ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Τρομακτικό βίντεο καταγράφει πώς εξαπλώνεται

Επικεντρώνεται σε γιατρούς και κομμωτές το βίντεο

Ένα τρομακτικό βίντεο καταγράφει πώς μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μόνον με την ομιλία από μολυσμένους γιατρούς και κομμωτές που γέρνουν πάνω από ασθενείς και πελάτες τους!

Στο βίντεο καταγράφεται πώς τα μολυσμένα σωματίδια, που εκπέμπονται από τα στόματα ανθρώπων την ώρα που μιλούν, μπορούν να εξαπλωθούν στον άμεσο περίγυρό τους ακόμη κι αν φορούν μάσκα προστασίας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει πως αυξάνει δραματικά ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού μέσω σταγονιδίων και αερολυμάτων που εκπέμπονται με το φτάρνισμα ή το βήχα.

Aλλά η νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει τη θεωρία ότι με την ομιλία εκτοξεύονται με αρκετή δύναμη σωματίδια για να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Aoyama Gakuin του Τόκιο χρησιμοποίησαν καπνό και ακτίνες λέιζερ για να εντοπίσουν την τροχιά των σωματιδίων. Έκαναν μάλιστα αναπαράσταση διαφόρων σεναρίων με άτομα που σκύβουν πάνω από άλλα άτομα, όπως στο λούσιμο των μαλλιών ή σε μια οδοντιατρική εξέταση. Ένας εθελοντής έσκυψε πάνω από ένα άλλο άτομο και εξέπνευσε τον καπνό που είχε προηγουμένως εισπνεύσει από προσαρμοσμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο, που παρήγαγε τεχνητό καπνό αποτελούμενο από σταγονίδια μεγέθους παρόμοιου με εκείνου των σωματιδίων του κορωνοϊού. Τα χημικά στο μείγμα του καπνού από γλυκερίνη και προπυλενογλυκόλη δημιουργούν ένα νέφος που διασκορπίζει το φως όταν φωτίζεται με λέιζερ κι αυτό επιτρέπει την οπτικοποίηση των μοτίβων ροής αέρα. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids, οι εθελοντές φορούσαν μάσκα, στη συνέχεια καμία μάσκα, αλλά και μια προσωπίδα ενώ στέκονταν, κάθονταν, έσκυβαν προς τα κάνω ή είχαν σηκωμένα τα πρόσωπα, ενώ τους είχαν δοθεί οδηγίες να επαναλάβουν τη λέξη “ onegaishimasu”, έναν τυπικό ιαπωνικό χαιρετισμό στις επαγγελματικές επαφές μεταξύ ατόμων, αφού προηγουμένως είχαν εισπνεύσει τον καπνό.

Το πείραμα διεξήχθη σε κομμωτήριο στο Yamano College of Aesthetics στο Τόκυο και οι στάσεις που μελετήθηκαν, επιλέχθηκαν ειδικά για την προσομοίωση των ρόλων εξυπηρέτησης πελατών. «ένα σημαντικό ποσοστό παρόμοιων τετ-α-τετ επαφών δεν συμβαίνει μόνον σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής, αλλά και σε ιατρεία και νοσοκομεία», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Κέικο Ισίι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εκπνεόμενος αέρας από άτομα, που δεν φορούν μάσκα, κινείται προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας προς την κατεύθυνση του πελάτη ή του ασθενούς. Όταν τα άτομα φορούν μάσκες ενώ στέκονται όρθια ή κάθονται, το νέφος των εκπνεόμενων σωματιδίων τείνει να προσκολλάται στα σώματά τους και ρέει προς τα πάνω. Ωστόσο, όταν φορούν μάσκες και γέρνουν, τότε το νέφος αερολύματος τείνει να αποκολληθεί από τα σώματά τους και να πέσει στον πελάτη ή ασθενή από κάτω τους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι προσωπίδες μπορούν να εμποδίσουν τυχόν αερολύματα που διαρρέουν γύρω από τη μάσκα να φθάσουν μέχρι τον πελάτη. «Η προσωπίδα, οδήγησε προς τα πάνω τον εκπνεόμενο αέρα. Ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράτε μάσκα και προσωπίδα κατά την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες», κατέληξε ο Ισίι.


Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X