ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φρίκη στην Ουκρανία - Σκληρές εικόνες (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Οι Ρώσοι φτάνουν στην Ουκρανία μέσω Κριμαίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ότι διέταξε εισβολή στην ανατολική Ουκρανία μέσω έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις τους πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας. Από την άλλη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου.

Ομοβροντία της Ρωσίας στην Ουκρανία 

Η επίθεση στην Ουκρανία έγινε σε όλα τα μέτωπα, με βόμβες και πυραύλους να χτυπούν στόχους σε ολόκληρη τη χώρα, χερσαίες δυνάμεις να εισέρχονται από τη Λευκορωσία, την Κριμαία, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ και αλεξιπτωτιστές να ρίχνουν στο Χάρκοβο.

Δραματική τηλεφωνική επικοινωνία του Αυστριακού καγκελάριου με τον Ζελένσκι: «Φοβάται για τη ζωή του»

«Είχαμε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. «Ο Ουκρανός ηγέτης μου είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και για την τύχη της χώρας του».

«Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε να μιλάει στο τηλέφωνο, δίνοντας ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στη χώρα του, σε μία χώρα που, όπως είπε, δεν ξέρει πλέον πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμη, ενώ τόνισε ότι δεν ξέρει για πόσο ακόμη ο ίδιος θα είναι ζωντανός» είπε ο Καρλ Νεχάμερ.

Και προσέθεσε: «Στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, μου ζήτησε να βοηθήσουμε τη χώρα του».

Ο Ζελένσκι «μας ενημέρωσε ότι σημειώνονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά τη βοήθεια της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας», συμλήρωσε.

«Η Αυστρία, ακόμη και ως ουδέτερη χώρα, δεν μπορεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά» δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, εκφράζοντας την προθυμία η χώρα του να δεχθεί πρόσφυγες.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «άκρως δραματική... η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει τις σκληρές κυρώσεις της ΕΕ», κατέληξε.

Έτσι ο Πούτιν αποκλείει τις θαλάσσιες οδούς της Ουκρανίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκοψε μια ζωτικής σημασίας ναυτική διαδρομή που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν μια ολοκληρωτική εισβολή στη χώρα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ρωσικά τάνκερ φαίνεται να αποκλείουν το στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει την Αζοφική Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένα, με μεγάλο αριθμό ξένων σκαφών να μην μπορούν να περάσουν. Ο στρατός της Ουκρανίας έχει πλέον αναστείλει τις επιχειρήσεις στα λιμάνια της. Η Ρωσία είχε κλείσει νωρίτερα την Αζοφική Θάλασσα για εμπορικά πλοία μέχρι νεοτέρας, αλλά κράτησε ανοιχτά τα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Εισβολή στην Ουκρανία: Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο

Εικόνες σοκ στην Ουκρανία: Δεύτερο κύμα επίθεσης - Δεκάδες νεκροί

Βίντεο-σοκ από Ουκρανία: Ποδηλάτης βρίσκει ακαριαίο θάνατο από βλήμα πυροβολικού

Νέες κυρώσεις από ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Ρωσία

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπήρχε με κάποιες προσθήκες. Τώρα συζητούν τον δεύτερο γύρο κυρώσεων που θα ζητήσουν από την Κομισιόν να ετοιμάσει.

Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες την πρώτη ημέρα του πολέμου

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.

Για να αποφευχθεί μια εξάπλωση της σύγκρουσης και «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ορισμένες μονάδες θα μετακινηθούν για να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων στην ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου. Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση. Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες ενώ το ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για αύριο, Παρασκευή.

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος An-26 συνετρίβη στην περιφέρεια Voronezh κατά τη διάρκεια πτήσης για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού - Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Μπάιντεν: «Παγώνουν» τα πάντα στην οικονομία της Ρωσίας

«Οι δυνάμεις μας δεν έχουν εμπλακεί και δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης (24/2). Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της ελίτ της χώρας «παγώνοντας» σειρά περιουσιακών στοιχείων και αποκλείοντας εταιρείες από νέες τεχνολογίες. Επεσήμανε πως θα είναι αδύνατη πλέον η στήριξη του στρατού από τη Μόσχα και τόνισε πως οι ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια θα επηρεαστούν.

NBC: Στον Μπάιντεν παρουσιάστηκαν επιλογές για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας

Στον Μπάιντεν έχει παρουσιαστεί ένα μενού επιλογών για τις Η.Π.Α. να πραγματοποιήσει μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να διαταράξουν την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, είπαν στο NBC News τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσέρνομπιλ
Προηγήθηκε σκληρή μάχη - Η κατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι «άγνωστη»

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σκληρές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Μπόρις Τζόνσον έπληξε τη Ρωσία με αυτό που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη σειρά κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ οπουδήποτε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» - με στόχο άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γαμπρού του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα τιμωρηθούν και άλλοι ολιγάρχες που είναι ιδιαίτερα κοντά στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου δισεκατομμυριούχου της Ρωσίας και πρώην συζύγου της κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Kirill Shamalov, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας PSB Petr Fradkov, αντιπροέδρου της τράπεζας VTB Denis. Bortnikov, γενικός διευθυντής της United Aircraft Corporation Yury Slyusar και Διευθύνων Σύμβουλος της Novikombank Georgieva Elena Aleksandrovna.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο κατέλαβαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε το γεγονός και δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία θα το ανακαταλάβει.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή

Πούτιν: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα.

Σε νέες δηλώσεις του, επεσήμανε ότι η Μόσχα παραμένει κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας και δεν σχεδιάζει να πλήξει το σύστημα στο οποίο ανήκει.

Ζήτησε, δε, από τους εταίρους της Ρωσίας να το καταλάβουν και να μην σπρώξουν τη Μόσχα έξω από αυτό το σύστημα.

Υπό πίεση το Κίεβο

Οι Ουκρανικές στρατιωτικές αρχές λένε ότι 20 ελικόπτερα καθώς και αεροσκάφη MI-8 έχουν ρίξει αλεξιπτωτιστές στο ξενοδοχείο Hostomel στην περιοχή του Κιέβου.

Η Ουάσινγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής. Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

Εκκενώνεται κεντρικό ξενοδοχείο στο Κίεβο όπου είχαν καταλύσει ξένοι ανταποκριτές

Την ώρα που η μεγάλης έκτασης στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκκενώνεται το κεντρικό ξενοδοχείο του Κίεβο Ukraina, καθώς θεωρήθηκε στόχος. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχαν καταλύσει οι δυτικοί δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν τα γεγονότα.

Αγωνία για το Τσέρνομπιλ - Μαίνονται οι μάχες, φόβοι για νέα τραγωδία 

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην περιοχή γύρω από τον πρώην πυρηνικό σταθμό στο Τσερνομπίλ, δήλωσε νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα πολεμούν τον ρωσικό στρατό, ο οποίος είχε φτάσει στην περιοχή από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας. Οι φόβοι αφορούν σε μεγάλο βαθμό να μην υπάρξει από τις συγκρούσεις κάποιο ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, ανάλογη ακόμη και με αυτή του 1986.

Καταφύγια στους σταθμούς του μετρό σε Κίεβο και Χάρκοβο βρίσκουν οι Ουκρανοί

Πέρα από τη στρατιωτική κρίση, που μαίνεται στην Ουκρανία από το πρωί της Πέμπτης, η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρα έχει προκαλέσει και ανθρωπιστική κρίση, η ένταση της οποίας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, με βάση και την εξέλιξη των εχθροπραξιών που ξεκίνησε η Μόσχα.

Κάτοικοι του Κιέβου και του Χαρκόβου, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, αφού πρόλαβαν να βάλουν σε βαλίτσες όσα υπάρχοντα πρόλαβαν, κλείστηκαν από το πρωί σε σταθμούς του μετρό, ενώ μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα.

Χτυπήθηκε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Οδησσού

Κατά το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τις τουρκικές αρχές, πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από βόμβα. Κατά την ίδια πηγή, το πλοίο είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν θύματα.

 

Κίεβο - Live

Να αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι Ουκρανοί στρατιωτικοί» ζητά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

Η Ρωσία δηλώνει πως κατέστρεψε 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από την ώρα της εισβολής έχει καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια!

Τανκς της Ρωσίας περνούν μπροστά από δημοσιογράφο του CNN

Ρωσικά τανκς περνούν από τον δημοσιογράφο του CNN καθώς φαίνεται να κατευθύνονται προς την Ουκρανία

 

Η πόλη του Ντόνετσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, γίνεται στόχος ουκρανικών πυραύλων

 

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν την περιοχή του Τσερνίχιβ χωρίς αντίσταση

4 Ρώσοι στρατιώτες συνελήφθησαν και ένα τανκ κατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις

 

14 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Volnovakha

 

Ρωσικό φορτηγό πλοίο υπέστη ζημιές από ουκρανικό πύραυλο στην Αζοφική Θάλασσα

 

Διάγγελμα από Μπάιντεν

Στον αμερικανικό λαό αλλά και στους Ουκρανούς πολίτες αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που ήταν και ο πρώτος που εξέδωσε δήλωση καταδίκης κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν, όλο το βράδυ ενημερωνόταν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ επικοινώνησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο διάγγελμά του αναμένεται ότι θα διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό τους.

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ - Ενδεχόμενο χρήσης βίας από ΝΑΤΟ

 

Η Μόσχα προειδοποιεί τους Ρώσους να μην συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις

 

Οι Ρώσοι φτάνουν στην Ουκρανία μέσω Κριμαίας

Η επιτροπή συνοριοφυλακής της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες CCTV ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού που διασχίζει ένα συνοριακό σημείο ελέγχου στην Κριμαία.

 

Η απειλή-χρησμός του Πούτιν για χρήση πυρηνικών

Αίσθηση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η αποστροφή του Ρώσου Προέδρου, ότι αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης των δυτικών χωρών κατά την εισβολή του στην Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», στη διάρκεια του διάγγελματός του σήμερα τα ξημερώματα, κηρύσσοντας την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέσσερις νεκροί σε επίθεση σε νοσοκομείο, λέει η Ουκρανία

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Στους τραυματίες φέρεται να περιλαμβάνονται έξι γιατροί.

Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με τις μάχες να διεξάγονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, αναφέρει το Reuters. Σε ξεχωριστή ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 14:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο K-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Gostomel καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου κοντά στο Mezhyhirya.

Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Λουχάνσκ, κοντά στην πόλη Σκάστιε και «ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες», ανέφερε η δήλωση. Πρόσθεσε ότι «οι συνοριοφύλακες μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το NMU κρατούν την άμυνα και αποκρούουν επιθέσεις». Στην περιοχή της Οδησσού, 10 στρατιωτικοί φέρεται να έλαβαν τραύματα από θραύσματα κατά τη διάρκεια επίθεσης.

Η στιγμή της σύλληψης διαδηλώτριας κατά της ρωσικής εισβολής

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί τις χώρες να προσφέρουν καταφύγιο στους Ουκρανούς

Την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που απηύθυνε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων από την Μαριούπολη

«Όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο ακόμα και για το απευκταίο. Και δυστυχώς το απευκταίο υλοποιείται με ευθύνη Ρωσίας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αχαϊας.

«Εμείς από την πλευρά μας ενισχύσαμε το Γενικό Προξενείο μας στην Μαριούπολη εκεί που ζει η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων της Ουκρανίας. Την ώρα που άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους εμείς αυξήσαμε το προσωπικό μας με νέο Γενικό πρόξενο και υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη» επισήμανε ο κ. Κατσανιώτης και εξήγησε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους ομογενείς μας και να έχουμε δίκτυο άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας μαζί τους».

Καρέ καρέ η εξάπλωση των Ρώσων στο έδαφος της Ουκρανίας

 

Μακρόν: Σ' αυτή την πράξη πολέμου θα απαντήσουμε χωρίς αδυναμία

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την εισβολή στην Ουκρανία προειδοποίησε κατηγορηματικά ότι «σε αυτή την πράξη πολέμου, θα απαντήσουμε χωρίς αδυναμία, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ενότητα».

 Ουκρανοί αξιωματούχοι καίνε έγγραφα υπό τον φόβο κατάληψης των υπηρεσιών τους από τους Ρώσους

 

Στις φλόγες η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών στο Κίεβο

Σύμφωνα με το Reuters, πυκνός μαύρος καπνός φαίνεται να βγαίνει από το κτήριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

 Πλήρως κατεστραμμένα άρματα μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στη Χερσώνα

Βίντεο: Κοινές δηλώσεις φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνουν ενημέρωση.

 

Εικόνες φρίκης στο Χάρκοβο - Δείτε βίντεο [ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ]

Οι συγκρούσεις μαίνονται στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο Β.Α. άκρο της χώρας, που φαίνεται να έχει μπει στο στόχαστρο των Ρώσων εισβολέων. Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει βομβαρδισμένη περιοχή, με κατεστραμμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και νεκρούς πολίτες.

 

 Ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και ο πιλότος του φέρεται να αιχμαλωτίστηκε

 Βίντεο: Το δραματικό μήνυμα Ζελένσκι - «Επιτέθηκαν όπως οι Ναζί»

 

 Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους

Ένα μαχητικό αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που φέρεται να είχε 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη κοντά στο Κίεβο. «Στρατιωτικό αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (στο οποίο επέβαιναν 14 άτομα) συνετρίβη μεταξύ των χωριών Zhukivtsi και Trypillia, στην περιοχή Obukhov και ακολούθησε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων», ανέφερε στην εφαρμογή Telegram η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

 

Λάβρος ο Τζόνσον κατά της Ρωσίας: Ετοιμάζουμε τεράστιο πακέτο κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαντήσει με «ένα τεράστιο πακέτο κυρώσεων» που «θα πλήξει τη ρωσική οικονομία». «Η Ουκρανία είναι μια χώρα που για δεκαετίες απολαμβάνει την ελευθερία και τη δημοκρατία και το δικαίωμα να επιλέγει τη μοίρα της. Εμείς και ο κόσμος δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαφανιστεί αυτή η ελευθερία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται απλώς να κοιτάξουμε αλλού...».

«Σήμερα, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, θα συμφωνήσουμε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικών κυρώσεων που θα έχουν σχεδιαστεί εγκαίρως για να παρακωλύσουν τη ρωσική οικονομία. Και για αυτόν τον σκοπό, πρέπει επίσης να σταματήσουμε συλλογικά την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που για πάρα πολύ καιρό έδινε στον Πούτιν τον έλεγχο του στη δυτική πολιτική. Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη. διπλωματικά πολιτικά, οικονομικά και τελικά στρατιωτικά, αυτό το αποτρόπαιο και βάρβαρο εγχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να τελειώσει με αποτυχία».

 ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X