ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γυναικολόγος που κατηγορούνταν για σεξουαλικές κακοποιήσεις βρέθηκε νεκρός μία ημέρα πριν τη δίκη

Ο δικηγόρος του δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε αυτοκτονίας, ούτε εγκληματικής ενέργειας

Πρώην γυναικολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος κατηγορούνταν για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων μαθητριών του, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, μία ημέρα πριν τη δίκη της υπόθεσης.

Ο 76χρονος κατηγορούμενος, ονόματι George Tyndall κατηγορείται συγκεκριμένα για 12 σεξουαλικές κακοποιήσεις, οι οποίες φέρονται να σημειώθηκαν μεταξύ 2009 και 2016 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Ο ίδιος, το 2019, δήλωσε αθώος και έμεινε ελεύθερος με εγγύηση. Την Πέμπτη (5/10) ο δικηγόρος του Leonard Levine επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Η σορός του κατηγορούμενου εντοπίστηκε από έναν στενό του φίλο, ο οποίος πήγε στο σπίτι του, έπειτα από επανειλημμένες και άκαρπες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο δικηγόρος του Tyndall δήλωσε πως δεν υπήρχαν ίχνη «εγκληματικής ενέργειας ή αυτοκτονίας». Εξήγησε επίσης πως ο 76χρονος έπρεπε να επιστρέψει στο δικαστήριο αργότερα αυτόν τον μήνα για να ορίσει ημερομηνία για τη δίκη του. Ο πελάτης του είχε αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και ήθελε να παρουσιάσει την υπόθεσή του ενώπιον ενόρκων, σύμφωνα με το apnews.com.

«Πάντα υποστήριζε την αθωότητά του» τόνισε ο Levine.

Οι κατηγορίες

Ο Tyndall κατηγορήθηκε αρχικά το 2019 για 35 κακουργήματα, αλλά αργότερα μειώθηκαν σε 27, ανέφεραν οι Los Angeles Times. Δεκαοκτώ αφορούσαν σεξουαλική διείσδυση σε αναίσθητο άτομο και εννέα για σεξουαλική επίθεση. Οι κατηγορίες αφορούν 16 πρώην ασθενείς στο φοιτητικό κέντρο υγείας της πανεπιστημιούπολης.

Οι ισχυρισμοί εναντίον του Tyndall εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2018 σε μια έρευνα από τους Los Angeles Times, η οποία αποκάλυψε ότι ο γιατρός είχε γίνει αντικείμενο καταγγελιών για σεξουαλική κακή συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Ο Tyndall αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο το 2016, όταν μια νοσοκόμα τον κατήγγειλε για βιασμό. Εν τέλει ο Tyndall μπόρεσε να παραιτηθεί αθόρυβα με μεγάλη αποζημίωση τον επόμενο χρόνο.

Έπειτα οι καταγγελίες εναντίον του πολλαπλασιάστηκαν. Ορισμένες από τις υποθέσεις ήταν εκτός της παραγραφής των 10 ετών, ενώ άλλες δεν έφτασαν στο επίπεδο των ποινικών κατηγοριών ή δεν είχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για δίωξη. Ωστόσο, αν καταδικαζόταν θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 64 ετών.

Ο διακανονισμός εκατομμυρίων

Καθώς εκκρεμούσε η ποινική υπόθεση, το πανεπιστήμιο συμφώνησε σε διακανονισμό 852 εκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερες από 700 γυναίκες που κατηγόρησαν τον επί χρόνια γυναικολόγο, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι των θυμάτων και το ίδιο το Πανεπιστήμιο το 2021. Πιστεύεται ότι ήταν ένα ποσό ρεκόρ για μήνυση σεξουαλικής κακοποίησης κατά πανεπιστημίου.

Ο Tyndall αν και υπέγραψε τον διακανονισμό δεν συνέβαλε καθόλου σε αυτόν και δεν παραδέχτηκε καμία από τις κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας John Manly, κύριος συνήγορος στην πολιτική υπόθεση, κατηγόρησε τους πρώην και νυν εισαγγελείς για καθυστερήσεις στην άσκηση ποινικών διώξεων. Ο Manly εκπροσωπεί επίσης δύο από τα θύματα στην ποινική διαδικασία.

Ξεχωριστά, το Πανεπιστήμιο το 2019 συμφώνησε να πληρώσει 215 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή περίπου 18.000 γυναικών που ήταν ασθενείς του Tyndall.

Οι ατομικές πληρωμές σε αυτά τα θύματα κυμαίνονται από $2.500 έως $250.000 και δόθηκαν ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες κατηγόρησαν επισήμως τον Tyndall για παρενόχληση ή επίθεση.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση