ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος Ισραήλ: «Μοιάζει με ταινία τρόμου που δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα»

Οι ιστορίες των ομήρων της Χαμάς

Φρίκη προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 100 ομήρων που κρατούσε ως ανθρώπινες ασπίδες η Χαμάς, το βράδυ της Κυριακής. Οι οικογένειες περιέγραψαν τον αποτροπιασμό τους όταν ανακάλυψαν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα απήχθησαν βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο που ανήρτησαν στα social media οι μαχητές της Χαμάς.

Τα πλάνα σοκάρουν, καθώς καταγράφονται παιδιά να κλαίνε με λυγμούς και γυναίκες να σέρνονται από τα σπίτια τους και να φορτώνονται σε οχήματα πριν μεταφερθούν στη Γάζα.

Διεθνή μέσα μεταδίδουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένοπλοι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να αρπάξουν οικογένειες που προσπαθούσαν να προστατευτούν από καταιγισμό ρουκετών. Παράλληλα, εκατοντάδες νέοι αγνοούνται μετά τα πυρά που άνοιξαν οι μαχητές της Χαμάς σε φεστιβάλ, όπου 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η χαρά και το εορταστικό κλίμα στο φεστιβάλ μετατράπηκαν σε φόβο και αίμα.

Η 25χρονη Νόα Αργκαμάνι απήχθη μαζί με τον φίλο της Αβί Ναθάν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο φεστιβάλ. Ο πατέρας της με δάκρυα στα μάτια δήλωσε εχθές: «Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί της από τη στιγμή που ακούσαμε τις σειρήνες των ρουκετών. Ενώ μιλούσαμε στο τηλέφωνο, η συγκάτοικός της επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε ότι υπήρχε ένα βίντεο που την έδειχνε πάνω σε μια μοτοσικλέτα και ότι την απήγαγαν και την πήγαν στη Γάζα. Ήταν τόσο φοβισμένη, τόσο φοβισμένη. Πάντα την προστάτευα, και αυτή τη στιγμή δεν μπορούσα να την προστατεύσω».

Πλάνα μιας γυναίκας, που εκτιμάται ότι είναι η Νόα, την έδειχναν να πίνει νερό σε άγνωστη τοποθεσία.

Τους απήγαγαν μαζί με τα μωρά τους

Μια άλλη γυναίκα φαίνεται να έχει πέσει θύμα απαγωγής μαζί με τα παιδιά της, ενώ μάρτυρες του συμβάντος φώναζαν: «Έχει μωρό».

Η γυναίκα φέρεται να ονομάζεται Σίρι, η οποία απήχθη μαζί με τον σύζυγό της Γιάρντεν, τους γιους τους Άριελ, 3 ετών, και τον Κφιρ, 9 μηνών, και τους ηλικιωμένους γονείς της.

Μια άλλη μητέρα αγνοείται, επίσης, καθώς τα παιδιά της, με τα οποία την είχαν απαγάγει, βρέθηκαν στα σύνορα. Η Άντι Βιτάλ Καπλόν απήχθη από μαχητές της Χαμάς κοντά στη Γάζα μαζί με την 4χρονη κόρη της και τον μόλις 6 μηνών γιο της. Τα παιδιά, όμως, εντοπίστηκαν στα σύνορα τη νύχτα από έναν οικογενειακό φίλο. Ο παππούς των παιδιών ανέφερε ότι το μωρό είναι ελαφρά τραυματισμένο στο πόδι.

Ο Γιόνι Άσερ δήλωσε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την πανικόβλητη σύζυγό του που έλεγε ότι τρομοκράτες είχαν εισβάλει στο σπίτι. Η 34χρονη Ντορόν Άσερ Κατζ επισκεπτόταν τη μητέρα της στο Νιρ Οζ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα μαζί με τις δύο κόρες τους, ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση.

Αφού έχασε την επαφή μαζί της, ο Γιόνι είδε στα social media ένα βίντεο που τις έδειχνε να φορτώνονται σε ένα καρότσι από μαχητές. «Σίγουρα αναγνώρισα τη γυναίκα μου, τις δύο κόρες μου και την πεθερά μου πάνω σε κάποιο καρότσι και γύρω τους τρομοκράτες της Χαμάς», είπε.

Κατάφερε να εντοπίσει το κινητό τηλέφωνο της συζύγου του και ανακάλυψε ότι βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Τα δύο κοριτσάκια μου, είναι μόνο μωρά, δεν είναι καν πέντε και τριών ετών. Δεν ξέρω με ποιους όρους είναι αιχμάλωτες. Δεν ξέρω τι τους συνέβη», ανέφερε.

Ο Γιόνι απηύθυνε απευθείας έκκληση στη Χαμάς να μην πειράξει την οικογένειά του και έχει προσφερθεί ακόμη και να ανταλλάξει τον εαυτό του για την ασφαλή επιστροφή τους.

Άρπαξαν 10χρονο υπό την απειλή όπλου

Την ίδια ώρα, ανατριχίλα προκαλούν πλάνα που δείχνουν ένα 10χρονο αγόρι να σέρνεται από τρομοκράτες προς ένα άνοιγμα στον φράχτη των συνόρων. Ο Ερέζ Καλντερόν φαίνεται τρομοκρατημένος καθώς οι οπλισμένοι μαχητές τον τραβούν στους δρόμους. Θύματα απαγωγής έπεσαν και ο πατέρας και η 16χρονη αδελφή του. Η οικογένεια φέρεται να έστειλε μήνυμα ότι οι μαχητές είναι έξω από το σπίτι τους και κρύβονται.

«'Ό,τι έχω στη ζωή μου - η οικογένειά μου - λείπει. Έχω τρομοκρατηθεί από τις φωτογραφίες και δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου. Μοιάζει με ταινία τρόμου που δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα. Αλλά έγινε», δήλωσε η 21χρονη αδελφή του.

Οι γιαγιάδες που εξαφανίστηκαν

Η 84χρονη Ντίτζα Χέιμαν απήχθη από το σπίτι της στο Kibbutz Nir Oz και μεταφέρθηκε στη Γάζα. Όταν η οικογένειά της προσπάθησε να την καλέσει στο τηλέφωνό, απάντησε ένας μαχητής της Χαμάς και έκτοτε δεν έχουν νέα της.

Από την άλλη, η 85χρονη Γιάφα Αντάρ μπήκε σε ένα αμάξι του γκολφ υπό την απειλή όπλου από μια ομάδα μαχητών.

Η εγγονή της Άντβα δήλωσε ότι η οικογένεια έχασε την επαφή μαζί της αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού έλαβε ένα μήνυμα από την ίδια που έλεγε ότι άκουγε μάχες στους δρόμους. Αργότερα διαπίστωσαν ότι το σπίτι της είχε καεί.

«Είδαμε τα βίντεο που έδειχναν άνδρες με όπλα να την πηγαίνουν στη Γάζα. Δεν μπορώ καν να αρχίσω να φαντάζομαι πόσο φοβισμένη είναι, είναι 85 ετών, είναι άρρωστη και δεν έχει φάρμακα μαζί της», είπε.

Όπως ανέφερε, αισθάνεται ότι οι αρχές τους έχουν εγκαταλείψει, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να μας πει τίποτα. Μάθαμε ότι την απήγαγαν από τα βίντεο που βρήκαμε στο Facebook».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση