ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διεθνής πίεση για τη Γάζα: Οι ΗΠΑ ζητούν αναβολή της χερσαίας εισβολής

ο Νετανιάχου χάνει συμμάχους

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα στη Γάζας, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν με το Ισραήλ να συνεχίζει το «σφυροκόπημα» και αναλυτές να διερωτώνται εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να αλλάξει προσέγγιση εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, oι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να αναβάλει τη μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξάντλησης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων.

Όπως δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, το αίτημα περιελάμβανε δύο βασικά στοιχεία: αναβολή της πλήρους επιχείρησης στη Γάζα και δυνατότητα παράλληλης διεξαγωγής των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τη στρατιωτική επιχείρηση.

Ενώ το Ισραήλ διεξάγει επί του παρόντος σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ έχουν καταστήσει σαφές ότι μόλις ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση πλήρους κλίμακας, το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τις περιοχές στις οποίες εισέρχεται, ακόμη και ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας. Επιπλέον, η πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας θα γινόταν πιο περίπλοκη.

«Μόλις ξεκινήσει ο ελιγμός, θα δράσουμε με πλήρη ισχύ και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι», δήλωσε άλλωστε προ ημερών ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ.

Έτοιμος για προσωρινή εκεχειρία ο Νετανιάχου;
Στο μεταξύ, παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα και ως αποτέλεσμα των ισραηλινών δηλώσεων, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια πιθανή συμφωνία ομήρων. «Εάν υπάρχει ευκαιρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων, είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ αποφάσισε να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία του από το Κατάρ την περασμένη Πέμπτη, αφού η Χαμάς επέμεινε σε αμερικανικές εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η μόνη συμφωνία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το «πλαίσιο Witkoff», το οποίο περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ομήρων και 60ήμερη εκεχειρία.

Το Ισραήλ χάνει όλους τους συμμάχους του
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του αμερικανικού ιστοτόπου Axios σημειώνει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χάνει όλους τους συμμάχους του, καθώς προχωρά ακάθεκτος στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου έχασε πολλούς από τους εναπομείναντες φίλους του στη Δύση, εκτός των ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας τον Μάρτιο και τον αποκλεισμό όλων των παραδόσεων τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πίεση μάλιστα κλιμακώθηκε απότομα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανακατάληψη και την ισοπέδωση της Γάζας αντί να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας. Άλλωστε, ο Νετανιάχου συμπεριέλαβε για πρώτη φορά την εφαρμογή του μεταπολεμικού σχεδίου του Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου στον θύλακα.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιώκει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα ως απάντηση», δήλωσαν σε κοινή τους δήλωση προ ημερών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά - λέγοντας ότι «ουσιαστικά δήλωσαν πως θέλουν η Χαμάς να παραμείνει στην εξουσία». Κατηγόρησε επίσης τον Στάρμερ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μαρκ Κάρνεϊ ότι τάσσονται με «μαζικούς δολοφόνους, βιαστές, δολοφόνους μωρών και απαγωγείς».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον Ισραηλινών εποίκων που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Η Γαλλία αναμένεται να συνδιοργανώσει μια διάσκεψη με τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα για να πιέσει για μια λύση δύο κρατών και αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η Ισπανία ήδη αναγνώρισε ένα παλαιστινιακό κράτος πέρυσι, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ «κράτος γενοκτονίας».

Επιπλέον, 17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν την Τρίτη μια πρόταση που κατέθεσε η Ολλανδία, ένας άλλος βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, για επανεξέταση του συμφώνου εμπορίου και συνεργασίας του μπλοκ με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του απάντησαν στην κριτική κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες για αντισημιτισμό και ισχυριζόμενοι ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις χώρες τους. Αλλά το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει κάποια βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Σε μια σειρά συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα αποδυνάμωνε τη Χαμάς, αλλά θα έδιωχνε τους συμμάχους του Ισραήλ.

Διεθνής κατακραυγή ενώ η Γάζα λιμοκτονεί
«Όλη η βοήθεια που έχει εγκριθεί από το Ισραήλ για να εισέλθει στη Γάζα αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι, όταν απαιτείται μια πλημμυρίδα βοήθειας», δήλωσε αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες.

Για τον Ισραηλινό αρθρογράφο της Haaretz, Gideon Levy, οι τελευταίες επικρίσεις Ευρωπαίων ηγετών κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι αρκετές. «Αυτά είναι κούφια λόγια. Αυτή δεν είναι μία πίεση που πραγματικά θα βοηθήσει να αλλάξει κάτι. Και άνθρωποι σαν εμένα που πιστεύουν ότι χωρίς διεθνή πίεση ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει για πάντα, σίγουρα δεν θα τελειώσει σύντομα, νομίζω πως ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει: μπορεί να ζήσει ήσυχος βλέποντας αυτές τις εικόνες;»

Παράλληλα, σύμφωνα με επιστολή που εξασφάλισε το Associated Press, οι ισραηλινές αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται ήδη στη Γάζα να συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, εκτός από τρόφιμα -όπως φάρμακα, είδη υγιεινής και προσωρινά καταλύματα- ενώ τη διανομή τροφίμων θα αναλάβει ένας νέος φορέας με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 53.901 άνθρωποι, στον μεγαλύτερο μέρος άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς που θεωρούνται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Εθνη.

Πηγή: Cnn

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση