ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποτροπιασμός: Η χήρα που έγινε τροφή για γουρούνια

Τι αποκάλυψαν οι μάρτυρες και οι «πεντίτο» για τη δράση της αδίστακτης καλαβρέζικης μαφίας

Ιστορίες φρίκης από τη δίκη μαμούθ μελών της Ντράγκετα που οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην καταδίκη πάνω από 200 κατηγορουμένων σε ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail.

Στο επίκεντρο της δίκης με τους συνολικά 338 κατηγορουμένους (131 εκ των οποίων τελικά απαλλάχθηκαν) βρίσκονταν - σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα - πέντε εγκλήματα: Ο βασανισμός και η δολοφονία δύο μαφιόζων το καλοκαίρι του 1996, ο φόνος ενός γκέι μαφιόζου το 2002 και μια ακόμη διπλή δολοφονία το 2002. Οι τρεις από τις πέντε σορούς των παραπάνω θυμάτων δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης XXL με τις μαραθώνιες καταθέσεις μαρτύρων και χάρη στον μεγάλο αριθμό μεταμελημένων μαφιόζων που μετατράπηκαν σε συνεργάτες της δικαιοσύνης - συμπεριλαμβανομένου ενός ανιψιού του αρχιμαφιόζου Λουίτζι Μανκούζο - αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από άλλα εγκλήματα της καλαβρέζικης μαφίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις ισχυρότερες του κόσμου.

O αρχιμαφιόζος Λουίτζι Μανκούζο

Η χήρα που κατέληξε τροφή για γουρούνια

H πρώτη ιστορία που αναφέρεται στο δημοσίευμα αφορά στην τραγική κατάληξη της Μαρία Τσιντάμο, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2016. Το αμάξι της άτυχης γυναίκας βρέθηκε έξω από την πύλη του χωραφιού που της άνηκε στην κοινότητα Λιμπάντι της Καλαβρίας - όπου έκανε κουμάντο η ισχυρή οικογένεια Μανκούζο. Δίπλα του εντοπίστηκαν από τις Αρχές ίχνη αίματος και τρίχες, όμως η ίδια η Τσιντάμο ήταν άφαντη.

Σε αυτή τη γη, που της είχε αφήσει ο άνδρας της μετά την αυτοκτονία του έναν χρόνο νωρίτερα, η 42χρονη ονειρευόταν να φτιάξει ένα μικρό αγρόκτημα.

H Mαρία Τσιντάμο

Το γεγονός ότι η γυναίκα εξαφανίστηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία του άνδρα της έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ίσως εμπλεκόταν η οικογένειά του, που τη θεωρούσε υπεύθυνη γιατί του είχε ζητήσει να χωρίσουν. Όπως αποδείχτηκε όμως, το timing όμως ήταν προσεκτικά επιλεγμένο από τα μέλη της τοπικής μαφίας, για να παραπλανήσουν τους ερευνητές. Και το πραγματικό κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της γυναικας; Η άρνησή της να πουλήσει τη γη της σε έναν γείτονα που είχε δεσμούς με την Ντράγκετα.

Μετά τον φόνο της Τσιντάμο, οι δράστες εξαφάνισαν το πτώμα της ταΐζοντάς το σε γουρούνια που είχαν αφήσει επίτηδες νηστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια οι εγκληματίες συνέθλιψαν τα οστά της βάζοντάς τα κάτω από τις ερπύστριες μιας μπουλντόζας.

Μαρτυρικοί θάνατοι

Οποιοσδήποτε αρνιόταν να πουλήσει τη γη του στους μαφιόζους κατέληγε νεκρός, όπως η Μαρία Τσιντάμο. Ένας άνδρας που βρέθηκε στο στόχαστρο της Ντρανγκέτα υποβλήθηκε για τρεις μέρες σε βασανιστήρια με μια τανάλια που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους για να κόβουν τις οπλές βοοειδών.

Ένα άλλο θύμα της καλαβρέζικης μαφίας κατακρεουργήθηκε από εξάρτημα τρακτέρ.

Ένας νεαρός βιολόγος ονόματι Ματέο Βίτσι κάηκε ζωντανός στο αμάξι του: Μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε αυτό μαφιόζοι εξερράγη σπάζοντάς του τα πόδια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Εκβιασμοί με νεκρά ζώα

Εάν κάποιος έδειχνε απρόθυμος να πληρώσει το ποσό που είχαν ορίσει οι μαφιόζοι ως αντάλλαγμα για την παροχή προστασίας, ερχόταν αντιμέτωπος με τις τακτικές εκφοβισμού της Ντράγκετα.

Ένας επιχειρηματίας που αρνιόταν να καταβάλλει 2.000 ευρώ τον μήνα στη μαφία βρήκε παρατημένο έξω απο τα γραφεία της κατασκευαστικής του εταιρείας ένα νεκρό δελφίνι. ΄Όπως αποδείχτηκε, ένας από τους μαφιόζους το είχε βρει ξεβρασμένο σε μια κοντινή παραλία και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως... εργαλείο για τη δουλειά του.

Ένας άλλος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα, ανακάλυψε μια μέρα ένα νεκρό κουτάβι κρεμασμένο από την πόρτα του μαγαζιού του.

Άλλες τακτικές που εφάρμοζε η Ντράγκετα για να πείσει τους στόχους της να συμμορφωθούν περιλάμβαναν κομμένα κεφάλια κατσικιών και πυρπολήσεις αυτοκινήτων.

Business στα νεκροταφεία

Ένας άλλος «πεντίτο» (μετανοημένος μαφιόζος) περιέγραψε στη δίκη τη δράση της Ντράγκετα που αφορούσε στα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία. Εγκληματίες σύχναζαν σαν τα όρνια στα νεκροτομεία των τοπικών κλινικών. Η δουλειά τους ήταν να διασφαλίσουν ότι οι τεθλιμμένοι συγγενείς θα απευθύνονταν στο σωστό γραφείο τελετών.

Υπήρχαν τρεις επιλογές, που ελέγχονταν από τρεις διαφορετικές οικογένειες και όλες τους χρέωναν με υπέρογκα ποσά τις οικογένειες που θρηνούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η μαφία διατηρούσε επίσης κρυψώνες όπλων σε νεκροταφεία, αγόραζε και πωλούσε οικογενειακούς τάφους σε εξωφρενικές τιμές και χρησιμοποιούσε ασθενοφόρα για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση