ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κοκαΐνη και χειροβομβίδες: Ο Πούτιν για το αεροπορικό δυστύχημα του Πριγκόζιν

Βρέθηκαν θραύσματα χειροβομβίδας στις σορούς του Γεβγκένι Πριγκόζιν κι άλλων στελεχών της Wagner από το αεροπορικό δυστύχημα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι βρέθηκαν θραύσματα χειροβομβίδας στις σορούς του Γιεβγκένι Πριγκόζιν κι άλλων στελεχών της Wagner, που σκοτώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατά τη συντριβή του αεροσκάφους στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας.

Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ακόμη ότι το αφεντικό της Wagner, που ηγήθηκε της απόπειρας ανταρσίας κατά ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ήταν χρήστης ναρκωτικών.

«Βρέθηκαν θραύσματα χειροβομβίδων στις σορούς εκείνων που σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους», είπε ο Πούτιν την Πέμπτη μιλώντας στη Λέσχη συζητήσεων Βαλντάι, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, επικαλούμενος, όπως υποστήριξε, τα ευρήματα των ερευνητών. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εξωτερικής πρόσκρουσης στο αεροσκάφος.

Αιχμές Πούτιν για χρήση ναρκωτικών από τον Πριγκόζιν

«Δυστυχώς, δεν έκαναν τεστ για αλκοόλ ή ναρκωτικά στο αίμα όσων πέθαναν», είπε ο Πούτιν. Και συνέχισε λέγοντας ότι, κατά την άποψή του, οι ερευνητές θα έπρεπε να είχαν κάνει τέτοια τεστ επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας «βρήκαν όχι μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, αλλά 5 κιλά κοκαΐνης» μετά από έρευνα στα γραφεία του Ομίλου Wagner στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πριγκόζιν ηγήθηκε μιας αποτυχημένης εξέγερσης τον Ιούνιο με στόχο την εκδίωξη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, αφού τους κατηγόρησε για επανειλημμένες αποτυχίες στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι προσπάθησαν να «καταστρέψουν» την μισθοφορική οργάνωση Wagner. Οι δυνάμεις του έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (124 μίλια) από τη Μόσχα προτού ο Πριγκόζιν σταματήσει την ανταρσία, που σύμφωνα με τον Πούτιν, έφερε τη Ρωσία στο χείλος του «εμφύλιου πολέμου».

Οι ΗΠΑ είπαν ότι το αεροπορικό δυστύχημα, που συνέβη ακριβώς δύο μήνες αργότερα, μπορεί να έγινε βάσει σχεδίου δολοφονίας, που ενέκρινε ο ίδιος ο Πούτιν, μετά την εξέγερση που αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Το Κρεμλίνο απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις ως «απόλυτο ψέμα».

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ΗΠΑ ήταν ότι το αεροσκάφος του Πριγκόζιν ίσως καταστράφηκε από βόμβα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Στο δυστύχημα, που συνέβη στις 23 Αυγούστου ενώ το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer SA Legacy 600 πετούσε από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη, σκοτώθηκαν και οι δέκα επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ορισμένοι από τους κορυφαίους συνεργάτες του Πριγκόζιν.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση