ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

FBI: Αποκάλυψε «σχέδιο δολοφονίας» της βασίλισσας Ελισάβετ το 1983

Η αποκάλυψη αστυνομικού για μια συνομιλία σε ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αποτέλεσε στόχο πιθανής απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της το 1983 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα του FBI.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία που σχετίζονται με τα ταξίδια της Ελισάβετ στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι. Τα έγγραφα δείχνουν πως το FBI, το οποίο βοήθησε στη διασφάλιση της ασφάλειάς της κατά τις επισκέψεις της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Η απειλή για τη δολοφονία της «αποκαλύφθηκε» σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο αξιωματικός, που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο, προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για τηλεφώνημα που έλαβε από έναν άνδρα που είχε συναντήσει στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο αξιωματικός ανέφερε ότι ο άνδρας του αποκάλυψε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που «είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστική σφαίρα».

Σύμφωνα με το BBC, η απειλή είχε προκύψει στις 4 Φεβρουαρίου 1983, περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

«Επρόκειτο να επιχειρήσει να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Royal Yacht Britannia όταν περνούσε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι», αναφέρει το έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε σχεδιάσει να «κλείσει τα πεζοδρόμια στη γέφυρα Golden Gate όσο πλησίαζε το γιοτ». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε κανονικά.

Το έγγγραφο των 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault, τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, τη Δευτέρα, μετά από αίτημα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως εξηγεί το BBC, πολλές από τις επισκέψεις της Ελισάβετ στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυξημένων εντάσεων, λόγω της κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, κατά το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη το 1976, ένας πιλότος προσήχθη επειδή πέταξε με ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το Battery Park, φέροντας πανό που έγραφε «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία».

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση