ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκτελέστηκε Αμερικανός που σκότωσε αστυνομικό

«Είμαι έτοιμος να φύγω»

Ο 43χρονος ισπανόφωνος Γουέσλι Ρουίς ήταν ο τέταρτος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε από την αρχή της χρονιάς στις ΗΠΑ. Στον Ρουίς, που είχε σκοτώσει αστυνομικό, έγινε θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:41 (τοπική ώρα). «Είμαι έτοιμος να φύγω», ήταν τα τελευταία του λόγια.

Το 2007 στο Ντάλας είχε καταδιωχθεί από αστυνομικούς, που υποπτεύονταν ότι το αυτοκίνητό του είχε χρησιμοποιηθεί σε ανθρωποκτονία. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης πυροβόλησε μια φορά εναντίον αστυνομικού που επιχειρούσε να σπάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου με ρόπαλο. Η σφαίρα σκότωσε τον αστυνομικό.

Κανένα ελαφρυντικό

Στη δίκη του, ο Γουέσλι Ρουίς είπε πως φοβόταν για τη ζωή του και πυροβόλησε «σε νόμιμη άμυνα», κατά δημοσιεύματα τον Τύπο. Οι ένορκοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε η θανατική ποινή.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι συνήγοροί του έκαναν επανειλημμένες προσφυγές αμφισβητώντας την καταδίκη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της εκτέλεσής του υπέβαλαν επείγον αίτημα, επιχειρηματολογώντας πως οι ένορκοι εμφορούνταν από «ανοικτά ρατσιστικές» απόψεις και βασίστηκαν σε «στερεότυπα ξεκάθαρα εχθρικά για τους λατινοαμερικάνους» όταν αποφάνθηκαν για την «επικινδυνότητα» του κατηγορούμενου.

Ένας τον χαρακτήρισε «ζώο», «τρελό σκύλο», κι υποστήριξε πως άλλοι ισπανόφωνοι στη δίκη ήταν «μέλη συμμοριών», όπως επιχειρηματολόγησαν στην προσφυγή τους αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP. Όμως η προσφυγή απορρίφθηκε κατά σειρά σε πρώτο βαθμό, στην έφεση και κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γουέσλι Ρουίς συμμετείχε σε προσφυγή θανατοποινιτών στο Τέξας, που λένε πως οι αρχές έχουν αφήσει να παρέλθει η ημερομηνία λήξης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις. Όπως λένε στην προσφυγή, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει σφοδρούς πόνους, κάτι παράνομο με δεδομένα ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει ρητώς τις «απάνθρωπες τιμωρίες». Οι πολιτειακές αρχές αντιτείνουν πως τα αποθέματα πεντοβαρβιτόλης που διαθέτουν δεν εγείρουν κανένα πρόβλημα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X