ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρυσές και νούσιμες δουλειές κάνουν οι νεροπούληδες του ΣΥΛευκωσίας

3 εκ. πλεόνασμα και έξυπνοι υδρομετρητές σε όλα τα σπίτια

Στέλιος Ξιουρής

Όραμα , δράση και ορθολογιστική διαχείριση των πόρων συνιστά η δράση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ), έχοντας να διαχειριστούν το πλέον απαραίτητο αγαθό στην ζωή των πρωτευουσιάνων και λοιπών κατοίκων της ευρύτερης Λευκωσίας.

Οι σύγχρονοι λοιπόν νεροπούληδες κατέστησαν το ΣΥΛ εύρωστο και υγιή οργανισμό που αποδίδει με την δράση του πλεονάσματα και συνάμα εξυπηρετώντας άρτια τους πολίτες. 

Υπό την καθοδήγηση του νεαρότερου Διευθυντή σε κρατικό οργανισμό, του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΜΑΚΛΗ, το ΣΥΛ προχωρεί στην νέα εποχή με βάση την επιταγή των προγόνων του νεροπούληδων. Εξυπηρέτηση των πολιτών και ορθολογική διαχείριση των εργαζομένων και των οικονομικών πόρων που απορρέουν από την πώληση του νερού στους Λευκωσιάτες.

Συμπαραστάτες τους φαίνεται να είναι οι εργαζόμενοι στο ΣΥΛ που υιοθέτησαν το όραμα του κ. Παρμακλή και συμπαρασύρθηκαν σε ρυθμούς που προσδίδουν στον οργανισμό τους ψηλή προσθετική αξία.

Ας ανασκοπήσουμε λοιπόν την χρονιά που πέρασε για το ΣΥΛ και τα πεπραγμένα και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου σύμφωνα με όσα μας περιέγραψε ο κ. Παρμακλής και οι επιτελείς του.

Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ σημαντική και συνάμα πολύ επιτυχημένη για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Οι στόχοι που έθεσε υπερκαλύφτηκαν και έκλεισε την χρονιά με πλεονασματικό υπόλοιπο της τάξης των 3 εκατομμυρίων, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κεφαλαιουχικές ανάγκες. Το πλεονασματικό αυτό υπόλοιπο θα συμβάλει στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προϋπολογισμού για το έτος 2021.

Την χρονιά που μας πέρασε, το ΣΥ Λευκωσίας μείωσε μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου ύδρευσης το χαμένο νερό από διαρροές κατά 10%, κάνοντας άλμα προόδου στον τομέα αυτό, σε μία χρονιά μάλιστα που η ζήτηση για πόσιμο νερό ήταν μεγαλύτερη κατά 700 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Η εντατική προσπάθεια μείωσης των διαρροών θα συνεχιστεί και την νέα χρονιά για να επιτύχει ακόμα περισσότερη μείωση στο χαμένο νερό από διαρροές. Επίσης, διεκπεραιώθηκε μεγάλη εκστρατεία αλλαγής συμβατικών υδρομέτρων κατά χιλιάδες ώστε να γίνει διόρθωση στην υποκαταγραφή νερού. Η εκστρατεία θα συνεχιστεί και το 2021 σε συνδυασμό με την πρώτη αλλαγή συμβατικών υδρομέτρων με έξυπνα υδρόμετρα που θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση στην εντός των τειχών πόλη.

Τα έξυπνα υδρόμετρα αυτόματης καταγραφής της μέτρησης του νερού θα αντικαταστήσουν μέσα από ένα πλάνο δεκαετίας όλα τα συμβατά υδρόμετρα στο σύστημα ύδρευσης.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας για ολική ψηφιοποίηση του Οργανισμού. Για να επιτύχει όμως το Συμβούλιο πλήρη ψηφιοποίηση προς όφελος των καταναλωτών και του Συμβουλίου πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών σε αυτοματοποίηση της έκδοσης λογαριασμών, σε ολική ψηφιοποίηση των λογαριασμών ύδρευσης και σε προώθηση της ηλεκτρονικής πληρωμής.

Επίσης, μετά από την επικαιροποίηση βασικών στοιχείων των καταναλωτών με την δική τους συγκατάθεση θα μπορέσει η υπηρεσία να στήσει ηλεκτρονικό portal στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Συμβουλίου για περαιτέρω ηλεκτρονική εξυπηρέτηση όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική άδεια υδροδότησης ή η ηλεκτρονική μεταβίβαση κτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής.

Η σωστή διαχείριση του Συμβουλίου το 2020 αύξησε τις ροές εσόδων και μείωσε το κόστος λειτουργίας. Το 2021 ξεκινά η αναπτυξιακή πορεία του Συμβουλίου. Έχει προϋπολογισθεί η ανέγερση δύο νέων υδατοδεξαμενών νέας γενιάς τύπου GLS (Glass Lined Steel) των 5000m3 εκάστη, στο περίβολο των κεντρικών γραφείων του Συμβουλίου στην λεωφόρο Αθαλάσσας που θα δώσει επάρκεια νερού 24ωρών στο κέντρο της πρωτεύουσας σε περίπτωση βλάβης ή λειψυδρίας. Η σημερινή επάρκεια νερού για το κέντρο της πρωτεύουσας είναι μόνο 7 ώρες και είναι επιτακτική η ανάγκη αύξηση της επάρκειας του νερού τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και σε περιοχές όπου έχει υψώματα όπως η περιοχή Δήμου Τσερίου.

Μαζί με την ανέγερση των υδατοδεξαμενών έχει επίσης προϋπολογισθεί η μεταστέγαση του εργατοτεχνικού προσωπικού στο περίβολο της γης του Συμβουλίου στο Στρόβολο περί του Υδατόπυργου, που σκοπό έχει την αποκέντρωση των συνεργείων για καλύτερη διαχείριση στη πρόσβαση στα σημεία που χρειάζεται μέσα στα διοικητικά του όρια. Ταυτόχρονα έχει προϋπολογισθεί παράλληλα και η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του Συμβουλίου. Τα κεντρικά γραφεία θα αναβαθμιστούν σε κτήριο ενεργειακή κλάσης Β’ ενώ θα ανακαινιστούν πλήρως τα τμήματα εξυπηρέτησης καταναλωτών, αποκοπών και επανασυνδέσεων στο ισόγειο του κτηρίου. Στο κτήριο θα τοποθετηθούν φωτοβολταικά ώστε να μηδενιστεί η ζήτηση ενέργειας για το κτήριο.

Στο κομμάτι εξεύρεσης των διαρροών έχει προϋπολογισθεί κονδύλι για αγορά έξυπνων συσκευών ανίχνευσης με τεχνολογία IoT (internet of things) ώστε να μπορέσει να επιτυγχάνεται άμεση ανίχνευση και γρήγορη επισκευή των βλαβών στο σύστημα ύδρευσης. 

Πέραν των έργων αυτών έχει προϋπολογισθεί η προμήθεια και εγκατάσταση τριών αντλητικών συστημάτων για εγκατάσταση πεπαλαιωμένων για ακόμη περαιτέρω μείωση της εξάρτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προγραμματίζονται 34 έργα για βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου υδροδότησης που αφορούν εργασίες των Δήμων για κατάλληλη κατασκευή οδών, αναβάθμιση και ανάπλαση περιοχών και δρόμων από τους Δήμους και το Τμήμα Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας. Επίσης, προγραμματίζονται άλλα περίπου 32 έργα που αφορούν την συντήρηση του δικτύου, επέκταση αγωγών, αναβάθμιση της υδροδότησης, αναβάθμιση του δικτύου και περίφραξη και συντήρηση υδατοδεξαμενών.

Είναι ξεκάθαρο ότι, το Συμβούλιο έχει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους που θα το καταστήσουν ένα σύγχρονο, ευέλικτο και εξυπηρετικό προς τους καταναλωτές του Οργανισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση