ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιο είναι το κόμμα «Σπαρτιάτες» που μπαίνει στη Βουλή

Πρόεδρος ο Βασίλης Στίγκας

Το άγνωστο ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», έκανε την έκπληξη στις εκλογές του Ιουνίου, μπαίνοντας στη Βουλή με ποσοστό 4,5%.

Το ίδρυσε το 2017 ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος το 2019 είχε συνεργαστεί με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων είχε λάβει 752 ψήφους πανελλαδικά. Στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους, οι Σπαρτιάτες συνεργάστηκαν ξανά με την Ένωση Κεντρώων. Ο ιδρυτής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ήταν υποψήφιος στη Βοιωτία και συγκέντρωσε μόλις 35 ψήφους.

Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020 οι Σπαρτιάτες μετείχαν στον συνασπισμό εθνικιστικών κομμάτων: Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού. Ωστόσο το εγχείρημα δεν προχώρησε και στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν κατέβηκαν.

Στη συνέχεια, όταν το κόμμα «Έλληνες» αποκλείστηκε για δεύτερη φορά από τον Άρειο Πάγο, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τους Σπαρτιάτες. «Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη Βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση» δήλωσε στις 8 Ιουνίου ο έγκλειστος καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Έκτοτε το κόμμα «Σπαρτιάτες» άρχισε να ανιχνεύεται δημοσκοπικά και την τελευταία εβδομάδα να εκτοξεύεται.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι έμαθε από τις... ειδήσεις ότι τον στηρίζει ο Κασιδιάρης και πως δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

«Από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή το 2012 ήμουν κάθετα αντίθετος σε μεθοδεύσεις, σε ιδεολογίες. Δεν άντεχα τέτοια πράγματα. Δεν ήταν του χαρακτήρα μου, γιατί και σαν χαρακτήρας είμαι ένας οικογενειάρχης, έχω τρία παιδιά, τα ’χω μεγαλώσει με αρχές, δεν είμαι βίαιος άνθρωπος να κάνω τέλος πάντων κάποια πράγματα, διότι η Χρυσή Αυγή πήγε γυρεύοντας. Κάναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Ισχυρίστηκε δε ότι υπάρχει «το δικαίωμα της μετάνοιας» και πως «μπορεί ενδεχομένως ο κ. Κασιδιάρης, όταν ήταν στη Χρυσή Αυγή, να είχε κάνει ό,τι του καταλογίζουν ή δεν του καταλογίζουν. Κανένας όμως δεν μπορεί να του αποκλείσει το δικαίωμα ότι έχει μετανιώσει για κάποια πράγματα».

Από τους Κεντρώους του Λεβέντη με τον οποίο όπως λέει κατέβηκε για να στηρίξει το θέμα της Μακεδονίας, ο Β. Στίγκας έφτασε στη στήριξη από τον Κασιδιάρη, ενώ χρησιμοποιεί μάλιστα και φράση «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ξεκίνησε ως μέλος της ΝΔ, την περίοδο του '89-'90 όπου έμεινε κάποια χρόνια. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην «Πολιτική Άνοιξη» εν μέσω έντονης συζήτησης για το «σκοπιανό». Ωστόσο σύντομα όπως λέει απογοητεύτηκε όταν ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «πολυσυλλεκτικό κόμμα». Το 2001 μετακόμισε στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, από όπου επίσης αποχώρησε μετά από 14 χρόνια λόγω των μνημονίων.

Αυτοχαρακτηρίζεται ως «εθνικός πατριώτης» και πως δεν ντρέπεται να δηλώνει εθνικιστής. Δηλώνει επίσης εραστής της δημοσιογραφίας. Έχει κάνει εκπομπές με πολιτικούς από Χρυσαυγίτες (Ι. Λαγό) μέχρι τον Π. Λαφαζάνη και δηλώνει ότι πιστεύει στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ιδίου:

«Γεννήθηκα στην Λειβαδιά Βοιωτίας το 1964 και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Ηλιούπολη. Σπούδασα στην Μηχανικών αεροσκαφών και υπηρέτησα 22 μήνες στην Αεροπορία στρατού ως μηχανικός ελικοπτέρων εδάφους και αέρος.Από το 1986 εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας – τα τελευταία 25 χρόνια στην βιοτεχνία τροφίμων.

Είμαι παντρεμένος, έχω δύο κόρες και έναν γιό.

Επι σειρά ετών ασχολούμαι παράλληλα με την δημοσιογραφία, ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος.

Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά μου χρόνια. Το 2017 δημιούργησα τον πολιτικό φορέα « ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ » και κατεβαίνουμε στις Εθνικές Εκλογές την 25η Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Ευελπιστώ να φανώ χρήσιμος στο άμεσο μέλλον στον Πατριωτικό χώρο».

Πηγή: iefimerida 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση