ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οξφόρδη για «Όμικρον»: «Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση»

Κάλεσε τους πολίτες να είναι «προσεκτικοί και λογικοί» στις κινήσεις τους

ΚΥΠΕ

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέδωσε δήλωση με την οποία τονίζει ότι δεν έχουν για την ώρα προκύψει στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού διαφεύγει της προστασίας από τα εμβόλια έναντι σοβαρής νόσησης.

«Παρά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων τον τελευταίο χρόνο, τα εμβόλια έχουν συνεχίσει να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι σοβαρής ασθένειας και δεν υπάρχουν αποδείξεις μέχρι τώρα ότι η Όμικρον διαφέρει», σημειώνει το βρετανικό πανεπιστήμιο.

Παρόλα αυτά, προσθέτει η δήλωση, «έχουμε τα απαιτούμενα εργαλεία και διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός ανανεωμένου εμβολίου κατά της COVID-19 αν καταστεί αναγκαίο».

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε αποστάσεις από την προτροπή της επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου Δρ Τζένι Χάρις προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μη αναγκαίες συναναστροφές τους, ώστε να συγκρατηθεί η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι η Δρ Χάρις «συμβουλεύει την κυβέρνηση αλλά δεν είναι η κυβέρνηση».

Παρέπεμψε στα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, τα οποία δεν προβλέπουν τήρηση αποστάσεων ή περιορισμούς στις επαφές των πολιτών, πλην της χρήσης μάσκας σε μέσα συγκοινωνίας και καταστήματα λιανικής.

«Το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι «για την ώρα δε βλέπουμε καμία ανάγκη για να αλλάξουμε τη γενική οδηγία για το πώς θα πρέπει να διάγουν τη ζωή τους οι πολίτες».

Κάλεσε τους πολίτες να είναι «προσεκτικοί και λογικοί» στις κινήσεις τους, φορώντας μάσκες όπου απαιτείται, ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να υποβάλλονται σε τεστ PCR είπε πως αποσκοπεί «στην καθυστέρηση της διασποράς της Όμικρον» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του επικεφαλής της Moderna ότι η νέα μετάλλαξη θα μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Τζόνσον είπε πως αν και πιθανότατα ο Στεφάν Μπανσέλ «έχει δίκιο», αυτό δε σημαίνει «ότι έλεγε απαραίτητα πως τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης ή του θανάτου». Όπως πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ίσως τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον μόνο όσον αφορά την πιθανότητα λοίμωξης.

Ο Μπόρις Τζόνσον συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «θα ρίξει τα πάντα» κατά της νέας μετάλλαξης, με έμφαση στη χορήγηση περισσότερων αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X