ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΕΣ: Εξαιρετικά γενναιόδωρα τα σχέδια που έχουμε εκπονήσει για την ύπαιθρο

Εξαιρετικά στοχευμένα και εξαιρετικά γενναιόδωρα, είναι τα σχέδια που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την ύπαιθρο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής

Εξαιρετικά στοχευμένα και εξαιρετικά γενναιόδωρα, είναι τα σχέδια που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την ύπαιθρο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ο κ. Νουρής, μιλούσε σε δημοσιογράφους στη Στενή της Πάφου, μετά από ενημέρωση των κοινοταρχών της Περιστερώνας, Σίμου, Λυσού και Στενής της επαρχίας, σχετικά με τα μέτρα στήριξης της υπαίθρου, τόσο τα νέα στεγαστικά σχέδια όσο και τα επιδόματα.

Ο σκοπός μας είναι αφενός να στηρίξουμε την ύπαιθρο, να αντιμετωπίσουμε την αστυφιλία, αλλά πολύ περισσότερο να δώσουμε δυνατότητες είτε συγκράτησης των νεαρών οικογενειών σε αυτές τις κοινότητες, είτε ακόμα και προσέλκυσης αυτών των ανθρώπων πίσω στις πατρογονικές τους εστίες, σημείωσε. Είναι, είπε, για αυτό το λόγο που τα σχέδια που έχουν εκπονήσει έχουν συγκεκριμένη στόχευση και είναι βεβαίως εξαιρετικά γενναιόδωρα ακριβώς γιατί θέλουν να πετύχουν τον συγκεκριμένο σκοπό. Εξέφρασε τη βεβαιότητα από την πρώτη ανταπόκριση που υπάρχει μετά την επίσκεψη του την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή Σολιάς, ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως «μέσα στη φετινή χρονιά, σκοπός και στόχος μας είναι να διαθέσουμε ένα ποσό γύρω στα 15 εκατομμύρια για τα συγκεκριμένα σχέδια, θα αξιολογηθούν περί τα τέλη του χρόνου, για να μπούμε στην επόμενη χρονιά, ενδεχόμενα και με αυξημένο προϋπολογισμό ή και με διαφοροποιημένα κριτήρια, εάν κριθεί ότι χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις», προσθέτοντας πως στο παρελθόν είχαν ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο λειτούργησε.

Ενδεικτικά, σημείωσε, έδωσαν τη δυνατότητα σε 206 οικογένειες να επωφεληθούν με μια δαπάνη 6,5 εκατ., όμως για την κυβέρνηση, όπως είπε, αυτό δεν κρίθηκε ικανοποιητικό και θέλουν ακόμη περισσότερο κόσμο να τύχει στήριξης από τα συγκεκριμένα σχέδια. Είπε ακόμη πως το γεγονός ότι έχουν διαβαθμίσει και τις κοινότητες τους, σε κοινότητες ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές, αλλά και έχουν επίσης μια πρόσθετη διαβάθμιση για τις εξόχως ορεινές, δείχνει ακριβώς ότι μιλούμε για μια ολιστική προσέγγιση και όχι ένα αποσπασματικό σχέδιο. Πρόσθετα ο κ. Νουρής ανέφερε πως με τα πολεοδομικά κίνητρα, που ήδη εφαρμόζονται και την προσθήκη δύο καινούργιων σχεδίων, θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τύχουν στήριξης απ’ αυτά τα σχέδια ώστε να λειτουργήσουν σε συνέργεια με τα στεγαστικά και να είναι ακόμη πιο υποβοηθητικά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως αναγνωρίζοντας ότι δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους ιδιαίτερα να παραμείνουν να ανεγείρουν την δική τους ιδιόκτητη κατοικία ή να αγοράσουν μια υφιστάμενη ιδιόκτητη κατοικία στις συγκεκριμένες περιοχές, θα χρειάζεται ενδεχόμενα για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους να μετακινούνται, έχουν εκπονήσει ένα τρίτο σχέδιο επιδοματικό με το οποίο συνδράμουν με ένα ετήσιο ποσό, ούτως ώστε να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Λέγοντας λοιπόν αυτά, είπε ο κ. Νουρής, «είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε για μια ολιστική προσέγγιση και δεν μιλούμε καθαρά για μια αποσπασματική, όπως ενδεχόμενα να συνέβαινε στο παρελθόν».

Ερωτηθείς ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά με αντιδράσεις κάποιων μικρών κοινοτήτων που δεν έχουν ενταχθεί, είπε πως αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντοτε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει τέλειο σχέδιο. Είναι είπε, «για αυτό το λόγο που έχουμε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, την 31η Δεκεμβρίου του 2021», αναφέροντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι το σχέδιο λήγει. Ο λόγος, συνέχισε, που το έχουμε πράξει είναι, για να αξιολογήσουμε την τρέχουσα περίοδο την φετινή χρονιά.

Επανέλαβε πως αν χρειάζεται αλλαγή θα προχωρήσουν σε αλλαγές, σημειώνοντας πως παρόλα αυτά, είναι ένα σχέδιο εξαιρετικά γενναιόδωρο. Εάν κάποιος, τόνισε, αναλογιστεί ότι μια τετραμελής οικογένεια, ένα ζευγάρι με δύο παιδάκια, δικαιούται να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο, και να πάρει μέχρι και 65 χιλ. – ιδιαίτερα εάν είναι στις ορεινές περιοχές - ως βοήθεια, όταν το εισόδημα αυτής της οικογένειας είναι 55 χιλ. δηλαδή 4.500 χιλιάδες το μήνα εισόδημα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλούμε για ένα σχέδιο που δημιουργεί αποκλεισμούς. Αντίθετα, συνέχισε, «έχουμε διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια κατά τρόπο που να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη συμμετοχή». Επομένως είπε, καλοδεχούμενες οι εισηγήσεις, και οι κριτικές αλλά ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν τόσα πολλά και στοχευμένα σχέδια που να στοχεύουν στη βοήθεια και στη στήριξη αυτών των περιοχών.

Επιπρόσθετα ο κ. Νουρής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «εάν οι συμπατριώτες μας, επωφεληθούν από αυτά τα σχέδια στο βαθμό που εμείς προσδοκούμε να επωφεληθούν, ας δεχτούμε την κριτική, ότι αυτά τα σχέδια είναι προεκλογικά».

O κ. Νουρής είπε πως κάποια εξ αυτών των σχεδίων υπήρχαν και τις προηγούμενες χρονιές, όμως αυτή την ώρα συνέχισε, παρουσιάζουν βελτιωμένη έκδοση αυτών των σχεδίων, σημειώνοντας πως θα επαναλάβουν αυτή την αξιολόγηση και στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς.

Νομίζω, είπε, ότι ζούμε σε δημοκρατία και ότι ο καθένας δικαιούται να κάνει την κριτική, θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος, ωστόσο σημείωσε, η δική τους προσπάθεια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη και δεν υπάρχει κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο ενίσταται στην στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου.

Άλλωστε, ανέφερε ο κ. Νουρής, για την τελική διαμόρφωση αυτών των σχεδίων, έχουν ληφθεί και «συγκεκριμένες εισηγήσεις, από συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία έχουν συνδράμε ιακριβώς, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, το έχω πει και δημοσίως, με συγκεκριμένες εισηγήσεις, κάποιες εξ αυτών, έχουν ήδη υιοθετεί».

Επεσήμανε πως πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αυτή τη στιγμή, από μόνη της δάφνες για τα συγκεκριμένα σχέδια, σημειώνοντας πως διεκδικούν και θέλουν, να δουν τους νέους ανθρώπους της υπαίθρου να επιστρέφουν στην ύπαιθρο, στηριζόμενοι μέσα απ’ αυτά τα σχέδια.

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νουρής ανέφερε πως είναι ενδεχόμενα μετά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση την οποία θα πρέπει να αναμένει ο Κύπριος πολίτης. Αυτή την ώρα είπε, «εμείς αναμένουμε σαν Υπουργείο Εσωτερικών τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την τροπολογία την οποία επέφεραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά πλειοψηφία στη Βουλή αναφορικά με τη δυνατότητα ή όχι της διενέργειας δημοψηφισμάτων». Κάτι, συνέχισε, που δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, όχι γιατί διαφωνούν με τη δυνατότητα των πολιτών να εκδηλώσουν τη βούλησή τους μέσω δημοψηφισμάτων, αλλά γιατί ο τρόπος με τον οποίον εισήχθη η συγκεκριμένη πρόνοια στο νομοσχέδιο, θεωρούν, όπως είπε, ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Περιμένουμε αυτές τις μέρες, συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ανάλογα θα ενημερώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη συνέχεια θα κληθεί η Βουλή, αφού ακούσει την Εκτελεστική Εξουσία, να πάρει την τελική της απόφαση.
Είπε, ακόμη, πως δεν υπάρχει πολίτης σε αυτόν τον τόπο που δεν αντιλαμβάνεται και κατανοεί απόλυτα ότι η μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σήμερα, συνέχισε, οι τοπικές αρχές παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα, και είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία που τους παρέχεται μέσα από τις δυνατότητες των συνενώσεων αλλά και τη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και διοικητικής αυτονομίας, να εμφανιστούν ισχυρότερες. Επομένως, είπε ο κ. Νουρής, οι διαφωνίες πάντοτε θα υπάρχουν, ο καθένας θα δει από τη δική του οπτική γωνία το θέμα, αναφέροντας ωστόσο πως ως κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δουν συνολικά το καλό της χώρας.

Ο κ. Νουρής είπε πως στην Κύπρο, εμφανίζεται το οξύμωρο μια χώρα των 850 χιλιάδων να εμφανίζεται με 30 Δήμους στις ελεύθερες περιοχές την ώρα που μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το Βερολίνο, έχουν όλους και όλους 12, ή το Λονδίνο ακόμη λιγότερους.

Άρα γίνεται αντιληπτό ότι δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τρόπο, αλλά θέλουμε απλώς, όπως είπε, να προχωρήσουμε στη βάση τεχνοκρατικής μελέτης που έγινε, και με απόλυτο σεβασμό στις θέσεις των πολιτών και των κομμάτων, έχουμε θέσει ενώπιον τους τρία συγκεκριμένα νομοσχέδια και εναπόκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων να αποφασίσει.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X