ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Νέα στοιχεία σε νυχτερίδες

Τι εντόπισαν επιστήμονες σε νυχτερίδες ασιατικών εθνών

Επιστήμονες εντόπισαν νέα αποδεικτικά στοιχεία στοιχεία προβλέποντας ότι παρόμοιοι κορωνοϊοί μπορεί να υπάρχουν σε νυχτερίδες σε πολλά ασιατικά έθνη.

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν έναν ιό που ταιριάζει με τον ιό που προκαλεί το Covid-19 σε νυχτερίδες που βρίσκονται σε καταφύγιο άγριας ζωής στην ανατολική Ταϊλάνδη και προβλέπουν ότι παρόμοιοι κορωνοϊοί μπορεί να υπάρχουν σε νυχτερίδες σε πολλά ασιατικά έθνη και περιοχές.

Η περιοχή περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ένα ζώο, που μοιάζει με νυχτερίδα πριν εξαπλωθεί στον άνθρωπο.

Η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη και έχει διερευνηθεί από ομάδα, που έχει σταλεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στην τελευταία έρευνα, ένας επικεφαλής της ομάδας, ο Lin-Fa Wang του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης εντόπισε έναν στενό συγγενή του Sars-CoV-2 σε νυχτερίδες πεταλοειδούς που διατηρούνται σε ένα τεχνητό σπήλαιο σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Ταϊλάνδη.

Ο ιός, που ονομάζεται RacCS203, είναι πολύ κοντά στον γενετικό κώδικα του Sars-CoV-2, με ομοιότητα 91,5% στα γονιδιώματά τους.

Συνδέεται επίσης στενά με έναν άλλο κορονοϊό - που ονομάζεται RmYN02 - που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στο Yunnan της Κίνας με 93,6% ομοιότητα με το γονιδίωμα του Sars-CoV-2.

«Χρειάζεται περισσότερη επιτήρηση στα ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Wang. «Για να βρεθεί η πραγματική προέλευση, το έργο παρακολούθησης πρέπει να ξεπεράσει τα σύνορα της Κίνας».

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ικανότητα των κορωνοϊών να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών θηλαστικών, για παράδειγμα γάτες, σκύλους και μινκ. Μεταπηδώντας από είδος σε είδος, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί σε ένα νέο παθογόνο, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει πώς εμφανίστηκε ο Covid-19.

Πηγή: Gazzetta.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X