ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρήματα στον Γιωρκάτζη από Αρχιεπίσκοπο για ανοικοδόμηση των κτηρίων που ισοπέδωσε

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Με 1000 λίρες ισοπεδώνεις ότι γουστάρεις

Στέλιος Ξιουρής

Πανέτοιμος να δώσει το αναγκαίο ποσό στο Δημαρχείο Λευκωσίας για να διορθωθεί το λάθος που έγινε με την ισοπέδωση των κτηρίων στην οδό Ισοκράτους στην παλιά Λευκωσία είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Ο εκπρόσωπος του Προκαθημένου της Εκκλησίας ανέφερε ότι τα κτήρια κατέρρευσαν λόγω της προηγηθείσας θεομηνίας, επισημαίνοντας ότι προς τούτο συστάθηκε επιτροπή με την συμμετοχή τεχνοκρατών της Αρχιεπισκοπής και του Δήμου Λευκωσίας, υπό την τέως Διευθύντρια της Πολεοδομίας ΑΘΗΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, η οποία και συνεδριάζει προς αποκατάσταση των κτηρίων, το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΤΩΡΙΔΗΣ, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής στην συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής που εξέταζε το θέμα μετέφερε την εισήγηση για του Μακαριωτάτου για να δοθεί το αναγκαίο ποσό, που ανέρχεται γύρω στις 500 χιλιάδες Ευρώ για να επανέλθουν- όσο είναι εφικτό- τα κτήρια στην πρότερα κατάσταση, ενώ άφησε και αιχμές κατά ορισμένων συμβούλων του Αρχιεπισκόπου που διέπραξαν αστοχίες και λάθη.

Κατά τ’ άλλα διαφάνηκε ότι όποτε κάποιος αποφασίσει να ισοπεδώσει διατηρητέο κτήριο έστω και τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να το κάνει, αφού όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ η υφιστάμενη νομοθεσία αποτελεί  κίνητρο για να κατεδαφίζονται διατηρητέα κτήρια, αφού προνοεί πρόστιμο 1000 λιρών, δηλαδή 1710 ευρώ, Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίασε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, πρόταση νόμου για προστασία των διατηρητέων.

Η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου προβλέπει σε περίπτωση κατεδάφισης διατηρητέου:

  •  Επιβολή προστίμου ίσο με την αξία του ακινήτου. Στην περίπτωση της οδού Ισοκράτους θα ήταν 500 χιλιάδες ευρώ.
  •  Επιβολή διοικητικού προστίμου 20 χιλιάδες ευρώ και επιπλέον 200 ευρώ την ημέρα, μέχρι την αποκατάσταση του κτηρίου.
  •  Δυνατότητα της πολεοδομικής αρχής, να προχωρεί αυτόβουλα στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου και διεκδίκηση του ποσού από τον ιδιοκτήτη του. Σε περίπτωση αδυναμίας, τότε το ακίνητο, να περιέρχεται στο κράτος.

Η συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών σημαδεύτηκε από αψιμαχίες σε υψηλότατους τόνους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου αναφερόμενη στην υπόθεση του κατεδάφισης στην οδό Ισοκράτους, διερωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε δικαστικό διάταγμα για αποκατάσταση των υποστατικών. Κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι είναι κατά συρροή παραβάτης, αφού ακόμη δεν αποκατάστησε ανάλογο διατηρητέο κτήριο στην οδό Ασκληπιού.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε ότι επιλέγηκε η πιο αποτελεσματική και η πιο αυστηρή οδός για αποκατάσταση των υποστατικών, στη βάση νομοθεσιών. Ήδη είπε, άρχισαν οι εργασίες για αποκατάσταση και υπό την επίβλεψε ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Χριστόδουλος Κτωρίδης δήλωσε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα στην κατεδάφιση, αλλά ήταν αστοχία και μη συνεννόηση, λόγω και των αποτελεσμάτων στα υποστατικά από τις καταρρακτώδεις βροχές. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τα χρήματα στον Δήμο, αν επιθυμεί, για να αποκαταστήσει τα υποστατικά.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, κατήγγειλε ότι κατάντησε η Κύπρος ξέφραγο αμπέλι και τουλάχιστον πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν οι ίδιες εικόνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση