ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δολοφονία Κασόγκι: Στην Τουρκία η διευθύντρια της CIA

Ραγδαίες οι εξελίξεις για την άγρια δολοφονία και η επίλεκτη ομάδα «Τίγρεις»

προσθήκη στα αγαπημένα
Η διευθύντρια της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Τζίνα Χάσπελ βρισκόταν καθ' οδόν προς την Τουρκία τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την έρευνα σχετικά με τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ενημερωμένη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει στείλει «κορυφαία» στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Τουρκία για την έρευνα, ενώ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ πληροφορίες που εμπλέκουν απευθείας τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος, μία ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις που έχει δεσμευθεί να κάνει για την υπόθεση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο, βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου του MBS μετά τη δολοφονία.

Ο αρχηγός του αποσπάσματος, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, είναι μέλος της προσωπικής ασφάλειας του πρίγκιπα διαδόχου, εμφανίζεται στις φωτογραφίες που προέκυψαν από τις κάμερες παρακολούθησης και δημοσιεύθηκαν από τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης να φθάνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια να βρίσκεται μπροστά από την κατοικία του προξένου την ημέρα της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου.

Στην εφημερίδα Hurriyet, αρθρογράφος προσκείμενος στην τουρκική κυβέρνηση, ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφει ότι ο δημοσιογράφος αμέσως μετά την είσοδό του στο προξενείο, οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου, όπου «στραγγαλίσθηκε» από Σαουδάραβες πράκτορες. «Αυτό διήρκεσε 7 έως 8 λεπτά».

Στη συνέχεια, το πτώμα «κόπηκε σε 15 κομμάτια» από έναν ιατροδικαστή που συμμετείχε στο απόσπασμα, προσθέτει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίο το διαμελισμένο σώμα μεταφέρθηκε από το προξενείο, αλλά βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης.

Εάν ο πρίγκιπας διάδοχος δεν δώσει λόγο και δεν εκδιωχθεί από την θέση του, δεν πρέπει να κλείσουμε τον φάκελο», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Το Ριάντ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του δεύτερου στην ιεραρχία των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, του στρατηγού Άχμεντ αλ-Ασίρι και τριών ακόμη ανώτατων αξιωματούχων των υπηρεσιών αυτών, καθώς και ενός συμβούλου για τα Μέσα ενημέρωσης στη βασιλική αυλή, του Σαούντ αλ-Καχτάνι. Δεκαοκτώ ακόμη αξιωματούχοι συνελήφθησαν.

Όμως, δυτικοί αναλυτές βλέπουν στα μέτρα αυτά την απόπειρα εμφάνισης αποδιοπομπαίων τράγων και κάλυψης του MBS, του ισχυρού άνδρα του βασιλείου.

Υπό τον τίτλο «σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρίγκιπα διάδοχο», η Yeni Safak αναφέρει ότι ο αρχηγός του αποσπάσματος κάλεσε «τέσσερις φορές τον διευθυντή του γραφείου του πρίγκιπα διαδόχου Μπάντερ Αλ-Ασάκερ» μετά τη δολοφονία του Κασόγκι. «Τουλάχιστον μία από τις κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του γενικού προξένου», αναφέρει η εφημερίδα, που δεν κατονομάζει τις πηγές της.

Η περιβόητη ομάδα «Τίγρεις»

Δημοσίευμα του Middle Eye East υποστηρίζει ότι ο αντισυνταγματάρχης Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ ήταν επιβάτης ιδιωτικής πτήσεως με lear jet και στην βαλίτσα του είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν κάποια μέρη από το διαμελισμένο κορμί του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Αυτό υποστηρίζει ανώνυμη πηγή που χαρακτηρίζεται ως άριστος γνώστης των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου. Η συγκεκριμένη πηγή κάνει λόγο για την περιβόητη ομάδα «Τίγρεις» η οποία σχηματίστηκε εδώ και ένα περίπου χρόνο, κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

Δημιουργός της ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Αλ Μουκαμπαράτ στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι, ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη Παρασκευή από την θέση του.

Η ομάδα αποτελείται από 50 επιλεγμένα μέλη των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση για να γεννηθούν οι «Τίγρεις» πάρθηκε από την ηγεσία του βασιλείου, η οποία θεώρησε ότι οι συνεχείς συλλήψεις ακτιβιστών και διαφωνούντων ανέβαζαν συνεχώς την πίεση από την Δύση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η ύπαρξή της μάλιστα είναι γνωστή στην CIA και την NSA.

Πηγή: Newsbeast.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X