ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτός είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στις ΗΠΑ

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πέντε ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης

Βαρύ κατηγορητήριο απαγγέλθηκε κατά του 38χρονου Τζάροντ Ράμος, που διέπραξε τη «στοχευμένη», κατά την αστυνομία, επίθεση στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Capital Gazette στην Αννάπολις, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Ο Ράμος κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης, σε μία από τις πλέον φονικές επιθέσεις που έγιναν ποτέ κατά δημοσιογράφων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Capital Gazette, το δικαστήριο της κομητείας Αν Αραντέλ απήγγειλε κατηγορίες στον δράστη από το Λόρελ, περίπου 40 χλμ δυτικά της Αννάππολις.

Αν και η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου, τα αρχεία του δικαστηρίου στο Ίντερνετ αναφέρουν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πέντε φόνους εκ προμελέτης σε έναν άνδρα με το όνομα αυτό.

Πυροβολούσε αδιακρίτως στην αίθουσα σύνταξης

Σύμφωνα με την αστυνομία και έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο Ράμος φέρεται ότι εισήλθε την Πέμπτη το απόγευμα στον όμιλο της εφημερίδας Capital Gazette και άρχισε να πυροβολεί πίσω από μια γυάλινη πόρτα. Στη συνέχεια, αναζήτησε πιθανά θύματα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως αυτούς που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα σύνταξης, σύμφωνα με την αστυνομία και έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Τέσσερις δημοσιογράφοι και μία βοηθός πωλήσεων τα θύματα

Ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Αν Αραντελ, Ουίλιαμ Κραμπφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, θύματά του είναι οι Ρομπ Χιάζεν (59 ετών), Γουέντι Γουίντερς (65 ετών), Ρεμπέκα Σμιθ (34 ετών), Τζέραλντ Φίσμαν (61 ετών) και Τζον Μακναμάρα. Πλην της Σμιθ, που ήταν βοηθός πωλήσεων, τα υπόλοιπα θύματα ήταν δημοσιογράφοι.

Η τραγωδία βύθισε στο πένθος τη μικρή πόλη, που βρίσκεται μία ώρα μακριά από την Ουάσινγκτον. Ο Μπιλ Κραμπφ ανέφερε ότι η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω των social media.

Ο δράστης είχε προηγούμενα με την εφημερίδα

Το μένος του Ράμος κατά της εφημερίδας δεν είναι μάλλον καινούριο. Το 2012, ο φερόμενος ως δράστης είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου της Κάπιταλ Γκαζέτ, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Μπάλτιμορ Σαν, στην οποία ανήκει η Κάπιταλ Γκαζέτ.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφερόταν ότι ο Ράμος είχε παρενοχλήσει μια γυναίκα στο Facebook και ότι είχε δηλώσει ένοχος για εγκληματική παρενόχληση.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το περιεχόμενο του άρθρου ήταν ακριβές και στηριζόταν στα δημόσια αρχεία, προστίθεται στο νομικό έγγραφο και το 2015 και δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου απορρίπτοντας την μήνυση του Ράμος.

Το newsroom έμοιαζε «με πολεμική ζώνη»

Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι μαρτυρίες όσων βρίσκονταν στα γραφεία τη στιγμή της επίθεσης. Ένας εξ αυτών, ο αστυνομικός συντάκτης Φιλ Ντέιβις που περιέγραψε τι συνέβη, λέγοντας στην Baltimore Sun ότι η αίθουσα σύνταξης έμοιαζε «με πολεμική ζώνη». Ο ίδιος, μαζί με άλλους εργαζόμενους κρύφτηκε κάτω από το γραφείο του μέχρι που ο δράστης σταμάτησε να πυροβολεί.

 

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X