ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόσο πιθανό είναι να εμπλακεί η Χεζμπολάχ σε πόλεμο με το Ισραήλ

Πρώην στέλεχος του ισραηλινού στρατού εξηγεί

O εφιάλτης για τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ενός διμέτωπου πολέμου, με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στα βόρεια, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, υπογράμμισε από τη Βηρυττό ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της -Συρία, Χεζμπολάχ-, που ανεπισήμως αποκαλούνται «άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

«Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Ανάλογο το μήνυμα που έστειλε μία ημέρα νωρίτερα στο Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, απειλώντας διά του αναπληρωτή ηγέτη της, Ναΐμ Κάσεμ, ότι θα αναλάβει δράση «όταν έρθει η ώρα».

Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς

Για τον Ταμίρ Χάιμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού (IDF), η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου είναι πολύ ισχυρότερη σε σύγκριση με τη Χαμάς. «Είναι σε άλλη κλίμακα. Δεν υπάρχει σύγκριση», λέει στο Foreign Policy.

«Μιλάμε για δεκαπλάσια ισχύ πυρός, υπερδιπλάσιες χερσαίες δυνατότητες, πολύ καλύτερο εξοπλισμό και δυνατότητες ακρίβειας στα πλήγματα. Η Χεζμπολάχ είναι σε άλλη κλίμακα, που πλησιάζει περισσότερο εκείνη ενός τακτικού στρατού, παρά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Μόνο που πρόκειται για έναν τακτικό στρατό που σπέρνει τον τρόμο».

Πότε θα αναλάβει δράση η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ;

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ μάλλον δεν έχει διάθεση να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. «Η ευκαιρία, ωστόσο, μπορεί να της ανοίξει την όρεξη. Όταν βλέπουν αδυναμία, διακρίνουν ευκαιρίες. Πιθανώς, η Χεζμπολάχ να θεωρεί ότι δεν μπορεί να θυσιαστεί για τους Παλαιστίνιους, αφού το Ιράν και όχι η Γάζα είναι ολόκληρος ο λόγος της ύπαρξής της.

»Αν διακρίνουν λοιπόν περισσότερα σημάδια αδυναμίας [στο Ισραήλ], τότε σίγουρα θα διαβλέψουν και μια ευκαιρία. Αν δουν ενδείξεις περί του αντιθέτου, ισχύος και αποφασιστικότητας δηλαδή, πιθανώς δεν θα μπουν στον πειρασμό».

Ο Χάιμαν δεν αποκλείει, ωστόσο, μια κλιμάκωση λόγω μιας παρεξήγησης στα βόρεια σύνορα, όπου μια κίνηση θα μπορούσε να παρερμηνευτεί είτε από τη Χεζμπολάχ είτε από το Ισραήλ.

«Η Χεζμπολάχ έχει μια ψευδαίσθηση αυτοπεποίθησης που μπορεί να την οδηγήσει σε εσφαλμένο υπολογισμό, εκτιμώντας ότι μια δράση της θα εκληφθεί από το Ισραήλ ως ήσσονος σημασίας, ενώ εμείς θα την ερμηνεύσουμε ως μείζονα. Θα απαντήσουμε ανάλογα, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο κλιμάκωσης, που μπορεί να καταλήξει στο άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου. Θα πρέπει να είμαστε λίαν ακριβείς ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή», λέει.

Ο στρατός του Ισραήλ είναι «έτοιμος για διμέτωπο πόλεμο»

Όπως υπογράμμισε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Χάιμαν.

«Ναι, μπορούμε να χειριστούμε περισσότερα του ενός μέτωπα. Μπορούν να χειριστούμε ακόμη και τρία μέτωπα. Αλλά μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη δεν θα είναι ταυτόχρονη. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα. Μπορούμε να τελειώσουμε με το ένα μέτωπο και να ασχοληθούμε με το άλλο. Έχουμε αρκετές δυνατότητες για να το κάνουμε αυτό.

Το πρόβλημα», καταλήγει, «δεν είναι ο στρατός (IDF), αλλά το εσωτερικό μέτωπο στο Ισραήλ. Το πρόβλημα είναι η ζημιά στην ισραηλινή κοινωνία και η αντοχή της ισραηλινής κοινωνίας. Τα δύο μέτωπα δεν είναι στρατιωτικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα κοινωνικής αντοχής και άμυνας στην πατρίδα».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση