ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απούσα η Πισπιρίγκου από το δικαστήριο: «Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά»

«Πρέπει να στραφούμε σε άλλα αίτια που οδήγησαν στον θάνατό της» κατέθεσε η Αγγελική Καρατζά

«Το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και πρέπει να στραφούμε σε άλλα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά. Η επιστήμονας μάλιστα συμπλήρωσε ότι της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι είχε βρει την καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας χωρίς καμία βλάβη μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στις 11 Απριλίου στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας.

«Αν το παιδί ήταν καρδιοπαθές, δεν θα είχε επανέλθει. Το ότι το παιδί επιβίωσε, δείχνει και ότι η ανάνηψη έγινε σωστά και ότι η καρδιά του δεν είχε πρόβλημα» είπε η μάρτυρας, η οποία κλήθηκε στο ακροατήριο έπειτα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξη Κούγια. Ωστόσο, η Ρούλα Πισπιρίγκου απουσίαζε σήμερα από τη δικαστική αίθουσα ενημερώνοντας το δικαστήριο ότι έπρεπε να υποβληθεί σε προγραμματισμένη εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο.

«Μετά από 55 λεπτά ανάνηψης, ήταν λογικό το παιδί να υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο»

Στο πλαίσιο της κατάθεσής της η γιατρός αναφέρθηκε στην προσπάθεια των γιατρών του Καραμανδάνειου για ανάνηψη του παιδιού επί 50 περίπου λεπτά. Πέτυχαν να κρατήσουν το παιδί στη ζωή, αλλά το κοριτσάκι κατέστη τετραπληγικό. Η κυρία Καρατζά είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας: «Εμείς συνήθως σταματάμε την ΚΑΡΠΑ στα 20 λεπτά. Αν συνεχίσουμε μετά, το κάνουμε για ψυχοθεραπευτικούς λόγους γιατί ο εγκέφαλος σίγουρα έχει υποστεί βλάβη. Μετά από 55 λεπτά ανάνηψης, ήταν λογικό το παιδί να υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο. Υπάρχει το ζην και το ευ ζην. Ο καθένας όμως διαφέρει σχετικά με τα πότε σηκώνει τα χέρια ψηλά…».

Ακολούθως απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με το πότε επικοινώνησαν μαζί της οι γιατροί του Καραμανδάνειου – η υπεράσπιση επικαλούμενη την κατάθεσή της γιατρού στην υπόθεση θανάτου Ίριδας και Μαλένας υποστηρίζει ότι αυτή η επικοινωνία έγινε μετά την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα – η κυρία Καρατζά κατέθεσε: «Επικοινώνησαν μαζί μου στις 8 και 9 Απριλίου του 2021, Πέμπτη και Παρασκευή. Ο λόγος που με πήραν από το Καραμανδάνειο και μετά την ανακοπή, και αυτό είναι που αναφέρω στην κατάθεση μου εκεί, είναι για να βεβαιωθούμε όλοι ότι δεν υπήρχε κάποια παράλειψη. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν συμβαίνει ένα τέτοιο αιφνίδιο περιστατικό είναι να ανατρέξουμε όλοι οι γιατροί πίσω να δούμε αν έγινε κάποιο λάθος. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνω και εγώ, διότι ο θάνατος ενός παιδιού είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός».

Οι ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου

Η κυρία Καρατζά δέχθηκε στη συνέχεια «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά τις εξετάσεις που έγιναν στο παιδί και τις τιμές που καταγράφηκαν σε αυτές και απαντώντας ανέφερε πως όλα ήταν φυσιολογικά.

Πρόεδρος: Πότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθατε σε επαφή με το κοριτσάκι;

Μάρτυρας: Την εξέτασα στις 29 Μαρτίου του 2021. Ο λόγος ήταν παραπομπή από τον παιδίατρο της οικογένειας, επειδή είχαν προηγηθεί δυο θάνατοι. Έτσι η παιδίατρος την έστειλε για εξέταση χωρίς κάποια ένδειξη. Εξέτασα το παιδί, του έκανα καρδιογράφημα και υπερηχογράφημα και ήταν όλα φυσιολογικά. Αυτές οι εξετάσεις είναι και οι δυο απαραίτητες για να αποκλείσουμε αιφνίδιο θάνατο.

Πρόεδρος: Όταν ένας άνθρωπος παθαίνει ανακοπή την ώρα που κοιμάται, ποια είναι η αντίδραση του σώματος;

Μάρτυρας: Συνήθως δεν αναγνωρίζουμε την αιτία. Βλέπουμε τον ασθενή νεκρό στο κρεβάτι. Η νεκροτομή δεν αποδεικνύει συνήθως το αίτιο του θανάτου. Τίποτα δεν βλέπουμε στον ασθενή, σταματάει η καρδιά.

Πρόεδρος: Κάποιος που δεν κοιμάται και παθαίνει ανακοπή πως αντιδρά;

Μάρτυρας: Μπορεί να πέσει κατευθείαν κάτω. Υπάρχει αιφνίδιος θάνατος στη πισίνα, στο γήπεδο, Η καρδιολογία είναι πολύπλοκη υπόθεση.

Πρόεδρος: Ποια είναι η κλινική εικόνα ενός παιδιού με καρδιολογικό πρόβλημα.

Μάρτυρας: Ξεκινάμε από το οικογενειακό ιστορικό, αν υπάρχουν κληρονομικές παθήσεις στην οικογένεια. Το δεύτερο είναι το ιστορικό του ίδιου του παιδιού. Τα παιδιά που έχουν πρόβλημα μπορεί να παραπονεθούν για κόπωση, ανορεξία… Μετά μπαίνει η φυσιολογική εξέταση. Μπορεί να έχει ταχύπνοια, να μην παίρνει βάρος, κ.ά.

Τα καρδιογραφήματα ήταν φυσιολογικά

Πρόεδρος: Σύμφωνα με το έγγραφο του Καραμανδάνειου έγινε μια επικοινωνία μαζί σας στις 8.4.2021 και προγραμματίστηκε εξέταση 9.4.2021. Διευκρινίστε μας ακριβώς πως έγινε;

Μάρτυρας: Στις 8.4 το παιδί μπήκε στο Καραμανδάνειο με πιθανούς σπασμούς. Επειδή στο Καραμανδάνειο φοβούνται πολύ και κάνουν ευρύ έλεγχο στα παιδιά με πήρε ο κ. Φίλιας και μου ζήτησε να δω την Τζωρτζίνα. Την επόμενη ημέρα με πήρε να επιβεβαιώσει το ραντεβού και εγώ ανακάλεσα στη μνήμη ότι την είχα δει και πριν δέκα ημέρες και ήταν ένα παιδί φυσιολογικό. Δεν είχα κανένα λόγο να το δω ξανά.

Πρόεδρος: Πως σας φαίνονται αυτά τα 3 καρδιογραφήματα που έγιναν στο παιδί στο Καραμανδάνειο;

Μάρτυρας: Είναι όλα φυσιολογικά για την ηλικία.

Πρόεδρος: Δεν διαπιστώνετε κάτι δηλαδή; Κάποια ένδειξη;

Μάρτυρας: Καμία.

Πρόεδρος: Θα ήθελα να δείτε τα αιμοδιογράμματα της Τζωρτζίνας και να μας πείτε αν σας προβληματίζει κάτι …

Μάρτυρας: Υπάρχει μια μέτρηση ζαχάρου που είναι ελάχιστα αυξημένη 132. Το εύρημα δεν αξιολογείται γιατί κάθε ασθενής σε στρες ανεβάζει ζάχαρο, έχει μια μέτρηση με αυξημένα ηωσινόφιλα που την άλλη μέρα είναι φυσιολογικά. Και στην τελευταία έχει αυξημένα τα λευκά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ίωση, εμετούς, στους σπασμούς αν έκανε ….

Πρόεδρος: Αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια τα αυξημένα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόβλημα καρδιάς και σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση.

«Η ανακοπή δεν πείραξε την καρδιά της Τζωρτζίνας»

Πρόεδρος: Από τις 8 μέχρι τις 11 Απριλίου αυτό που βλέπουμε εμείς είναι κάποιοι έμετοι, ένας πόνος στην κοιλιά που έρχεται και φεύγει, έγινε εξέταση από νευρολόγο που ήταν φυσιολογική κάποιες δεκατικές πυρετικές κινήσεις… Από τις τιμές για πίεση, σφίξεις, κορεσμό οξυγόνου και θερμοκρασία διαπιστώνετε κάποια ένδειξη για αιφνίδιο σπάνιο καρδιακό νόσημα;

Μάρτυρας: Όλα είναι φυσιολογικά

Πρόεδρος: Πείτε μου τι μπορεί να οδηγήσει εκτός από πρόβλημα καρδιάς τον οργανισμό σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Αν έχουμε μια λοίμωξη ή αν έχουμε κάποιο νευρολογικό πρόβλημα, ακόμη και κορωνοϊό, ακόμη και γρίπη, μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. Εδώ όμως δεν είχαμε καθόλου κλινικά ευρήματα.

Πρόεδρος: Μπορεί να έχουμε ανακοπή στις 11. 4 και να είχε ξεκινήσει μια λοίμωξη στις 10.4;

Μάρτυρας: Αν είχαμε βαριά λοίμωξη θα είχε πυρετό το παιδί. Δεν μπορώ να εξηγήσω το αίτιο της ανακοπής….

Πρόεδρος: Η καρδιά τι εικόνα έχει μετά την ανακοπή;

Μάρτυρας: Εξεπλάγην διότι όταν εξέτασα τη Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή Δευτέρα το πρωί η καρδιά της δεν είχε τίποτα πέραν ελάχιστου υγρού. Δηλαδή, η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά.

Πρόεδρος: Μια καρδιά με πρόβλημα μετά την ανακοπή τι εικόνα έχει;

Μάρτυρας: Βαριές ανεπάρκειες των βαλβίδων, θρόμβους μέσα στη καρδιά κ.ά και χρειάζονται βαριά υποστηρικτικά φάρμακα για να κρατηθεί το παιδί στη ζωή

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού η κ. Καρατζά ανέφερε πως «όσο πιο γρήγορα δράσουμε τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχουμε».

Πρόεδρος: Το ότι προσπαθούσαν 50 λεπτά τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Αν το παιδί ήταν καρδιοπαθές δεν θα είχε επανέλθει. Το ότι το παιδί επανήλθε επιβεβαιώνει και ότι η ανάνηψη έγινε σωστά και ότι η καρδιά δεν είχε πρόβλημα.

Η εξέταση της μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξη Κούγια θα γίνει σε άλλη δικάσιμο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση