ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Iνδική μετάλλαξη: Ποια η αποτελεσματικότητα από τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Οι ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη βόρεια Καλιφόρνια, στις αρχές Απριλίου

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού των Pfizer και Moderna είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αυτή η μελέτη δείχνει «έναν άλλο πολύ ισχυρό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να εμβολιαστούμε», δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Λευκού Οίκου την Τρίτη 18 Μαΐου, όπου παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας.

Ενώ η μετάλλαξη B.1.617 είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να υπερισχύει άλλων παραλλαγών σε άλλες χώρες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν μέσω του συνεχούς εμβολιασμού, τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη βόρεια Καλιφόρνια, στις αρχές Απριλίου. Έκτοτε, έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Αϊόβα, τη Νεβάδα και άλλες πολιτείες. Πολλά από αυτά συνδέονται με διεθνή ταξίδια, γεγονός που ώθησε την αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Ινδία. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα, υποδεικνύοντας ότι η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται ήδη σε κοινότητες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έως τις 24 Απριλίου, η μετάλλαξη B.1.617 αντιπροσώπευε περίπου το 0,7% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στις 8 Μαΐου το ποσοστό θα βρίσκεται στο 1,1%.

Καθώς τα δεδομένα των μεταλλάξεων αναφέρονται πάντα με καθυστέρηση, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα, ενδέχεται να είναι υψηλότερος, και ειδικά στις πολιτείες όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής αυτές οι περιπτώσεις.

Στις 10 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε αυτήν την μετάλλαξη «ανησυχητική», δηλώνοντας ότι έχει υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης - που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα από άτομο σε άτομο.

Η B.1.617 έχει ξεπεράσει άλλες μεταλλάξεις στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της B.1.1.7 (βρετανική). Πρώιμες ενδείξεις σχετικά με την Β.1.617 και μια παρόμοια παραλλαγή, την Β.1.618 – η οποία επίσης εμφανίστηκε στην Ινδία – έδειξε ότι τα εμβόλια και άλλες κοινές θεραπείες κατά της COVID-19 ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες μελέτες, τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι αποτελεσματικά ενάντια στην παραλλαγή. Σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, την Τρίτη 18 Μαΐου, ο Δρ Φάουτσι παρουσίασε τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία από νέες μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη που ανέφερε ο Φάουτσι, ερευνητές στο NYU ανέλυσαν τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη ακίδα της B.1.617. Αυτή η μελέτη προδημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Οι ερευνητές της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη ακίδα και των δυο παραλλαγών. Παρόλο που αυτές οι εξουδετερωτικές αποκρίσεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο θα ήταν έναντι των παλαιότερων στελεχών του κορωνοϊού, τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν πολύ περισσότερη προστασία από μια προηγούμενη μόλυνση από κορωνοϊό.

Αυτή η μελέτη δείχνει επίσης ότι μια θεραπεία με μονόκλωνα αντισώματα με το Regeneron – που εφαρμόζεται σε ασθενείς με βαριά COVID-19 στις ΗΠΑ, θα είναι εξίσου αποτελεσματική έναντι των παραλλαγών Β.1.617 και Β.1.618. Από τις 18 Μαΐου, το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 48% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό απέχει μόνο 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, να έχει εμβολιαστεί πλήρως, έως τις 4 Ιουλίου, το 70% των Αμερικανών ενηλίκων.

Πηγή: Reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση