ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τυφλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή δεν τα άφησαν να επιλέξουν συνοδό

«Τα τυφλά παιδιά είναι ιδιαίτερα αναστατωμένα - Η θυγατέρα του φοβάται και αρνείται να φάει»

ΚΥΠΕ

Ερωτήματα με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους σχολικούς συνοδούς διατυπώνει δημόσια η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, η οποία διερωτάται πότε θα έρθει ο χρόνος, που η Κύπρος θα μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή, ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, που θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η οργάνωση κάνει λόγο για τυφλά παιδιά με τυφλό πατέρα, τα οποία «είναι ανάμεσα στα θύματα της στρεβλωμένης πολιτικής απασχόλησης σχολικών συνοδών που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με την οποία παραβιάζονται κατάφωρα η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και αυτή των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η χώρα μας».
 
Διερωτάται πότε η Κύπρος θα ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τα πρότυπα δυτικών χωρών, όπου ο θεσμός του σχολικού συνοδού διασφαλίζει την ορθή λειτουργία της θέσης του σχολικού συνοδού αλλά και της σχέσης που αυτός θα έχει με το προσωπικό της σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει «την ευθύνη για την εκπαίδευση των μαθητών θα πρέπει να την έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό με συμβουλευτική από τον ειδικό παιδαγωγό και ο σχολικός συνοδός θα έχει βοηθητικό ρόλο ως προς την εκπαίδευση και θα μεριμνά κυρίως για ζητήματα συμπερίληψης και ενίσχυσης της κοινωνικοποίησης του μαθητή», σημειώνοντας ότι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η επιλογή σχολικού συνοδού γίνεται από τους γονείς (μοντέλο γονέα – εργοδότη)».

«Η απόφαση, δηλαδή, για την πρόσληψη συνοδού για το παιδί τους λαμβάνεται με την ουσιαστική συμμετοχή των γονέων στη διαδικασία πρόσληψης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα ίδια τα παιδιά με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους καθώς και ότι οι απόψεις τους τυγχάνουν πλήρους σεβασμού όσον αφορά τους σχολικούς συνοδούς που θεωρούν κατάλληλους, αλλά και τις εύλογες προσαρμογές που θεωρούν απαραίτητες για τη μάθηση και την αξιολόγησή τους», προσθέτει.
  
Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αναφέρει πως, σύμφωνα με τις εν λόγω διεθνείς συμβάσεις, τα παιδιά και οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες θα έπρεπε να εμπλέκονται ενεργά και πλήρως στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.
 
Ωστόσο, προσθέτει πως «το Υπουργείο Παιδείας, βασισμένο σε εγκύκλιο που ετοιμάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες και ερήμην των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους, φαίνεται να εξυπηρετεί συμφέροντα ξένα προς αυτά των παιδιών με αναπηρίες, θεωρώντας ότι θα πρέπει να προσλαμβάνονται Σχολικοί Συνοδοί που θα επιλέγονται με παράτυπες διαδικασίες, από άτομα που δεν τα γνωρίζουν ούτε και έχουν τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά, αποκλείοντας ως Σχολικούς Συνοδούς άτομα που είναι πιο κατάλληλα για τη θέση και είναι σε θέση να συνεργάζονται αρμονικά με τα παιδιά για τα οποία προσλαμβάνονται».
 
«Με ιδιαίτερα προκλητικό και απαξιωτικό τρόπο», συνεχίζει, «αναφέρθηκε στον τυφλό πατέρα ότι ακόμα και στην περίπτωση που γίνονταν συνεντεύξεις για την επιλογή των συνοδών των παιδιών του από την επταμελή επιτροπή πρόσληψης, «εσύ θα είσαι ένας και εμείς είμαστε έξι. Ως αποτέλεσμα, ο 13χρονος γιος του και η 14χρονη θυγατέρα του δεν πηγαίνουν φέτος στο σχολείο τους και σύμφωνα με την πολιτική του Υπουργείου αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες η εμπλοκή της αστυνομίας. Αυτή είναι η απάντηση του Υπουργείου σε όσους διεκδικούν τα δικαιώματα τους τον 21ο αιώνα», επισημαίνει.
 
Συμπληρώνει ότι «τα τυφλά παιδιά του είναι ιδιαίτερα αναστατωμένα, η θυγατέρα του φοβάται και αρνείται να φάει, και ανησυχούν σοβαρά για την εξέλιξη που θα έχει το θέμα», για να σημειώσει ότι «η αγωνία τους επεκτείνεται και στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η αδυναμία τους να συνεργαστούν με τις Σχολικούς Συνοδούς που έχουν προεπιλεγεί και θέλουν να τους επιβάλουν οι του Υπουργείου Παιδείας και αυτή της Σχολικής Εφορίας, που φαίνεται να είναι αμείλικτοι».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X