ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάνω από 1.100 νεκροί σε λιγότερες από 48 ώρες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν

ΚΥΠΕ

Σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας -από γη, αέρα και θάλασσα- το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».

΄

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ' όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες» θα καταδιωχθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».

Ανάκτηση του «πλήρους» ελέγχου

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους μια Γαλλίδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

«Ενότητα» ζήτησε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, «στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», μπροστά στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.

«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.

«Νόμιμη άμυνα»

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής». Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το κλείσιμο το σχολείων ως αύριο Τρίτη τουλάχιστον.

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις «βάρβαρες» επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Στις αγορές, ο βασικός δείκτης TA-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπέστη χθες πτώση 6,47%, κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν κατά 4% και πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα: αυτή του πετρελαίου Brent κατέγραφε αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση