ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλάδα - Εκλογές 2019: Η ώρα της αλήθειας (vid,pics)

9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα της Ελλάδας. «Δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό πρόβλημα από όλη την επικράτεια. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εκλογών είναι στις θέσεις τους. Οι κάλπες περιμένουν τους εκλογείς, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», ανέφερε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/) και τα διοχετεύει στα ΜΜΕ.

Οι εκλογές, που για πρώτη φορά στη χώρα γίνονται στα μέσα του καλοκαιριού, προκηρύχθηκαν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, στις οποίες η ΝΔ κέρδισε με 9,5 μονάδες διαφορά, γεγονός που οδήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου.

Αφού ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Οι εκλογές είναι μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία. Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Ελληνες παίρνουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Είμαι σίγουρος ότι αύριο ξημερώνει για την πατρίδα μας μια καλύτερη μέρα. Καλή ψήφο σε όλες και σε όλους».

Τσίπρας: Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουν για την ζωή τους

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε στο 649ο εκλογικό τμήμα, στο 27ο και 30ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας τα επόμενα 4 χρόνια αποφασίζουν για τη ζωή τους. Οι κάλπες άνοιξαν ως γνωστόν το πρωί και ήταν άδειες, συνεπώς η απόφαση του καθενός στην κάλπη θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Απευθύνομαι στους πολίτες, τους καλώ να έλθουν στην κάλπη να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα αν και είναι υψηλή η θερμοκρασία αξίζει για 20 λεπτά να είναι όλοι παρόντες στην κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου μας.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες σε αυτούς που διαχρονικά στον τόπο μας κάνουν την ανατροπή, να μην αφήσουν την κρίσιμη απόφαση για τη ζωή και το μέλλον τους σε άλλους να είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Είναι μια κρίσιμη μάχη τη δίνουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα ως το τελευταίο λεπτό για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι του λαού μας και να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας προς το εμπρός».

Προκόπης Παυλόπουλος: Οι δηλώσεις περιττεύουν σήμερα

Οι δηλώσεις περιττεύουν σήμερα, είναι η ημέρα του πολίτη και της λαϊκής ετυμηγορίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.

Βαρουφάκης: Γιορτή της Δημοκρατίας η σημερινή ημέρα

Στο 2ο δημοτικό σχολείου Παλαιού Φαλήρου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή εκλογική ημέρα ως «γιορτή της Δημοκρατίας».

«Μια φορά στα τέσσερα χρόνια δεν αρκεί για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία ανήκει μόνο σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν. Σήμερα ο μόνος τρόπος να την υπερασπιστούμε είναι ψηφίζοντας στη βάση των προγραμμάτων των κομμάτων, της πορείας τους» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες που σηκώνονται από τον καναπέ και ψηφίζουν, σε όλους τους υποψήφιους που εκτίθενται. Προχωράμε».

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα σταθερό εύρημα των δημοσκοπήσεων, ερώτημα παραμένει αν το κόμμα της Πειραιώς θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή, έτσι ώστε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει το ζήτημα της καθαρής νίκης και της ευρείας αυτοδυναμίας του κόμματός του, ώστε να μπορέσει, όπως αναφέρει ο ίδιος, να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του. Κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η προσέλκυση επενδύσεων και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, τομείς όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις, εάν το κόμμα του καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει την εντολή διακυβέρνησης.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 25% έως 28%, γεγονός που συνεπάγεται τη σταθεροποίησή του ως ενός από τους δύο βασικούς πόλους του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, θα δώσει την ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για επανίδρυση του κόμματος, έτσι ώστε να καταστεί ο βασικός φορέας έκφρασης της «Προοδευτικής Παράταξης», που αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα συζητήσει την πιθανότητα σχηματισμού συγκυβέρνησης μόνο με το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της μπορεί να παράσχει μόνο ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας της ΝΔ. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όμως, απορρίπτεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εξαγγείλει ότι σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές εντός σαράντα ημερών

 Τσίπρας: Και η τελευταία ψήφος μπορεί να είναι η καθοριστική

«Σήμερα δίνουμε τη μάχη από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Οι κάλπες είναι άδειες και όλα είναι ανοιχτά», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχόλιό του στο twitter.

«Η απόφαση του καθενός και της καθεμιάς είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Θα κρίνει την πορεία της χώρας μας τα επόμενα 4 χρόνια, θα κρίνει τις ζωές μας. Ας μη λείψει κανείς. Και η τελευταία ψήφος μπορεί να είναι η καθοριστική. Αποφασίζουμε για την ζωή μας», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X