ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτοιμο για επίθεση στη Γάζα το Ισραήλ «μόλις φύγουν οι άμαχοι»

Άγνωστο πόσοι έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα - Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστινίους να μην εγκαταλείψουν την περιοχή

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει «σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας μόνο όταν δει ότι οι άμαχοι έχουν φύγει, δήλωσε σήμερα στο CNN ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

«Το σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε εδώ είναι ότι θα ξεκινήσουμε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν δούμε ότι οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι στη Γάζα ότι ήμασταν πολύ, πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο. Έχουμε δώσει άφθονη προειδοποίηση, περισσότερες από 25 ώρες... Και τονίζω ξανά ότι τώρα είναι η ώρα να φύγουν οι κάτοικοι της Γάζας. Πάρε τα υπάρχοντά σου, πήγαινε νότια. Προστάτεψε τη ζωή σου και μην πέσεις στην παγίδα που σου στήνει η Χαμάς», ανέφερε ο Κόνρικους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι γεμάτη με «εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινές εφεδρικές μονάδες» που προετοιμάζονται για διάφορες αποστολές.

«Η πρόκληση και η αποστολή είναι να έχουμε όλους αυτούς τους περισσότερους από 360.000 έφεδρους τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, να τους ετοιμάσουμε την αποστολή, να εξοπλιστούν, να προετοιμαστούν, να αναλάβουν δράση και να είναι έτοιμοι για όποιες αποστολές θα έχουν στο μέλλον», είπε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.

Προτεραιότητα η διάσωση ομήρων

Επίσης, πρόσθεσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η διάσωση ομήρων από τη Γάζα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μάχες σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή.

Μιλώντας για το «εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων» της Χαμάς, ο Κόνρικους είπε ότι οι όμηροι «πιθανότατα κρατούνται κάτω από τη γη, σε διάφορες τοποθεσίες».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάθε σύγχρονο στρατό να πολεμήσει σε μια τόσο πυκνή αστική περιοχή», είπε. «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς διαθέτει ένα πολύπλοκο δίκτυο σηράγγων, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς σκοπούς, που σίγουρα θα επιδεινώσει την εξέλιξη των μαχών -αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε.

«Οι μάχες θα είναι αργές. Η πρόοδος στις επιχειρήσεις θα είναι αργή και θα είμαστε προσεκτικοί, αλλά είμαστε πολύ αποφασισμένοι να φτάσουμε στους τρομοκράτες της Χαμάς, που αυτή τη στιγμή κρύβονται πίσω από τους αμάχους μας στο σύστημα τούνελ που διαθέτουν», τόνισε. 

Το IDF δεν θα στοχεύσει αμάχους, ξεκαθάρισε ο Κόνρικους. «Αλλά και πάλι, πρέπει να θυμόμαστε ότι θα πολεμήσουμε έναν αδίστακτο εχθρό που δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιεί ό,τι είναι διαθέσιμο -ακόμα και τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και τις πολιτικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Βρέθηκαν πτώματα Ισραηλινών ομήρων στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας

Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε στη Λωρίδα της Γάζας πτώματα ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Άγνωστο πόσοι έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα - Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστινίους να μην εγκαταλείψουν την περιοχή

Στο πλαίσιο των επανειλημμένων προειδοποιήσεων του Ισραήλ για εκκένωση, χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας και να κατευθύνονται νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με όλους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές από διεθνή ΜΜΕ για το πόσοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Γάζας, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι δεν ακολούθησαν άπαντες την εντολή.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο. «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στη γη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν έτοιμοι να παρέμβουν»

Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε πως εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, Συρία, Χεζμπολάχ και Ιράν, μπορεί να αντιδράσουν.

«Η αντίσταση (στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη.

Στη Γάζα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, ανέφερε ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη», τόνισε ο Γκρίφιθς που έστειλε το σαφές μήνυμα: «Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευθούν».

Στη Γάζα, «οικογένειες βομβαρδίσθηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από τη διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντοτε και από όλες τις πλευρές», ξεκαθάρισε ο Γκρίφιθς. Επί του ίδιου θέματος πρόσθεσε: «Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους».

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «όσοι αιχμαλωτίζονται, πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν».

«Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει», επισήμανε καταληκτικά ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Πηγή: iefimerida 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση