ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπριος καταζητείται ως εγκέφαλος κυκλώματος στην Ελλάδα

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 72 συνολικά ατόμων

Κύπριος ηλικίας 50 ετών, μόνιμος κάτοικος Βουλγαρίας, φέρεται να είναι ο αρχηγός μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων που εξαρθρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου το 2019, από τις Ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο εν λόγω άνδρας είναι πρόσωπο γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης, αφού απασχόλησε και στο παρελθόν με την δράση του, ωστόσο, διαφεύγει της σύλληψης.

Η Αστυνομία στην Ελλάδα συνέλαβε συνολικά 20 άτομα ενώ σχημάτισε δικογραφία για άλλα 52 άτομα.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το περί ου ο λόγος κύκλωμα, δρούσε από τις αρχές του 2018. Έπαιρνε στην Ελλάδα με νταλίκες χημικούς διαλύτες, τους οποίους αποθήκευε σε ντεπόζιτα αποθηκών. Εν συνεχεία, διακινούνταν με βυτία οι χημικοί διαλύτες σε συνολικά 20 βενζινάδικα της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα πρατήρια γινόταν η νόθευση της βενζίνης και ακολούθως τα νοθευμένα καύσιμα έμπαιναν στις νόμιμες δεξαμενές των πρατηρίων. Η αναλογία της νόθευσης ήταν ένα προς πέντε και έτσι κατά τους ελέγχους δεν ήταν αντιληπτή από τις υπηρεσίες του κράτους.

Όσον αφορά τη μεταφορά των διαλυτών από τη Βουλγαρία χρησιμοποιούνταν δύο βουλγάρικες εταιρίες, διαχειριστής των οποίων ήταν ο Κύπριος καταζητούμενος ο οποίος φέρεται να είναι όπως προαναφέραμε ο αρχηγός του κυκλώματος. Παραλήπτης των διαλυτών ήταν ελληνική εταιρία, που εμφανιζόταν να δραστηριοποιείται στις βαφές.

Για την κομπίνα της διακίνησης χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα».

Πώς γινόταν η μεταφορά

Τα φορτηγά από Βουλγαρία με προορισμό την Ελλάδα έπαιρναν μέτρα προστασίας για να αποφύγουν ελέγχους που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας τους, διαθέτοντας προς αυτό τον σκοπό προπομπούς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μέλη του κυκλώματος. Οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν, αυθημερόν ή τις αμέσως επόμενες ημέρες, από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης με διαδικασία μετάγγισης, καταλήγοντας σε 21 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος

Σε βενζινάδικο στο Κορωπί στήθηκε η επιχείρηση από τις ελληνικές αρχές για τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος. Στο συγκεκριμένο βενζινάδικο αναμιγνύονταν παρανόμως με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αύξηση του τελικού όγκου τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των αναλογούντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν εξονυχιστική με έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία. Από τις εν λόγω έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 24 τόνοι χημικών διαλυτών, 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου, οκτώ δεξαμενές κενές περιεχομένου, φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό, δύο επικαθήμενα και δυο Ι.Χ.Ε. οχήματα, κινητά τηλεφωνά, κάρτες sim, το χρηματικό ποσό των δεκαέξι χιλιάδων εξακοσίων ευρώ, κεντρική μονάδα Η/Υ και φορητός υπολογιστής.

Κατά τους ελέγχους πραγματοποιήθηκε ποσοτική καταμέτρηση της στάθμης των δεξαμενών των πρατηρίων ενώ ταυτόχρονα λήφθηκαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 72 συνολικά ατόμων. Τα αδικήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι συλληφθέντες αφορούν, την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών που αφορούν την αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων άνευ αδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X