ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της φονικής επίθεσης (vids)

Σκότωσε δύο Σουηδούς, φώναζε «Allahu Akbar

Ένα βίαιο μήνυμα ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον δύο Σουηδούς και τραυματίζοντας άλλον έναν άνδρα στο κέντρο των Βρυξελλών τη Δευτέρα.

Τα δύο θύματα είναι Σουηδοί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της χώρας. Ο ένοπλος μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Ο ύποπτος τρομοκρατίας, έχει επίσημα ταυτοποιηθεί ως "Λασουέντ Αμπντεσλάμ" και πιστεύεται ότι είναι ένας 45χρονος Τυνήσιος υπήκοος που ζει στον δήμο Schaerbeek των Βρυξελλών, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε και μοιραζόταν την υποστήριξη του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο.

Στο Facebook, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Slayem Slouma».

Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος, με τις Αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε, πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και να δείξει ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

«Το όνομά μου είναι Abdesalem Al Guilani και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Είμαι από το Ισλαμικό Κράτος…», λέει στο βίντεο που ανέβασε.

Το βίντεο του Λασουέντ Αμπντεσλάμ πολύ γρήγορα συγκέντρωσε σχολιαστές που τον καθύβριζαν. Το προφίλ του στο Facebook έχει πλέον διαγραφεί. Το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών -και μόνο σε αυτή- είναι πλέον στην κατηγορία 4, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί.

Η αναμέτρηση διακόπηκε, ενώ ζητήθηκε από τους θεατές να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ίδιος ο δράστης είχε γράψει ένα μήνυμα για το μικρό αγόρι Παλαιστινιακής καταγωγής που μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο Σικάγο την Κυριακή, εξηγώντας ότι αν το θύμα ήταν χριστιανός και όχι μουσουλμάνος «θα το αποκαλούσαν τρομοκρατία και όχι βίαιο έγκλημα». Κατά την επίθεση που εξαπέλυσε αργότερα, ο τρομοκράτης έφτασε στο κέντρο της πόλης με σκούτερ.

Πυροβόλησε τα θύματά του με αυτόματο όπλο και στη συνέχεια αναζήτησε και άλλα θύματα πριν εξαφανιστεί με το σκούτερ. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο άνδρας φώναξε «Allahu akbar» καθώς πραγματοποιούσε την επίθεσή του. Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Βελγίου και της Σουηδίας για το Euro. Ομοσπονδιακός εισαγγελέας: "Εκ πρώτης όψεως καμία σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή Εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της επίθεσης στις Βρυξέλλες και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε ο Eric Van Der Sypt της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στον Τύπο στο Κέντρο Κρίσεων το βράδυ της Δευτέρας. "Κατά τα λοιπά, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των οπαδών στο γήπεδο".

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας όταν ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο άντρες που φορούσαν σουηδικές ποδοσφαιρικές φανέλες, πριν τον αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024 με το Βέλγιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ένοπλος άνοιξε συγκεκριμένα πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα. Ο ένοπλος μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος). Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν ειδικότερα γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στη Λεωφόρο Ίπρ.

Δείτε βίντεο, η στιγμή των πυροβολισμών:

Κανένας ύποπτος δεν έχει ακόμη συλληφθεί και η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ενώ επικράτησε πανικός. Ο δράστης, όπως φαίνεται στα βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η στιγμή των πυροβολισμών, φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι. Εμφανίζεται πεζός, με όπλο, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του.

Ο κόσμος, μόλις ακούει τους πυροβολισμούς αρχίζει να τρέχει με πανικό, ενώ ο ένοπλος έτρεξε πίσω από δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα. Εκεί τους εγκλωβίζει και φαίνεται να πυροβολεί ξανά.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ilse Vande Keere δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έφτασαν σύντομα στο σημείο και απέκλεισαν την άμεση γειτονιά. Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει τις συνθήκες των πυροβολισμών.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας παίζει με το Βέλγιο σε έναν προκριματικό αγώνα για το Euro 2024, αν και δεν είναι σαφές αν τα θύματα βρίσκονταν στην πόλη για τον αγώνα.

Οι πυροβολισμοί έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει αυξήσει την επιφυλακή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων». «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση