ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για ταξιδιωτικές εξαιρέσεις σε εμβολιασμένους

Δεν πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει προαπαιτούμενο για την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να επιτρέπουν εξαιρέσεις και ταξιδιωτικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους και τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ειδικά σε σχέση με τις αφίξεις από τρίτα κράτη, επεσήμαναν σήμερα μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς και η προεδρεύουσα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Άνα Πάουλα Ζακάριας.

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου δήλωσε ότι έγινε μεν συζήτηση στο ΣΓΥ, αλλά το θέμα θα εξεταστεί από τους ηγέτες.

Σημείωσε ότι προς το παρόν διεξάγεται τεχνική συζήτηση για τα χαρακτηριστικά των πιστοποιητικών, το αν θα είναι ψηφιακά ή όχι, το τι θα περιέχουν και όλα τα σχετικά ζητήματα.

Ξεκαθάρισε όμως ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της όλης συζήτησης και θα δούμε μόνο στο μέλλον αν και κατά πόσον θα υπάρξει άλλη χρήση για αυτά τα πιστοποιητικά πέραν της αυστηρά ιατρικής.

Παρομοίως ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς, σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση αφορούσε την ιατρική χρήση των πιστοποιητικών και οι εθνικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν στον ελάχιστο αριθμό δεδομένων που θα πρέπει να περιέχουν.

Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), γνωμοδότησε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδοθούν ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους κατόχους των πιστοποιητικών καθώς δεν είναι σαφές αν και κατά πόσο μεταδίδουν ακόμα τον ιό.

Ξεκαθάρισε δε ότι “δεν πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει προαπαιτούμενο για την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ” και πως οι μη ιατρικές χρήσεις του πιστοποιητικού θα πρέπει να εξεταστούν αργότερα.

Απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ, η Άνα Πάουλα Ζακάριας ξεκαθάρισε ότι τα κράτη μέλη έχουν προφανώς διαφορετικές θέσεις για το θέμα, αλλά πρέπει να επικρατήσει ο συντονισμός και παρέπεμψε στις συζητήσεις των ηγετών την Πέμπτη. Επανέλαβε δε ότι απαιτούνται επιστημονικά δεδομένα για να αιτιολογηθούν εξαιρέσεις για τους εμβολιασμένους.

Παρομοίως και ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς ζήτησε διατήρηση του συντονισμού των κρατών μελών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τρίτες χώρες, υπενθυμίζοντας τους κανόνες της ζώνης Σέγνκεν.

ΠHΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση