 εκατ. θέσεις. Το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για την απώλεια περισσότερων από 500 εκατ. θέσεων εργασίας.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων του ILO αντικατοπτρίζει εν μέρει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και το γεγονός ότι έχουν χαθεί περισσότερες θέσεις εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες για εργασία εξ αποστάσεως.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X