ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
14° Λευκωσία,
07 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Υπερπλήρεις οι κεντρικές φυλακές λόγω παράνομων μεταναστών από Κόνγκο

Η διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους δήλωσε πως έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών αναμένοντας να βρεθεί μία ουσιαστική λύση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπερπλήρη είναι τα κρατητήρια στις κεντρικές φυλακές μετά τη μαζική εισδοχή παράνομων αλλοδαπών από το Κόνγκο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε προβλήματα στο χώρο με τη διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους να δηλώνει στην «Κ» πως έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών αναμένοντας να βρεθεί μία ουσιαστική λύση.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η κ. Αριστοτέλους στις φυλακές βρίσκονται 770 κρατούμενοι ενώ η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι 424 θέσεις, με το ποσοστό πληρότητας να φτάνει στο 180% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 114%. Ο λόγος αύξησης της πληρότητας, σύμφωνα με τη διευθύντρια των φυλακών είναι η μαζική εισδοχή των παράνομων αλλοδαπών από το Κόνγκο η οποία ξεκίνησε από τον Ιούλιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόνο την Πέμπτη παραλήφθηκαν 17 παράνομοι αλλοδαποί στις φυλακές με το αριθμό να ανέρχεται στους 186, οι περισσότεροι από αυτούς να είναι από το Κόνγκο, όπως τόνισε η διευθύντρια των κεντρικών φυλακών. Η αυξανόμενη αυτή ροή είχε ως συνέπεια να κλείσει χώρος ψυχαγωγίας και να μετατραπεί σε χώρος διαμονής ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αγορά νέων κρεβατιών και στρωμάτων.

Η τωρινή αύξηση της πληρότητας στις φυλακές παραβιάζει σοβαρά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία κάθε πέντε χρόνια επισκέπτεται τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και προβαίνει σε αξιολογήσεις, εκ των οποίων η μία είναι για το θέμα του υπερπληθυσμού.

Στην Επιτροπή Νομικών το θέμα

Η διευθύντρια των κεντρικών φυλακών έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών, όχι μόνο για τον υπερπληθυσμό αλλά και ότι δεν υπάρχει κάποιο σωφρονιστικό πρόγραμμα όπως σε άλλες χώρες στις οποίες ο χειρισμός γίνεται ως διοικητικό μέτρο δηλαδή απέλαση ή εξέταση της αίτησης τους.

Η κ. Αριστοτέλους αναμένει όπως είπε κάποια λύση, αποκλείοντας πάντως τη λύση της φυλάκισης καθώς θεωρεί πως δεν είναι λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση