ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμμένει στις θέσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα το Βρετανικό Μουσείο

Η απόπειρα διαμεσολάβησης της UNESCO

ΚΥΠΕ

Καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου αναφορικά με την προοπτική μόνιμης επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν επιφέρει η πρόσκληση του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού προς το αντίστοιχο ελληνικό για συνάντηση αναφορικά με τα Γλυπτά υπό το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η απόπειρα διαμεσολάβησης της UNESCO.

Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ για το ποιος θα είναι ο σκοπός αυτής της συνάντησης αλλά και κατά πόσο η πρόσκληση σηματοδοτεί αποδοχή από το Μουσείο ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει τελικά λόγο στις αποφάσεις για τα Γλυπτά, εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος επέλεξε να απαντήσει ως εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ούτε έχουν γίνει ούτε έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Η απάντηση αυτή συνάδει με την πάγια θέση του Μουσείου (και της βρετανικής κυβέρνησης) ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των Γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι οι επίτροποι διοίκησης του ιδρύματος, που ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

Την ίδια θέση είχε επαναλάβει νωρίτερα και εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού σε δήλωση προς το ΚΥΠΕ, τονίζοντας επίσης ότι «Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το ζήτημα, η οποία δεν έχει αλλάξει», παρά την πρόσκληση προς την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας για διάλογο.

Ο εκπρόσωπος του Μουσείου πρόσθεσε ότι πάντα το ίδρυμα απολάμβανε μια «θετική και συνεργατική» σχέση με την UNESCO, καθώς και με συναδέλφους από πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Επανέλαβε δε πως το Βρετανικό Μουσείο «είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήσεις για δανεισμό οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».

Ο εκπρόσωπος είπε πως συχνά η επιχειρηματολογία γύρω από τα Γλυπτά περιορίζεται σε νομικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο «αντί να επικεντρώνεται στο πώς θα μοιραστούμε τα γλυπτά με έναν ευρύτερο κόσμο».

Ανέφερε επίσης πως «η μόνιμη συλλογή του λονδρέζικου μουσείου αποτυπώνει το τεράστιο τόξο ιστορίας που είχε διαρκές αντίκτυπο στην ανάδειξη του σύγχρονου κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X