ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: «Δεν είναι ήπια η Όμικρον»

Περιστατικά και θάνατοι αυξάνονται διεθνώς

ΚΥΠΕ

Η πιο μολυσματική παραλλαγή όμικρον της COVID-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως "ήπια", δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση. Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος.

O σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Ειλγουορντ δήλωσε ότι 36 χώρες δεν έχουν φθάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Ευρώπη

Γενική εφαρμογή του κανόνα 2G+, που προβλέπει την πρόσβαση σε καταστήματα εστίασης σε εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό με αρνητικό διαγνωστικό γρήγορο τεστ 24ώρου, σχεδιάζουν ομοσπονδία και κρατίδια στη Γερμανία. Από τον κανόνα θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται προσχέδιο αποφάσεων της  διάσκεψης του καγκελάριου Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ο κανόνας 2G αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, πιθανόν από τη 15η Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα, ενισχυτική δόση έχει λάβει το 40% του πληθυσμού .

Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η συνάντηση των μελών ενός νοικοκυριού με έως και δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Και στις δύο περιπτώσεις, εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Σε ισχύ παραμένει σε όλη τη χώρα και ο κανόνας 2G για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (κινηματογράφους, θέατρα κ.λπ.) και για το λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης. Τα νυχτερινά κλαμπ παραμένουν κλειστά από την 28η Δεκεμβρίου και δεν αναμένεται αναθεώρηση της απόφασης.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 261.481 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα , λιγότερα από το ρεκόρ των 332.000 κρουσμάτων που κατέγραψε προχθές , αλλά ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε πολύ πάνω από τις 200.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας.

Χθες στην Ιταλία καταγράφηκαν 219.441 περιστατικά και 198 θάνατοι. Το ένα τέταρτο των κρουσμάτων καταγράφεται στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, όπου απαγορεύθηκαν και οι επισκέψεις για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Στο Παλέρμο, άρχισαν να στήνονται και πάλι νοσοκομεία εκστρατείας. Οι γιατροί της Νάπολης απευθύνουν έκκληση σε δραματικούς τόνους και τονίζουν ότι χρειάζονται παρεμβάσεις διαφορετικά θα αναγκαστούν να επιλέγουν ποιόν πρέπει να σώσουν.

Οι αρμόδιες αρχές, την ίδια ώρα, έδωσαν το αναγκαίο "πράσινο φως" για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές της Κροατίας ανακοίνωσαν χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.058 κρούσματα, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 745.544 κρούσματα του ιού. Το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 33 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον εθνικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 12.764 στη χώρα των περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Τουρκία κατέγραψε 68.413 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων. Η χώρα κατέγραψε επίσης κατά την ίδια περίοδο 156 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα κρούσματα στην Τουρκία έχουν υπερδιπλασιαστεί σε μόλις πάνω από μια εβδομάδα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έγινε κυρίαρχη στη χώρα.

Το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.247 κρούσματα και υπέκυψαν 18 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, εν μέσω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Ο Λίβανος των 6,7 εκατ. κατοίκων μετρά 9.231 θανάτους επί συνόλου 753.879 μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας.

Ο Ασεμ Αράτζι, επικεφαλής της επιτροπής Υγείας στο κοινοβούλιο  τόνισε ότι την αύξηση των κρουσμάτων κάνει ακόμη πιο ανησυχητική το ότι πολλά νοσοκομεία έχουν κλείσει, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Λατινική Αμερική

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 128 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 25.821 κρούσματα . Επισήμως, το Μεξικό μετρά 299.933 θανάτους επί συνόλου 4.055.095 μολύνσεων.

Το Περού ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας της "flurona", δηλαδή της ταυτόχρονης μόλυνσης από τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας πως το θύμα ήταν 87 ετών, είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε εμβολιαστεί. Έχουν εντοπιστεί άλλες δύο περιπτώσεις. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μετέτρεψε σε ορφανά κάπου 98.000 παιδιά στο Περού.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 128 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 35.826 κρούσματα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 619.641 νεκρούς επί συνόλου 22.386.930 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Η Αργεντινή συνεχίζει να καταγράφει ιλιγγιώδη άνοδο των κρουσμάτων αφού σημειώθηκε ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των εκατό χιλιάδων σε 24 ώρες, με 109.608 να ανακοινώνονται χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας πρόκειται για μια από τις πιο θεαματικές αυξήσεις των μολύνσεων στη Λατινική Αμερική τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το υγειονομικό πάσο για τους πολίτες άνω των 13 ετών, ενόψει των διακοπών του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), όταν οι πολίτες θα συρρεύσουν στις παραλίες.

Το 73% και κάτι των 45 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής έχει λάβει δυο δόσεις κάποιου εμβολίου κατά της COVID-19, σχεδόν το 15% έχει λάβει αναμνηστική. Από την εκδήλωση της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον ιό πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 117.386 θάνατοι.

Ασία

Το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.472 μολύνσεις. Οι θάνατοι 169 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στους 33.644 νεκρούς.

Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί στη χώρα με περίπου 98 εκατομμύρια κατοίκους 156,9 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με 70,3 εκατ. πολίτες να έχουν πλέον ανοσοποιηθεί πλήρως και περίπου 8,5 εκατ. να έχουν πλέον λάβει αναμνηστική δόση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X