ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που «πάγωσε» ο πλανήτης (pics, vids)

Όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο κόσμος άλλαξε. Το ρολόι σταμάτησε στις 8:46 το πρωί, όταν αεροσκάφος της American Airlines με 92 επιβαίνοντες πέφτει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν επιτόπου. Άλλοι εγκλωβίζονται. Όσοι επέζησαν από την έκρηξη, πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, πριν καν καταλάβουν οι Νεοϋορκέζοι τι συνέβη, εκατομμύρια τηλεθεατές βλέπουν ζωντανά να χτυπάει τον νότιο πύργο ένα δεύτερο αεροσκάφος, της United, με 64 επιβαίνοντες. Στις 9:37, τρίτο αεροσκάφος πέφτει στο Πεντάγωνο.

Λευκός Οίκος, Καπιτώλιο κι άλλα ομοσπονδιακά κτίρια της Ουάσιγκτον εκκενώνονται, όπως και τα κτήρια που στεγάζουν την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ. Λίγο αργότερα, γίνεται γνωστό ότι τέταρτο αεροσκάφος έπεσε στην Πενσιλβάνια. Πιθανότατα είχε ως προορισμό τον Λευκό Οίκο, οι επιβάτες, όμως, φαίνεται ότι εξεγέρθηκαν και απέτρεψαν το χτύπημα.

Οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρέουν διαδοχικά μέσα σε λίγα λεπτά, σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση. Χιλιάδες πολίτες βρίσκουν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις κλήσεις τους στην Άμεση Δράση προκαλούν ανατριχίλα. Το λαμπερό Μανχάταν, βομβαρδισμένη πόλη καλυμμένη με σκόνη. Κόλαση επί γης. Σήμερα, στο σημείο που δέσποζαν οι εμβληματικοί Δίδυμοι Πύργοι, το Σημείο Μηδέν, όπως πια είναι γνωστό, έχει δημιουργηθεί το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ανάληψη ευθύνης από την Αλ Κάιντα

Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που ήθελε να δει στάχτη στη θέση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Πράγματι, ο ίδιος και η Αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις 13 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Στο σύνολο, 19 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης συμμετείχαν στο «χτύπημα».

Ο Πρόεδρος Μπους διέταξε επίθεση κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επειδή παρείχαν άσυλο στον Μπιν Λάντεν. Έπειτα, το 2003, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ. Η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις σε συμμάχους της χώρας, μία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης το 2004 και άλλη στο μετρό του Λονδίνου το 2005.

O «άνθρωπος που πέφτει»

Οι περισσότερες φωτογραφίες από την 11η Σεπτεμβρίου δείχνουν φωτιά, αεροπλάνα και συντρίμμια. Ο φωτογράφος Richard Drew, όμως, τράβηξε τον «άνθρωπο που πέφτει», μία από τις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Tο τελευταίο πορτραίτο ενός ανθρώπου λίγο πριν συναντήσει τον θάνατο. Σε μια απελπισμένη, ύστατη προσπάθεια να σωθεί. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπος αυτός. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι ο μόνος. Συνολικά, 2.996 πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανάμεσα σε αυτούς και οι 19 τρομοκράτες. Πολίτες από συνολικά 78 χώρες.

ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X