ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Απαγωγή σε κοινή θέα»: Η εξωπραγματική ιστορία παιδοφιλίας (vid)

Ενα ντοκιμαντέρ που βρήκε το δρόμο του για τις μικρές μας οθόνες, μέσω Netflix

Τα στυγερά εγκλήματα γοήτευαν πάντα την μικρή και την μεγάλη οθόνη και συγκλόνιζαν την ανθρωπότητα. Η ωμή βία, το αίμα, οι απαγωγές, οι σοκαριστικές δολοφονίες, οι βιασμοί, η παιδοφιλία, υπάρχουν στον πλανήτη από τότε που υπάρχουν και οι άνθρωποι πάνω σε αυτόν. Ένα ντοκιμαντέρ που βγήκε το 2019 καταφέρνει να σοκάρει ακόμη και τους πιο ψύχραιμους χρήστες.

Λένε πως η οικογένεια είναι το καταφύγιο των παιδιών. Εκεί όπου μπορούν να παίζουν να κοιμούνται και να ζουν κάθε μέρα με ασφάλεια. Στην περίπτωση της 12χρονης Jan Broberg, αυτό ίσχυε κατά το ήμισυ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ντοκιμαντέρ «Abducted in Plain Sight» (Απαγωγή σε κοινή θέα) που προβάλλεται στο Netflix, θα έπρεπε να ποινικοποιήσει την απίστευτη συμπεριφορά δύο γονιών οι οποίοι παρακολουθούσαν υπνωτισμένοι τον γείτονά τους να κακοποιεί την κόρη τους.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση της ιστορίας βοηθά να σταματήσει η κουλτούρα της σιωπής γύρω από την σεξουαλική κακοποίηση.

Το γεγονός πάντως είναι ότι το ντοκιμαντέρ εξαγριώνει σε τέτοιο βαθμό τους τηλεθεατές, που πατάνε το stop πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους. Ενοχλημένοι, αμήχανοι μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, πολλοί από τους χρήστες δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν αυτή την -πέρα για πέρα αληθινή- παρωδία μέχρι τέλους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι θεατές που προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που μόλις παρακολούθησαν.

Μεγάλο μέρος του θυμού τους στρέφεται προς τους γονείς της Jan, οι οποίοι συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ, και των οποίων η συμπεριφορά στην παρατεταμένη κακοποίηση του παιδιού τους από τον Berchtold, είναι τουλάχιστον εξοργιστική.

Η Jan -τώρα Jan Broberg Felt, είναι πλέον ηθοποιός που έχει εμφανιστεί στο Criminal Minds και το Everwood- υπερασπίζεται τη μητέρα και τον πατέρα της, λέγοντας ότι δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα πράγματα. «Οι γονείς μου είναι οι πιο γενναίοι άνθρωποι που ξέρω, πρόθυμοι να βοηθήσουν τους υπόλοιπους να δουν τι δεν έκαναν σωστά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που είπαμε την ιστορία μας» αναφέρει η Jan η οποία θεωρεί ότι κανείς -πέρα από την οικογένεια- δεν μπορεί να καταλάβει πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κάποιος υποχείριο ενός ανθρώπου.

Το «Απαγωγή σε κοινή θέα» διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Αϊντάχο. Η Jan ήταν μία από τις τρεις κόρες του ανθοπώλη Bob Broberg και της Mary Ann. Όλα ξεκίνησαν όταν δίπλα στην οικογένεια μετακόμισαν οι Berchtolds και πολύ γρήγορα οι Brobergs παρατήρησαν ότι ο χαρισματικός «διασκεδαστικός μπαμπάς» Robert Berchtold (γνωστός και ως «B») ενδιαφερόταν υπερβολικά για τη Jan. «Ήταν σαν δεύτερος πατέρας», εξηγεί η Jan πριν αναφέρει λεπτομερώς όσα θυμάται για το πώς της έδινε ναρκωτικά και την κακοποιούσε.

Τον Οκτώβριο του 1974, ο Berchtold προσφέρθηκε να πάρει την Jan από το μάθημα πιάνου της και να πάνε για ιππασία. Δεν την έφερε ποτέ στο σπίτι. Οι λεπτομέρειες που ακολουθούν είναι από παράξενες έως τρομακτικές. Οι Brobergs επρόκειτο να καλέσουν την αστυνομία ωστόσο η Gail Berchtold, σύζυγος του Robert, τους ζήτησε να μην το κάνουν. Η οικογένεια της Jan περίμενε αρκετές μέρες πριν ενημερώσει το FBI και ακόμη και μετά από αυτό ήταν απρόθυμοι να δεχτούν ότι ο Robert Berchtold είχε κάνει κάτι κακό.

Η εκνευριστική ηρεμία των γονιών απέναντι στην απαγωγή της 12χρονης κόρης τους από έναν ενήλικα άνδρα είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της ιστορίας. Ωστόσο δεν θα αποκαλύψουμε περισσότερα, καθώς όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ, πιθανότατα θα προτιμήσουν να το δουν παρά να διαβάσουν spoilers.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση