ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα - Συνεχείς εκκενώσεις και 18 νεκροί

Μάχες με τις φλόγες

Πύρινος εφιάλτης στη Θράκη με τις φωτιές να καίνε δασικές εκτάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι για τέταρτη ημέρα το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη με τη φωτιά να κινείται ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές.

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

«Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες»

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές "γλώσσες" η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. "Γλώσσα" σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς» πρόσθεσε ο κ. Πιστόλας.

Εξήγησε ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Σημειώνεται ότι στα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 πεζοπόρα τμήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένοι μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς

Νωρίτερα, στο δάσος της Δαδιάς που καίγεται από χθες, εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί μεταναστών. Κατά πληροφορίες, οι νεκροί εντοπίστηκαν σε πρόχειρο παράπηγμα ή κοντά σε αυτό, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, «σε επιτόπιο έλεγχο πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν 18 άτομα πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο πως δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης από χθες, ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτια που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται».

Απεγκλωβισμός 40 ατόμων με σκάφη του Λιμενικού

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Απομάκρυνση κατοίκων από δέκα οικισμούς

Νωρίτερα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης συνέστησε την απομάκρυνση των κατοίκωνα από τους οικισμούς Δίκελλα, Κόμαρος, Μεστή, Πλάκα, Ατάρνη, Μάκρη, Αύρα, Μεσημβρία, Συκκοραχη και Πέραμος.

Μαίνεται η φωτιά στη Ροδόπη

Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ροδόπη για δεύτερη μέρα. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δύο μέτωπα, σε δασικές εκτάσεις στην Άνω Δροσίνη και βόρεια του Μίσχου και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με το xronos.gr κάηκαν σπίτια σε Σώστη και Πολύανθο.

Λίγο μετά τις 17.00 μάλιστα, κάτοικοι του οικισμού Γρατινή ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή ενώ οι κάτοικοι των οικισμών σε Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Δείτε βίντεο:

Ανεβαίνει προς την Πάρνηθα η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή - Κάηκαν σπίτια κι αυτοκίνητα στη Χασιά

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φυλή. Έπειτα από μηνύματα του 112, εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών, έχει φτάσει στον οικιστικό ιστό και καίγονται σπίτια. Παράλληλα λίγο μετά τις 19:20 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Άγιου Ιωάννη Ντάρδιζα να εκκενώσουν προς το Μενίδι, ενώ την ίδια στιγμή στα Άνω Λιόσια, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Χασιά

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από νωρίς κοντά στη Μονή Κλειστών, με το μοναστήρι να εκκενώνεται έπειτα από μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, ωστόσο, γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο.

Το αποτέλεσμα ήταν να καούν σπίτια στη Χασιά με τους κατοίκους της περιοχής να μάχονται με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Μέσα σε μία ώρα -από τις 15:00 έως και τις 16:00- εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Πλέον, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση