ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γάζα - Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η κατάπαυση του πυρός

Το απόγευμα η απελευθέρωση ομήρων

Στις 7 το πρωί ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρκάτι και είχαν επιβεβαιώσει οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Στην πρώτη απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα, 13 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί.

Έχει παραδοθεί ήδη η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Ο Αλ-Ανσάρι δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες για τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσουν για λόγους ασφαλείας, όμως αποκάλυψε στη πρώτη ομάδα που θα απελευθερωθεί θα βρίσκονται μέλη από τις ίδιες οικογένειες.

Οι όμηροι θα εισέλθουν στο Ισραήλ σε δύο τοποθεσίες, το συνοριακό πέρασμα Nitzana με την Αίγυπτο και απευθείας μέσω του περάσματος Kerem Shalom από τη Γάζα, γνωστοποίησε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μόλις επιστρέψουν στο ισραηλινό έδαφος, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε δύο νοσοκομεία κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί και οι οικογένειες των ομήρων που δεν θα απελευθερωθούν. Ο Αλ-Ανσαρί αποκάλυψε επίσης ότι όμηροι από τις ίδιες οικογένειες θα απελευθερωθούν μαζί στην πρώτη ομάδα.

Ανάμεσα στους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς ενδέχεται να βρίσκεται και η 3χρονη Αμερικανίδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι εύχεται να πάνε όλα καλά και ότι η Aμπιγκέϊλ Μορ Ίνταν που έχασε και τους δύο του γονείς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου να είναι μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθεί σήμερα. Ωστόσο, είπε ότι δεν θα παράσχει περαιτέρω ενημερώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Την ίδια ώρα συνολικά 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν ως μέρος της συμφωνίας. Οι κρατούμενοι θα οδηγηθούν από δύο φυλακές - ο Damon και ο Megiddo, και οι δύο νοτιοανατολικά της Χάιφα - και θα οδηγηθούν στη φυλακή Ofer, νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τελικούς ελέγχους από τον Ερυθρό Σταυρό. Πρόκειται για γυναίκες και έφηβους έως 18 ετών. Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι δεν έχει λάβει ακόμη λίστα με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο χρόνος της απελευθέρωσης ήταν ασαφής, αλλά σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχος οι κρατούμενοι δεν θα απελευθερωθούν έως ότου οι όμηροι από τη Γάζα επιστρέψουν στα χέρια των Ισραηλινών. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση