ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πορεία του Χάρη Δούκα - Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Ο καθηγητής που έκανε τη μεγάλη ανατροπή

Μία ανατροπή άνευ προηγουμένου πέτυχε ο Χάρης Δούκας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον 44.000 ψήφους σε σχέση με την πρώτη κάλπη.

Ο υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, παρά το χαμηλό προφίλ που διατήρησε τουλάχιστον έως και τον πρώτο γύρο, κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό και να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων την δεύτερη Κυριακή, καθώς, όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί, συσπείρωσε γύρω του σχεδόν όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Χάρης Δούκας, ο οποίος δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, ξεκίνησε την κούρσα για τον μεγαλύτερο δήμος της χώρας, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς η υποψηφιότητά του ήταν προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Δούκας, μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ρίχτηκε στην μάχη για τον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας, ως προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο 43χρονος καθηγητής, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα πολιτικά πράγματα το 2016, όταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά (πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τότε), του ανέθεσε τη γραμματεία του Τομέα Ενέργειας του κόμματος, όπου δούλεψε αθόρυβα και κέρδισε την εμπιστοσύνη των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Χάρης Δούκας, κατά την προεκλογική περίοδο, προσπάθησε να συνδέσει τις γνώσεις του με τα χρόνια ζητήματα που αφορούν την Αθήνα, βαζόντας στην ατζέντα της συζήτησης τις πράσινες διαδρομές στις γειτονιές της πόλης, την βιώσιμη αρχιτεκτονική, την αξιοποίηση των κλειστών χώρων, την χρήση ανοιχτών χρωμάτων στα κτίρια, ιδέες με τις οποίες όπως ο ίδιος ανέφερε θα κάνουν την πρωτεύουσα πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και θα μειώσουν την θερμοκρασία.

Χάρης Δούκας: Οι 12 δεσμεύσεις για την Αθήνα

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο iefimerida.gr, είχε τονίσει τις 12 προτάσεις για τις οποίες δεσμευόταν προεκλογικά.

Οι 12 δεσμεύσεις του ήταν οι εξής:

  • Φυτεύουμε 25.000 δέντρα σε όλη την Αθήνα
  • Θωρακίζουμε την πόλη και μειώνουμε τη θερμοκρασία
  • Συγκροτούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης
  • Μειώνουμε την ηχορύπανση
  • Κατασκευάζουμε προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους
  • Δημιουργούμε ασφαλείς γειτονιές και «Σπάμε» το αίσθημα της εγκατάλειψης
  • Παράγουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια
  • Θεσμοθετούμε τη «Στέγη για όλους»
  • Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη και αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους
  • Αυξάνουμε τις «Λέσχες φιλίας» και ξεκινάμε προγράμματα «Ενεργούς γήρανσης»
  • Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στις διακρίσεις και την έμφυλη βία
  • Βάζουμε την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στο επίκεντρο

Το πεδίο ειδίκευσης του 43χρονου καθηγητή και πλέον δήμαρχου Αθηναίων σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης.

Είναι ενδεικτικό πως ο Χάρης Δούκας συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του πανεπιστημίου του Harvard, ενώ τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει, έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα του κ. Δούκα βρίσκεται η πράσινη ενέργεια, παραγόμενη μέσα από ενεργειακές κοινότητες που θα ιδρύσει ο Δήμος, πρωτίστως για να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Η κλιματική κρίση είναι μία υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα και οι χρόνοι είναι πιεστικοί. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πράσινη μετάβαση όποτε θέλουμε.Είναι η τελευταία δεκαετία που μπορούμε να ελπίζουμε ότι η (αντί)δραση μας μπορεί να έχει κάποιο μετρήσιμο αποτέλεσμα» έλεγε στο iefimerida.gr στις αρχές του χρόνου.

Χάρης Δούκας: Το βιογραφικό του νέου δημάρχου Αθηναίων

Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τί μπορο

Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. Τα συστήματα που αναπτύσσει υποστηρίζουν την χάραξη πολιτικών κινητοποίησης της κοινωνίας και την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων, που στηρίζουν συμμετοχικά σχήματα και μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που να μας αφορά όλους.

Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση