ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παύλος Φύσσας: Η μέρα που έπεσε νεκρός - Μαχαιρώθηκε σε κοινή θέα

Είναι ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε τη Χρυσή Αυγή και με τον θάνατό του νίκησε τον φασισμό

Ο Παύλος Φύσσας ήταν ο άνθρωπος που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά, και νίκησε τον φασισμό. Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο ενός ολόκληρου έθνους. Η δολοφονία του από το μέλος της εγκληματικής - πλέον - και με τη βούλα του δικαστηρίου Χρυσής Αυγής θα μείνει στην Ιστορία. Ο Παύλος Φύσσας που τραγούδησε το «Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ» δεν φοβήθηκε, πάλεψε τον φασισμό και με τη δολοφονία του νίκησε. Αυτό δήλωσε και η μητέρα του η Μάγδα Φύσσα, στο άκουσμα της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. «Παύλο μου, γιε μου, νικήσαμε!».

Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στο Πέραμα, στους κόλπους μιας εργατικής οικογένειας. Ο πατέρας του δούλευε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και ο ίδιος μόλις τελείωσε το σχολείο είχε εργαστεί σε παρόμοιες δουλειές.

Η ενασχόληση με τη μουσική και το χιπ χοπ
Η μεγάλη αγάπη όμως του Παύλου Φύσσα ήταν η μουσική. Έχοντας συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες της χιπ-χοπ σκηνής, όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα «Ημισκούμπρια», είχε αρχίσει να διαμορφώνει το προσωπικό του στιλ στο συγκεκριμένο μουσικό είδος, μετέχοντας σε δισκογραφικές συλλογές, αλλά και σε συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του μιλούσε για το προσφυγικό, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Δεκεμβριανά του 2008 και του Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης το 2001 στη Γένοβα. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση, αν και δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα, όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Killah P. σήμαινε «Killer of the Past» («Φονιάς του Παρελθόντος»).

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά
Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας είχε πάει μαζί με την κοπέλα του σε μία καφετέρια στο Κερατσίνι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Champions League. Εκεί διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα, τα οποία με τα κινητά τους κάλεσαν ενισχύσεις. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μία διαμάχη για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς αυτοί που έσπευσαν στην καφετέρια ήταν μέλη των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής.

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να ερευνήσουν το περιστατικό είδαν τον Παύλο Φύσσα να είναι αναίσθητος στο οδόστρωμα με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος.

Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς και σύσσωμη η τότε ηγεσία της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου 2020 κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του ανθρώπου που νίκησε τον φασισμό και του ανθρώπου που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ...

Η «Δίκη της Χρυσής Αυγής» και η ιστορική απόφαση
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών (πολιτικών και δικαστικών). Ο Ρουπακιάς προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και η δίκη του, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, αποτελεί ένα από τα κεφάλαια της μεγάλης «Δίκης της Χρυσής Αυγής», με τους συνολικά 69 κατηγορούμενος, από τους οποίους ξεχωρίζει ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020.

Στις 8 Οκτωβρίου 2020, επιβάλλονται ποινές σε όλους όσους κρίθηκαν ένοχοι. 

Πηγή: Ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X